Matilda och Erik sitter en stor del av dagen vid datorn. Läs om hur deras datorvanor ser ut här.

Erik, 12, har suttit vid datorn nästan hela sitt liv

För Erik, 12, känns det naturligt att sitta vid datorn hela eftermiddagarna. Det är där han har sina vänner och sina fritidsintressen. ”Egentligen vill jag inte sitta där så mycket, men jag har liksom inget annat att göra” säger han.

Erik har alltid suttit mycket framför datorn.
– När jag kommer hem från skolan slänger jag bara i mig ett snabbt mellis på fem minuter. Sedan går jag direkt till datorn. Det har alltid varit så, jag har suttit vid datorn nästan hela mitt liv, berättar han.
Föräldrarna har inte satt några gränser för Erik när det gäller datorn. Han får sitta vid den så mycket han vill. I början av året fick han en egen dator i födelsedagspresent – och då blev timmarna vid skärmen ännu fler. Det brukar bli omkring sju timmar på vardagarna och ibland ännu mer på helgerna. Oftast spelar han olika spel på internet.
– På många sajter måste man vara inne och spela ofta för att få bra resultat, förklarar han.

Ett av hans favoritspel är strategispelet OGame som går ut på att man bygger upp en egen planet.
När Erik umgås med kompisar blir det för det mesta också vid datorn. Han och en kille från skolan brukar träffas hemma hos Erik flera dagar i veckan för att spela. Då sitter de inne i hans rum med varsin dator och spelar mot varandra.

Tack vare sitt
 spelande har Erik fått många vänner över hela världen, bland annat en kille från Pakistan.
– Vi pratar engelska med varandra. Jag är medlem på många utländska spelsajter och har blivit duktig på engelska genom dem.
Eriks allra bästa kompis flyttade till Hongkong och kommer bara hem till Sverige och hälsar på då och då. Med hjälp av internet kan de ändå hålla kontakten. De pratar på Skype och spelar spel tillsammans.

Trots vännerna tycker Erik själv att han sitter för mycket vid datorn. Den senaste tiden har han tänkt mycket på det. Ibland stänger han av datorn och försöker hitta på något annat. Men det slutar alltid med att han snart sitter där igen. Förut spelade han fotboll, men han slutade i somras eftersom han inte tyckte att de andra i laget var så schyssta. Nu är datorn hans enda intresse.
– Kanske tröttnar jag och växer ifrån datorn när jag blir äldre. Och om jag träffar en ny kompis som har andra intressen, skulle jag nog inte spela lika mycket själv heller. Men annars vet jag faktiskt inte hur det kommer att bli.

kropp-och-knopp_25-10-10_Nar-datorn-tar-over-livet_1

Foto: Elin Lindell

Matilda är fast vid datorn

Matilda, 13, sitter framför datorn nästan all sin lediga tid. Det har gått så långt att hon ibland ljuger för sina kompisar eller stannar hemma från skolan för att få extra tid att chatta.

Matilda ställer väckarklockan en halvtimme tidigare än hon behöver på morgonen. Då hinner hon sitta en stund vid datorn innan skolan börjar. När hon kommer hem sätter hon på datorn det första hon gör och sedan sitter hon där resten av kvällen. Fotbollsträning, vänner och läxor känns inte längre lika viktigt.
– Det spelar ingen roll om jag bara hade tänkt logga in en liten stund. Jag blir helt fast. Jag glömmer till och med att äta. På helgerna kan jag sitta vid datorn till långt efter midnatt, berättar Matilda.

Allt började för ungefär ett år sedan när Matilda blev medlem på flera communitys. Hon fick många nya internet-vänner och tiden vid skärmen blev allt längre.
– När jag inte är inne på datorn känns det som om jag missar massor. Jag vill ha koll på vad som händer, säger hon.

De sajter som Matilda tillbringar mest tid på är Facebook, KP-webben och ett antal olika bloggar. Hon chattar också dagligen på msn, där hon har flera hundra kontakter.
– De flesta har jag lärt känna över internet. Jag har träffat flera av mina allra bästa vänner där, förklarar Matilda.

