När Lisa Jonsson var 10 år laddade hon upp sitt första Youtube-klipp. Nu har hennes kanal Misslisibell nästan 400 000 följare.

Lisa Jonsson

Ålder: 15 år

Bor: I Jörlanda, utanför Göteborg

Intressen: Läsa böcker, spela gitarr, rida och fota

Husdjur: Familjen har två kaniner, tre katter och är fodervärdar åt en häst.

Favorit på Youtube: Jon Olssons kanal. ”Han vloggar varje dag och det är väldigt proffsigt. Han filmar bra och använder coola vinklar.”

Varför tror du att du har lyckats så bra?

– När jag började var Youtube ingen stor grej. Då fanns det knappt i Sverige, utan det var mest populärt i USA. Så jag fick en bra start och hade ingen konkurrens. Jag började med en sminkkanal, som fick ganska mycket uppmärksamhet.

 

Du har haft din kanal i många år nu. Hur har den förändrats?

– Från början var det en sminkkanal, men sedan har den blivit bredare och bredare. Man har fått börja följa med i mitt liv och höra mer om mina intressen. Nu får tittarna lära känna mig mer än de gjorde i början.

 

Hur skulle du beskriva dig själv?

– Jag är ganska ordentlig och ordningsam. Och rolig, skulle jag säga själv i alla fall! Men jag kan vara blyg ibland, till exempel på events när det är mycket människor. Det kan vara lite läskigt att bli intervjuad av reportrar också. Men jag är aldrig blyg inför fans eller kameran.

 

Du klippte nyligen håret kort. Berätta om reaktionerna du fick!

– Det var många som var emot det. Och det var inte så kul. Jag antar att de var vana vid att se mig med långt hår. Folk uppskattar inte när man gör något annorlunda. Men jag har fått positiva reaktioner också!

 

Vad är det bästa/värsta med att vara youtuber?

– Det bästa är att man kan vara kreativ. Jag gillar också att jag blir som en kompis för mina tittare. Om de mår dåligt finns jag där som stöd. Det värsta är nog hatiska kommentarer. Men det kan också vara lite jobbigt att bli igenkänd när man inte vill. Om jag ska hinna med ett tåg måste jag planera så att jag har extra tid om folk stannar mig och vill ta kort. Jag försöker ta kort med alla. Men jag är bara människa och hinner inte alltid. Det brukar fansen förstå.

 

Vad har du på gång just nu?

– Jag har släppt en kollektion med smink. Så jag ska ut på events för att visa upp den och träffa fans. Det känns som att en dröm har gått i uppfyllelse! Sedan händer det en spännande sak utomlands snart, men det är för tidigt för att säga mer än så. Ni får vänta och se!

 

Har du någon dold talang?

– Egentligen inte, men jag hoppas att gitarr kan bli en dold talang. Jag började spela när man fick lära sig på musiken i 5:an. Jag har haft min gitarr ganska länge, men det är inte förrän nu jag har börjat på riktigt. Jag spelar oftast låtar av min favoritartist Douwe Bob, en holländsk musiker som var med i Eurovision.

 

Vad vill du jobba med som vuxen?

– Planen är att hålla på med Youtube på heltid, och jag har redan smygstartat lite. Jag kommer att satsa helt på Youtube efter 9:an. Så det kommer att bli självstudier hemma istället för gymnasiet. Då behöver jag inte ta ledigt från skolan hela tiden.