De är nyfikna. Kanske lite för nyfikna ibland. Men de söta surikaterna är faktiskt rovdjur som tuggar i sig både ödlor och skorpioner...

Om man är liten och har många fiender gäller det att hålla ihop. Det har surikaterna förstått. De lever tillsammans i grupper med ungefär 30 kompisar och släktingar. När det kommer ett rovdjur och försöker ge sig på någon av dem kan en annan surikat smyga fram bakifrån och bita rovdjuret i rumpan. Genom att samarbeta kan de skrämma iväg ganska stora djur. Förutom att ge rovdjur små tjuvnyp kan surikaterna stampa i marken så att ett moln av sand och damm yr upp. Då blir det svårt för fienden att se och surikaterna hinner kila ner i sina hålor.

När man ser surikater på tv brukar en av dem stå på en kulle eller en termitstack och speja. Spejaren håller utkik och om någon fara närmar sig varnar ”vakten” sina kompisar med ett särskilt skall. Genom att skälla på olika sätt berättar vakten om faran kommer från luften eller på marken. Men det är förstås inte så roligt att stå på en termitstack i hettan medan de andra leker, äter eller vilar sig. Så de turas om. När en surikat tröttnar på att vakta kliver den helt enkelt ner från sin post och någon annan får ta över.
Det finns andra jobb i flocken också. Man kan vara barnvakt och lärare till exempel. Då ska man försöka lära de mindre surikaterna hur man letar mat och samtidigt se till att de inte hittar på allt för farliga hyss. Det är inget lätt jobb, för surikater är oerhört nyfikna. Om de ser ett hål i marken måste de bara kika in. Kanske ligger en hungrig orm där nere, men även om den tittar fram är det inte säkert att surikaten lämnar den i fred. Ibland är det som om surikaterna vill retas. Det händer att de springer fram och petar på ett rovdjur, bara för att sedan hoppa undan!

De flesta tycker nog att surikater är gulliga och charmiga. Men om du frågar en skalbagge eller en skorpion så lär de inte hålla med. De skulle nog säga att surikater är hänsynslösa jägare med alldeles för vassa tänder.
När surikaterna inte håller utkik efter fiender, sover eller passar barn så gräver de efter mat. Och mat för en surikat, ja det är insekter, ägg och små ödlor. Skorpioner är också gott, tycker surikaterna. Det gäller bara att vara snabb så att de inte hinner stickas. Men om surikaten får sig ett skorpionstick är det inte livsfarligt. De klarar faktiskt att bli bitna av ormar som är dödliga för människor. Det är nog därför de kan de kosta på sig att retas lite med en orm ibland – bara för att det är så roligt.