Punken är antagligen den musikstil som allra flest vuxna har retat sig på. Musiker som inte kan spela, kläder som är trasiga och frisyrer som ser helt galna ut… Men egentligen är det en av de snällaste musikstilarna som finns. Alla kan nämligen spela punk!

Den snabba och aggressiva musikstilen punk uppstod i England, brukar man säga. Det var slutet av 1970-talet och många ungdomar var arga. Det var svårt att få jobb och många var trötta på disco-musik. Med punken kunde de lätt skapa egen, annorlunda musik. Grundidén med punken är att alla ska kunna vara med. Det kallas för ”gör det själv”-anda.

Men egentligen kommer nog själva punkmusiken från USA. Bandet The Ramones sägs ha påverkat de flesta brittiska punkbanden. De spelade i London sommaren 1976. Alltså ett helt år innan den brittiska punkrörelsen exploderade sommaren 1977 (punkstilen 77-punk är döpt efter det året).

I USA handlade punken till en början mest om själva musiken. De engelska banden var mer politiska. Några av de mest kända var Sex Pistols och The Clash. De spelade hårdare och såg tuffare ut med slitna nitjackor, trasiga jeans och omöjliga frisyrer. På scenen gjorde de allt för att chockera. Ofta hamnade banden i slagsmål med sin egen publik. Men målet var främst att utmana de som bestämmer i samhället.

Punkvågen spred sig snart till Sverige. Musiken lockade uttråkade ungdomar. Några av de kändaste banden blev Ebba Grön och KSMB. Musiken var snabb med enkla melodier. Även i Sverige ville punkarna provocera. Många gånger lyckades man och tidningarna skrev om den nya, ”farliga” musikstilen.

Under 1980-talet var det inte alls lika populärt med punk. Men det var ändå många som spelade i band. Och nya, mer extrema, stilar uppstod. Till exempel oi!-punk, råpunk, kängpunk, skejtpunk och hardcorepunk. Musiken var oftast ännu hårdare och snabbare än i den första punkvågen. Och många av banden skrek i stället för att sjunga.

I början av 1990-talet kom punken tillbaka starkt. Lite mjukare band från USA, som The Offspring, Green Day och Bad Religion, blev kända över hela världen. I Sverige var skojpunkarna De Lyckliga Kompisarna heta. Folkpunkarna Dia Psalma och trallpunkarna Räserbajs sålde också mycket skivor.

Fortfarande händer det att band som inspirerats av punken blir stora. Som skejtpunkbandet Blink-182. Och My Chemical Romance, som ibland kallas för emopunk.

Nya generationer ungdomar lockas ständigt av den uppkäftiga musikstilen. Punken vägrar helt enkelt att dö.