Dyslexi är bajs! Det tycker Vera, 11, som släpper sin första singel i dag.

Vera Nord

Ålder: 11 år.

Bor: På Lidingö i Stockholm.

Familj: Pappa, mamma, två storasystrar och en lillasyster.

Intressen: Sjunga och spela piano.

Husdjur: En fransk bulldog som heter Scilla.

Favoritlåt: I min bil med Veronica Maggio.

allt-annat_04-04-14_Nar-orden-hoppar-och-far_1

Foto: Foto: Nina Andersson

– Dyslexi är bajs handlar om att man inte ska dölja att man har dyslexi, berättar Vera Nord. Vissa som har det tänker att de vill vara som alla andra. Jag brukar i stället tänka att ”Just nu har jag fyrans böcker i matte och engelska, fastän jag går i femman. Men om jag använder dem så kommer jag någon gång ha samma som de andra i klassen”. Jag kommer inte att bli som alla andra, men jag kan bli bättre än jag är nu.

Inspirationen till låten har Vera fått från sitt eget liv. Hon har svår dyslexi och tycker att det mesta i skolan är krångligt. Det är verkligen bajs, säger hon.

– Dyslexi innebär oftast att man har svårt att stava, men det påverkar annat också. Som gångertabellen, till exempel. Det är jobbigt, för man vill ju vara som alla andra. Jag vill förstå vad mina kompisar pratar om när de säger något på engelska.

I skolan får Vera extra hjälp på grund av sina läs- och skrivsvårigheter. Hon har bland annat en läsplatta med ljudböcker och ett program som hjälper henne att stava rätt. Men dyslexin får henne att känna sig annorlunda. Ibland måste hon gå till ett annat rum för att få hjälp med det som är svårt.

– Jag sitter hellre i klassrummet och räknar matte med de andra, säger hon. Som jag sjunger i låten: Jag är tacksam för hjälpen jag får, men ibland vill jag bara vara normal. Därför vill jag inte alltid ta den hjälpen.

Trots att Vera ibland blir avundsjuk när klasskamraterna felfritt rabblar gångertabellen, känns det lite bättre när hon tänker på sin sångröst. ”Det är en tröst, att jag har min röst. Den har bara jag och inte du!” sjunger hon.

Och Vera sjunger hela tiden. Det gjorde hon redan innan hon kunde prata. Hon sjunger så mycket att hennes systrar blir alldeles tokiga.

– Och mamma brukar säga: ”Vera, du sjunger jättefint, men du får inte sjunga just nu”. Jag sjunger låtar som jag har hört på vägen till skolan, eller egna som har fastnat i huvudet.

Till sommaren släpps Veras debutalbum. Låtarna på skivan handlar om saker i hennes liv: Om en kompis som flyttar till Hongkong, en farmor som Vera aldrig hann träffa och om hur bra det är att handla kläder på loppis.

Tre av låtarna har hon skrivit helt på egen hand. Resten har hon gjort tillsammans med sin pappa. Men även om de har hjälpts åt är det Vera som har haft sista ordet om alla texter. Det är ju hennes liv de handlar om.

Besvärliga bokstäver

Dyslexi är att ha svårt att läsa och stava. Det kan visa sig på olika sätt. En del kanske läser snabbt och fel, andra läser långsamt och hakar upp sig. Ibland vänder man på ord och bokstäver eller missar dem, både när man läser och skriver. Man kan också ha svårt att lyssna på information. För de flesta fungerar det bättre med olika hjälpmedel.