Men all tid framför datorn gör att skolarbetet kommer i kläm. Matilda skjuter upp läxorna hela tiden. Oftast gör hon dem i sista stund, kanske på bussen eller på rasterna.
– När jag pluggar så snabbt hinner jag aldrig lära mig ordentligt. Efteråt kommer jag knappt ihåg någonting.
Ibland låtsas hon att hon är sjuk för att slippa gå till skolan. I stället stannar hon kvar vid datorn hela dagen. Att det blir tio timmar i sträck är inte ovanligt.
– Det händer att jag fastnar i ett spännande diskussionsforum på morgonen. Då känner jag att jag bara måste stanna kvar och se vad som händer.

Matildas datorberoende har också gjort att hon väljer bort sina vänner.
– Om en kompis frågar om vi ska ses brukar jag låtsas att jag har andra saker inplanerade eller att jag är sjuk. Fast egentligen sitter jag ju bara framför datorn. Jag glider ifrån mina riktiga kompisar mer och mer.

Till en början var Matilda duktig på att smyga med sina datorvanor. Därför tog det ett tag innan föräldrarna upptäckte hennes problem.
– Mina föräldrar brukar komma hem sent från jobbet, så de märker inte om jag är inloggad direkt efter skolan. Förut brukade jag snabbt stänga av så fort jag hörde att de kom hem. Då kunde jag ju få använda datorn på kvällen igen, berättar Matilda.

Men den senaste tiden har Matilda tagit upp problemet med sina föräldrar, eftersom hon är trött på att vara så beroende av datorn. Föräldrarna stöttar henne och har satt upp regler för hur länge hon får vara inloggad. Matilda har också börjat träffa kompisar direkt efter skolan.
– Det börjar faktiskt redan bli lite bättre. Jag känner mig stolt när jag lyckas! Fast det är klart, när jag loggar in på datorn igen och alla där snackar om saker som jag inte känner till blir det jobbigt.

Fotnot: Matilda och Erik heter egentligen något annat.

 

Tips från psykologen

Åsa Spännargård, barn- och ungdomspsykolog, ger råd om vad du kan göra när du känner att datorn börjar ta över ditt liv.

Varför kan det vara så svårt att slita sig från datorn? 
– För det mesta ger datorn oss en positiv upplevelse, säger Åsa Spännargård, psykolog. Det är roligt, avkopplande och spännande att knyta nya kontakter, spela och hålla koll på vad som händer – så länge det sker i rimliga mängder. Och precis som med allt annat vi tycker om, vill vi gärna ha mer och mer av det. Den kortsiktiga glädjen vi upplever gör att vi glömmer bort att tänka på vad det kan leda till på längre sikt.
– Men att sitta mycket vid datorn kan också vara ett sätt att fly från vardagen. Kanske har man någonting där utanför som känns jobbigt, och då är det lätt att ”fly in” i datorns värld i stället. Då är det viktigt att fundera över vad det är som gör att man hellre stannar vid datorn – och försöka hitta en lösning på problemet.

Hur vet man vad som är ”för mycket”? 
– Ett tecken är att man har svårt att tänka på andra saker. Kanske går man ständigt runt och längtar och planerar vad man ska göra nästa gång man loggar in på datorn. Har det gått riktigt långt glömmer man bort andra saker i livet som man egentligen också tycker om att göra.
– Ett annat varningstecken är att man ofta sitter vid datorn mycket längre tid än vad man hade tänkt sig. När man inte längre klarar av att styra över sitt datoranvändande kan man säga att det har blivit ett problem.

Finns det något man kan göra själv för att bli av med problemet?
– Först och främst måste man bli medveten om att man har ett problem. En vanlig reaktion är då att man, precis som i Matildas fall, försöker dölja det för omgivningen. Man kanske smyger med sitt datoranvändande för föräldrarna och hittar på ursäkter till kompisarna. Men det är viktigt att försöka undvika smygandet. Prata med dina föräldrar om hur du känner, de har ansvar att hjälpa dig. Tillsammans kan ni bestämma datortider. Max 1–2 timmar om dagen är rimligt. Och se till att du har gjort klart läxorna och allt annat inplanerat innan du sätter dig vid datorn.

Vad finns det för risker om man inte gör något åt problemet? 
– Det finns många risker. Om man befinner sig i ”datorns värld” all sin lediga tid, tappar man snart de vänner som man har utanför. Livet kan bli väldigt ensidigt: man slutar med fritidsaktiviteter, rör på sig för lite och får svårt att klara skolan. Om man sitter uppe sent på kvällar och nätter blir man trött på dagarna och får svårare att koncentrera sig. I värsta fall kan det gå så långt att man till slut blir deprimerad.