Människans bästa vän sägs vara hunden. Men det vete katten hur det är med den saken ... Här är några av historiens kändaste katter.

Fakta_190906_Kanda-katter_Morris

Foto: Gunilla Kvarnström

Morris blev stjärna när han gjorde reklam för kattmat.

Matglada Morris

En enorm brandgul hittekatt bodde på ett djurhem i Chicago i USA vintern 1968. Den skulle egentligen avlivas. Men en djurtränare kom på besök – och hade helt andra planer. Han ville göra katten till tv-stjärna. Sagt och gjort. Snart syntes Morris i sin första reklamfilm, för kattmaten 9Lives. Kaxigt och kräset tackade han nej till all annan mat. Och de amerikanska tv-tittarna älskade det! Inte nog med att företaget mångdubblade sin försäljning. Morris fick så många fans att han snart både gav ut egna böcker och kandiderade i presidentvalet.

När Morris dog, efter tio år som filmstjärna, fick en katt som liknade honom ta över hans roll. Sedan dess har ”morrisar” avlöst varandra i reklamfilmerna. Alla har varit brandgula och kommit från hem för övergivna katter.

 

Fakta_190906_Kanda-katter_Stubbs

Foto: Gunilla Kvarnström

Borgmästarkatten Stubbs.

Stubbs styrde en stad

Borgmästaren i den lilla staden Talkeetna i Alaska var inte bara ovanligt hårig. Han gick även runt utan kläder. Men framför allt: Han var en katt. Allt började 1997, när en låda hittades utanför stadens enda butik. I den låg en liten svanslös kattunge. Han döptes till Stubbs och fick flytta in i butiken. Snart blev han välkänd i området. När det skulle hållas val skrevs katten in på valsedlarna. Mest på skoj. Men Stubbs fick flest röster – och utsågs till borgmästare! I många år levde Stubbs ett lugnt borgmästarliv. Men 2012 gjorde en lokal tv-kanal ett inslag om honom. Sedan spreds nyheten över hela världen. Tidningarna kunde inte få nog av historien om den jamande borgmästaren.

Kanske är den inte helt sann. Vissa menar att valet i Talkeetna inte hölls på riktigt. Men Stubbs blev borgmästarkatt med hela världen ändå. Till och med hans död 2017 skapade rubriker.

 

Fakta_190906_Kanda-katter_Felicette

Foto: Gunilla Kvarnström

År 1963 skickades Félicette upp i en rymdkapsel.

Félicette – rymdkatten

Lajka, första hunden i rymden, har de flesta hört talas om. Färre vet att det även finns en rymdkatt. År 1963 blev franska Félicette världens första kattstronaut. Den lilla honkatten valdes ut bland 14 katter, eftersom hon var minst och lugnast. Forskarna ville se hur hon skulle påverkas av tyngdlöshet. Rymdresan tog totalt 13 minuter. Fem av dem svävade Félicette tyngdlös i sin rymdkapsel, innan hon återvände helskinnad till jorden. Tyvärr fick historien inget lyckligt slut. Några veckor senare avlivades Félicette, för att analyseras närmare. Många protesterade mot forskarnas grymma metoder. I dag görs inte längre rymd-experiment på djur.

Minnet av Félicette väcktes till liv på 1990-talet. Då fick hon pryda ett eget frimärke – dock av misstag med namnet Felix.

 

Fakta_190906_Kanda-katter_Grumpy

Foto: Gunilla Kvarnström

Sur men supersöt.

Succé för sura Grumpy

Den amerikanska honkatten Tardar Sauce blev världsberömd för sin sura min. År 2012 spreds en bild på henne över internet. Sedan tog det fart. Med miljontals gilla-markeringar och memes blev ”Grumpy Cat”, som den griniga kissen kom att kallas, ett fenomen. Hennes alltid lika arga utseende berodde dock inte på ilska utan på dvärgväxt. I våras dog Tardar Sauce, efter en tids sjukdom. Hon blev bara 7 år. Men under sitt korta liv hann hon dra in över en halv miljard kronor till sin ägare – och få en egen vaxdocka på det berömda museet Madame Tussauds.

 

Fakta_190906_Kanda-katter_Oscar

Foto: Gunilla Kvarnström

Människor som är väldigt sjuka får tröst av Oscar.

Oscar förutspår döden

På ett sjukhus i USA har lurviga Oscar varit sällskaps-katt sedan 2005. Där är han känd för en ovanlig förmåga – han tycks känna på sig när någon av patienterna ska dö. Då letar han sig in i sjukrummet, kurar ihop sig i fotänden och ger värme, närhet och trygghet in i det sista. Enligt läkare på sjukhuset slår Oscars utsagor aldrig fel. Tvärtom kan Oscar ofta förutse döden före läkarna. Det finns historier om flera hundra dödsfall på sjukhuset, där Oscar hade varit närvarande. Tack vare hans ”sjätte sinne” har gamla och sjuka kunnat få sällskap till slutet, när anhöriga inte funnits på plats.

 

Fakta_190906_Kanda-katter_tassar

Foto: Gunilla Kvarnström

Det var som katten – 10 000 år!

Kattens och människans historia ihop är lång. Cirka 10 000 år. Då hade jordbruken börjat breda ut sig.
Lagren av spannmål lockade till sig råttor och möss. Vilket i sin tur lockade till sig katter. De stannade där maten fanns – och lät sig så småningom tämjas av människan.

Fakta_190906_Kanda-katter_Egypten

Foto: Gunilla Kvarnström

Kattgudinnan Bast

I det gamla Egypten spelade katten en viktig roll och sågs som helig. Det fanns till och med en särskild kattgudinna, Bast. Och många mumifierade katter har hittats bevarade i gamla egyptiska gravar.

Värre för katten var det i Europa under medeltiden. Då ansåg många att katter hade koppling till djävulen och förde ondska med sig. Att äga en katt kunde räcka för att kallas häxa och i värsta fall brännas på bål.

Fakta_190906_Kanda-katter_Haxa

Foto: Gunilla Kvarnström

Trots alla år i mänskligt sällskap, har tamkatternas utseende inte ändrats så mycket. De har alltid liknat sina vilda förfäder. Först på 1800-talet började människor avla fram olika raser.

 

Artikeln publicerades i KP 14