Fyllda med chokladkräm, toppade med rosa glasyr eller doppade i socker. Donuts är lika snygga att se på som goda att äta! Här är fem supersmarriga recept!

Munk eller donut?

Man kan kalla det donuts eller munkar. Eller blanda lite, som vi gjort i det här reportaget. Men egentligen finns det en skillnad:

  • Det svenska ordet munk brukar användas för runda, friterade bakverk som doppas i socker. De kan vara fyllda med äppelmos eller sylt.
  • Det engelska ordet donut (eller doughnut) används ofta när det är hål i mitten, glasyr på toppen och fantasifulla dekorationer.

Grund-munkar

Ger cirka 15–20 munkar

Det är enklast att använda en degblandare eller hushålls­assistent. Men det går också att knåda degen för hand.

Du behöver:

50 gram smör

2 deciliter mjölk

25 gram jäst

0,5 deciliter strösocker

0,25 tesked salt

Cirka 7 deciliter vetemjöl

1 ägg

cirka 1 liter neutral matolja (som rapsolja) om du friterar, ELLER 50 gram smör till pensling om du bakar i ugn.

Gör så här:

  1.  Ta fram smöret cirka en timme innan du börjar, så att det blir rumstempererat.
  2. Värm mjölken tills den blir ljummen, cirka 37 grader. Mät med en kökstermometer om du har. Det är viktigt att mjölken inte är för varm, då kommer degen inte att jäsa.
  3.  Smula ner jästen i en bunke. Häll på mjölken och vispa tills jästen har blandats ut.
  4. Häll i socker, salt och cirka 6,5 deciliter vetemjöl och blanda. Knäck i ägget och blanda lite till. Klicka till sist i smöret.
  5. Låt degen knådas på låg hastighet i cirka 5 minuter i hushållsassistenten eller knåda den för hand i cirka 10 minuter. Blanda i lite mer mjöl om degen känns för lös. Den ska bli fast, men ändå vara lite kladdig.
  6. Täck bunken med en handduk och låt jäsa tills degen är ungefär dubbelt så stor. Det tar cirka 1 timme.
  7. Strö ut lite mjöl på ett bord eller en köksbänk och häll ut degen.
  8. Kavla ut degen eller platta med händerna. Den ska bli cirka 2 centimeter tjock. 
  9. Använd en rund kakform eller ett dricksglas för att ”stämpla” ut munkar. Ta sedan en mindre, rund form eller ett snapsglas för att göra hål i mitten. De små ”hålbitarna” kan du göra minimunkar av eller rulla ihop med resten av degen som blir kvar. Kavla ut igen och stämpla fram fler donuts på samma vis.
  10. Lägg munkarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under en handduk i cirka 30 minuter.
  11. Sätt ugnen på 200 grader. Eller börja fritera (se under rubriken ”Fritera eller inte?” för instruktioner).
  12. Sätt in plåten i ugnen och baka donutsen 6–8 minuter, tills de har fått en gyllenbrun färg.
  13. Smält 50 gram smör i en kastrull under tiden. Pensla donutsen med det smälta smöret så fort du tagit ut dem.
  14. Rulla i socker direkt, om du vill ha sockermunkar. Låt dem svalna på ett galler ett par minuter, om du ska dekorera dem på annat sätt.

 

Pyssel-och-recept_220806_munkar_Coola-kola-poppare

Foto: Annika Goldhammer

Coola kola-poppare

Gör donuts enligt grundreceptet och låt dem svalna.

Du behöver:

Cirka 5 deciliter saltade ­popcorn

1 deciliter kolasås (sådan som man brukar ha på glass)

Gör så här:

Blanda popcornen och kola­såsen i en skål. Toppa donutsen med kolapopcorn. Ringla ­gärna lite extra kolasås över och strö över lite flingsalt, om du ­gillar salt kola.

 

Pyssel-och-recept_220806_munkar_Krisp-suprice

Foto: Annika Goldhammer

Krisp surprise

Gör donuts enligt grundreceptet och låt dem svalna.

