Sverige är ett av de länder i världen där flest par skiljer sig. Väldigt många barn påverkas av det. I en ny bok berättar de själva hur det känns att ha skilda föräldrar.

Vilken vecka!? När föräldrarna skiljer sig är skriven av Jennie Persson. Hon tycker att den kan läsas av både barn och vuxna som på något sätt påverkas av en skilsmässa.

noje_23-09-14_Nar-en-familj-blir-tva_1

Foto: Foto: Sofia Nordén

Foto: Sofia Nordén

– Det behöver inte vara ens egna föräldrar, det kan gälla en kompis. Eller så kan det vara så att man är rädd att föräldrarna ska skiljas.

För ett par år sedan jobbade Jennie som reporter på KP. Då skrev hon ett reportage om hur det är att ha skilda föräldrar. När tidningen hade kommit ut ringde ett bokförlag som tyckte att reportaget var så bra att de ville göra en hel bok om det viktiga ämnet. Berättelserna handlar om allt det man kan uppleva vid en skilsmässa. Om hur det är att bo på olika ställen varannan vecka till exempel, och om det fungerar bra eller dåligt. Jenny säger att många av dem som delade med sig av sina berättelser tycker att saker och ting blev bättre när föräldrarna hade flyttat isär.

– I början är det självklart jobbigt, men de flesta sa att det blev bättre när de hade vant sig, säger hon.

Men det finns också exempel där livet inte alls blev bättre. Det handlar om föräldrar som fortsätter bråka efteråt, eller att en av dem flyttar till en stad långt bort. Ibland till och med utomlands.

noje_23-09-14_Nar-en-familj-blir-tva_2

Foto: Elin Lindell

– För vissa barn kan det bli så att de bara får träffa ena föräldern bara några timmar varannan helg till exempel, det är ju tråkigt, säger Jennie.

I boken finns också råd från bland andra en psykolog, som kan hjälpa till om man mår dåligt.

noje_23-09-14_Nar-en-familj-blir-tva_3

Foto: Foto: Max Palm

Foto: Max Palm

Om illustrationerna i boken verkar bekanta så är det inte så konstigt – Elin Lindell som gjort dem gör också illustrationer i KP. Hon tycker att arbetet med boken var roligt, men svårt.

– Det är inte lätt när man ska göra något på ett sådant allvarligt ämne. Ibland lägger jag något lite kul i bakgrunden, för att lätta upp stämningen. Boken är inte bara jobbig, den är rolig också.

Elin berättar att just skilsmässa var något som hon var väldigt rädd för som barn.

– Nu förstår jag att det inte är katastrof om ens föräldrar skiljer sig, säger hon. Det kan ofta bli bättre i längden.

noje_23-09-14_Nar-en-familj-blir-tva_4

Foto: Illustration: Elin Lindell

 

”Vilken vecka!? När föräldrarna skiljer sig” finns att köpa i bokhandeln eller låna på biblioteket.