Det är eftermiddag. Du kommer hem från skolan, trött och superhungrig. I skafferiet skramlar några brödsmulor och ett tomt flingpaket. Ta det lugnt, KPwebben fixar biffen.

Eller inte biffen, direkt. Men ett perfekt mellanmål. Matmuffins är saftiga, mättande och superenkla att baka. Ladda frysen så gör det inget att skafferiet gapar tomt. Det bästa med matmuffins är att du kan fylla dem med nästan vad som helst. Vad sägs om ost, skinka, salami, korv- eller kycklingbitar, lax, oliver, tomat, lök, svamp, soltorkade tomater, broccoli, paprika, majs, basilika, äpplen, banan..? Eller någon annan favorit.

Grudrecept

Räcker till en sats, cirka 12 stycken

Du behöver:
1 tesked salt
1 matsked bakpulver
4 1/2 deciliter mjöl
3 ägg
1/2 deciliter olja
2 deciliter matlagningsyoghurt eller crème fraiche, gräddfil, havremjölk eller liknande
1 matsked honung

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Förbered fyllningen: Skär i bitar, mosa, strimla eller rör ihop det du vill ha i dina muffins. Blanda sedan salt, bakpulver och mjöl i en skål.
Vispa ihop ägg, olja, matlagningsyoghurt och honung i en annan.
Blanda innehållet från de båda skålarna och rör sedan ner fyllningen. Fyll muffinsformarna till ungefär hälften. Tar man för mycket kan det över.
Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Känn gärna med en potatissticka att muffinsen är färdiga. Stickan ska inte bli kladdig.

 

KP bakade ett par av våra egna förslag: 

Piffiga pizzamuffins

pyssel-och-recept_16-04-13_Matiga-mumsiga-muffins_1

Foto: Foto: Malou Huisman

Fyllning:
100 gram skinka
2 deciliter riven ost
10 körsbärstomater
1 matsked oregano

Skär skinkan i bitar, riv osten och skär tomaterna i halvor. Blanda ordentligt innan du rör ner fyllningen i grundsmeten. Toppa gärna med lite extra ost och oregano.

Grönsaksfräscha fetaostmuffins

pyssel-och-recept_16-04-13_Matiga-mumsiga-muffins_2

Foto: Foto: Malou Huisman

Fyllning:
200 gram fetaost
1 tärnad paprika
1 rödlök
1 matsked olja
1/2 tesked peppar  (!!!)

Skär lök och paprika i småbitar. Stek i olja tills de mjuknar. Krydda med peppar eller det som önskas. Skär fetaosten i bitar och blanda ner allt i muffinssmeten. Toppa gärna med lite extra grönsaker innan de stoppas in i ugnen.

Mustiga äppelmuffins

pyssel-och-recept_16-04-13_Matiga-mumsiga-muffins_3

Foto: Foto: Malou Huisman

Fyllning:
2 äpplen delade i bitar (gärna en
mjölig äppelsort)
3 matskedar socker
3 teskedar kanel

Blanda kanel och socker i en skål. Skär äpplena i bitar stora som tärningar. Glöm inte att ta ur kärnhuset. Blanda äppelbitarna med kanelen och sockret. Rör ner äppelbitarna försiktigt så att sockerblandningen inte ramlar av.

NUVARANDE Matiga, mumsiga muffins
NÄSTA De byggde framtidens stad