Du behöver:

2 matskedar kakao

2 deciliter florsocker

1–2 matskedar vatten

Valfritt krisp. Kan till exempel vara krossade salta chips, hackade torkade bananer, kokosflakes, hackade cashew- eller jordnötter eller frystorkade hallon.

Gör så här:

Blanda alla ingredienser till glasyren (men ej krispet) i en skål tills det blir en tjock, trögflytande kräm.

Ringla glasyren över donutsen med en liten sked. Toppa med valfritt krisp direkt, innan glasyren har hunnit stelna. Då fastnar krispet.

 

Pyssel-och-recept_220806_munkar_Fylla-choco-loco

Foto: Annika Goldhammer

Fyllda choco loco

Gör donuts enligt grundreceptet, men ta inte ut några hål i mitten. Chokladkrämen kan ­bytas mot exempelvis sylt eller äppelmos.

Låt donutsen svalna helt innan du fyller dem.

Du behöver:

2 deciliter chokladkräm, typ nutella

Lite florsocker eller strösocker

Gör så här:

Förbered en spritspåse med plasttyll (spets).

Eller ta en vanlig 1-liters plastpåse, som du­ ­klipper ett 0,5 centimeter stort hål i hörnet på. Fyll påsen med chokladkrämen och tryck ner ­krämen.

Tryck in plasttyllen i donutsen och fyll varje med lite av krämen. Spritsar du med plastpåse får du först göra ett litet hål med ­matkniv i sidan på donutsen och pressa in krämen.

Pudra flor- eller strösocker över donutsen med en liten sil.

 

Pyssel-och-recept_220806_munkar_rosa-drommar

Foto: Annika Goldhammer

Rosa drömmar

Gör donuts enligt grundreceptet och låt dem svalna.

Du behöver:

2 deciliter frysta hallon eller jordgubbar

3–4 deciliter florsocker

Valfritt strössel

Gör så här:

Tina bären i en skål. Mosa dem med en gaffel (frysta hallon måste kokas). Häll bären i en sil och tryck ut så mycket vätska som möjligt över en skål (det som blir kvar i silen kan du använda till en smoothie). Rör ihop bärpurén med florsocker till en tjock, ljusrosa kräm. Späd med någon tesked vatten om ­glasyren blir för tjock. Häll i mer florsocker om den är för tunn.

Ringla glasyren över donutsen med en liten sked. Strö över strösslet innan glasyren stelnat.

 

Pyssel-och-recept_220806_munkar_Lukas-special

Foto: Annika Goldhammer

KP-Lukas salta specialare

Gör donuts enligt grundreceptet och låt dem svalna. Gör sedan Rosa drömmar-glasyren.

Du behöver:

Salmiakströssel

Lakritsglass

Lakritssås

Gör så här:

Ringla rosa glasyren över donutsen med en liten sked. Strö över strösslet direkt. Mycket strössel!

Lägg en kula lakritsglass i mitten av varje donut. Ringla lakritssås över. Servera innan glassen smälter. Sked kan behövas …

 

Fritera eller inte?

Donuts brukar friteras i olja, men det går faktiskt lika bra att baka dem i ugnen. Vill du fritera måste du be en vuxen om hjälp. Oljan blir extremt het och det är lätt att bränna sig. Det finns också en liten brandrisk. Om oljan fattar eld får man ABSOLUT INTE hälla vatten på. Elden ska i stället kvävas. Ha därför alltid ett lock nära, som passar kastrullen.

Så här friterar man:

  • Använd en hög gryta eller kastrull. Häll i matolja med neutral smak, max upp till halva kastrullen.
  • Lägg ut ett par lager hushållspapper vid sidan av spisen, men inte för nära plattan.
  • Värm oljan till 180 grader. Har du inte en kökstermometer kan du släppa ner en liten degbit. Om det genast börjar bubbla och degen blir gyllenbrun efter en minut är oljan lagom varm.
  • Fritera munkarna cirka 1 minut på varje sida, tills de är gyllen­bruna. Fyll inte kastrullen med alla munkar på en gång, utan fritera 2–3 i taget.
  • Fiska upp donutsen med en hålslev eller kökstång och låt dem rinna av på hushållspappret. ­Använd inga redskap av plast, de kan smälta!