En är helt tokig i myror, en har megabra luktsinne och en annan kan prata med kompisar på flera kilometers avstånd. Men dessa djur har en sak gemensamt: Snablar, så snofsiga nosar de har!

fakta_15-09-14_Med-nasa-for-nosar_1

Foto: Illustration: Thinkstock

Jättemyrsloken

När jättemyrsloken vässar klorna får småkrypen passa sig. Med ett utmärkt luktsinne sniffar den sig fram till termit- och myrstackar och river upp dem med de långa klorna. Sedan slickar myrsloken i sig alla insekter som går att komma åt med den långa, klibbiga tungan. Den är längst bland alla djurtungor i världen och kan bli 60 centimeter lång – ungefär hälften så stor som resten av djuret!

fakta_15-09-14_Med-nasa-for-nosar_2

Foto: Illustration: Thinkstock

 

 

 

 

En vuxen myrslok äta upp till 30 000 myror på en dag. Det låter mycket, men tungan arbetar med rasande fart. På en minut kan den göra 150 slick.

 

Stjärnmullvaden

fakta_15-09-14_Med-nasa-for-nosar_3
Upp ur jorden kryper en blomma. Eller? Är det ett … djur? Så klart det är! Stjärnmullvaden har fått namnet från formen på nosen, som påminner lite om en stjärna. Med hjälp av ”tentaklerna” som sticker ut kan den hitta daggmaskar och insekter – bara genom att lukta! Stjärnmullvaden är dessutom en riktig fena på att simma, och kan även jaga i vatten. Genom att blåsa ut luftbubblor som blixtsnabbt sugs in igen, sniffar den efter mat. Det gör den upp till tio gånger per sekund. Luften har då fått ett innehåll av dofter som hjälper mullvaden att spåra byten på botten.

 

Narvalen

Före 1600-talet trodde man att narvalens långa horn (som inte är en nos, men ändå) var magiskt. Man tyckte att det var identiskt med enhörningens, som påstods kunna hela sjuka och väcka liv i de döda.

Men hornet är faktiskt en tand! Narvalar har bara två tänder, och båda sitter i överkäken. På hanen (och några få honor) växer den vänstra tanden till ett långt spjut, som är vridet som en spiral. Det kan bli tre meter långt.

fakta_15-09-14_Med-nasa-for-nosar_4

Foto: Illustration: Thinkstock

Forskning visar att tanden är superkänslig. Den har miljontals nervtrådar, som gör att valen bland annat känner skillnader i vattentemperatur och kan spåra partiklar (mat) i vattnet. Forskarna tror också att tänderna används när valarna vill kommunicera. Då gnider och slår de sina långa tänder mot varandra så att det skapas olika ljud.

 

Tapiren

fakta_15-09-14_Med-nasa-for-nosar_5

Foto: Illustration: Thinkstock

Om du någon gång befinner dig i de tropiska regnskogarna kan du med lite tur få syn på den här rackaren. Men den är väldigt skygg. Om tapiren hotas av fara sticker den genast ner i vattnet. Där kan den stanna länge, med bara snabeln som en snorkel ovanför ytan. På så vis kan den andas fastän den gömmer sig ett bra tag.

 

Elefanten

Förstaplatsen för längst nos går ändå till elefanten, vars snabel fungerar som både överläpp och näsborre. Snabeln har inga ben utan består av 100 000 muskler.

fakta_15-09-14_Med-nasa-for-nosar_6

Foto: Illustration: Thinkstock

Elefanten använder den till många saker. Till exempel att plocka nötter från marken, duscha sig med jord och snorkla när den tar en simtur. När elefanten blir törstig suger den upp vatten i snabeln, som kan rymma tio liter vätska. Sedan sprutar den in vattnet in i munnen.

Elefanterna använder också snabeln när de pratar med varandra. Den kan göra många sorters trumpetljud. Men de kan också kommunicera med ljud som människor inte kan höra. Med hjälp av dem kan de hålla kontakt med varandra på flera kilometers avstånd.

 

 

Källor: Nationalencyklopedin, Forskning & framsteg, Illustrerad vetenskap, Svenska djurskyddsföreningen, parkenzoo.se