Han vill hjälpa människor med lässvårigheter och startade därför Wikiljudia.  Mattias Kallhauge, 15, är den stora vinnaren i tävlingen Webbstjärnan.

Webbstjärnan är en tävling för elever i grund- och gymnasieskolan. Tävlingen går ut på att skapa webbsajter och samtidigt lära sig mer om hur internet funkar. I höstas satt Mattias och spånade idéer med sina klasskamrater och då kom han på idén med Wikiljudia.

Mattias Kallhauge

Ålder: 15

Bor: I Huddinge

Familj: Mamma, pappa, storebror

Intressen: Segling, datorer, orientering, saxofon.

Favoritmat: Tacos.

 

Wikiljudia

– Tanken är att alla ska hjälpa till och läsa in wikipedias artiklar. Då kan de med lässvårigheter lyssna på dem istället för att läsa, förklarar Mattias. Det finns ingen riktigt bra inläsning av information på nätet, det mesta är bara talsyntes. Det är när alla ord är inlästa var för sig och sedan sätts de ihop till en mening, som google translate. Med Wikiljudia blir det en mer flytande läsning.

Alla som vill kan läsa in artiklar. Det enda som behövs är en mobiltelefon eller något annat att spela in med. Sedan laddar man enkelt upp den på Wikiljudia.se.

I år deltog över 2 000 lag och sammanlagt 68 000 elever i tävlingen. Mattias blev den stora vinnaren på Webbstjärnegalan där alla priser delades ut. Han tog hem priset som Årets Webbstjärna och kom på delad första plats i kategorin Årets entreprenörskap. För det vann han 30 000 kronor.

– Det var väldigt roligt att vinna, säger han. Jag hade på känn att jag hade en bra chans att vinna. Jag vet inte vad jag ska göra med pengarna, det har jag inte tänkt på än.

Till hösten kommer Mattias söka in till den tekniska linjen på gymnasiet.

– Det är en blandning mellan teknik och industri och det passar mig. Jag gillar att jobba praktiskt och se saker växa fram.