Röda, kliande och svullna ögon. Rinnande näsa, huvudvärk och kliande hals. Var femte tonåring är allergisk mot pollen, det är ungefär fem elever per klass.

Vad är pollen?

Pollen betyder fint mjöl, stoft eller damm på latin. Det är precis vad det är! Pollen är ett sätt för växter att föröka sig på. De förökar sig genom att sprida sitt pollen med hjälp av insekter eller vinden.

Vad är pollenallergi?

Om du har anlag för att få pollenallergi, alltså om du har det ärftligt, så kan ditt immunförsvar reagera på pollen första gång du utsätts för det. Pollenallergi beror på att din kropp bildar allergiantikroppar som sätter sig i näsans, luftrörens och ögonens slemhinnor. När kroppen kommer i kontakt med pollen så reagerar allergiantikropparna och försöker stöta bort det. Då släpper de ut irriterande ämnen som skapar de irriterande symtomen.

Hur känns pollenallergi?

Pollenallergi och förkylning kan vara ganska lika varandra. Men det finns en del tydliga tecken på att det är just allergi du har. Ögonen brukar bli röda och klia, näsan rinner och man får ofta nysattacker med många nysningar på rad. Förutom det påverkas ofta hela kroppen så att man känner sig trött och irriterad, får huvudvärk och svårt att koncentrera sig.

Hur vet man att man är allergisk?

För att ta reda på vad man är allergisk mot gör man ett så kallat pricktest. Då tar doktorn fram massa små flaskor som innehåller allergiframkallande ämnen, till exempel björkpollen. Sedan droppar läkaren små, små, droppar på armen och skriver bredvid varje droppe vad den innehåller för ämnen. Efter det får du ett litet stick genom dropparna, ner i det yttersta hudlagret. Det gör inte ont men det sticks lite. Efter en kvart kan man se vilka ämnen huden reagerar mot, med rodnad eller svullnad.

Vilket pollen är flest personer allergiska mot?

Flest personer är allergiska mot björkpollen! Antagligen på grund av att det är ett vanligt förekommande träd men även för att trädet släpper ifrån sig mycket pollen. Björken blommar från april till midsommar, ungefär. Många som är allergiska mot björkpollen kan få nysningar och klåda i gommen av hasselnötter, körsbär, vissa äpplen och råa morötter också.

Knep för pollenallergiker!

  • Undvik nyklippta gräsmattor.
  • Skölj bort pollen ur håret innan du går och lägger dig.
  • Ta inte in växter med pollen inomhus.
  • Ha fönstren stängda under dagen.
  • Undvik att vädra kläder och sängkläder utomhus.
  • Byt sängkläder, kläder och handdukar ofta.