Härligt med sommarlov? Det tycker faktiskt inte alla. För en del känns sommarlovet som en lååång väntan på att skolan ska börja igen. 2008 pratade KPwebben med två som tycker att sommarlovet är ensamt.

Sommar = härliga dagar på landet eller utomlands med massor av kompisar?

 eller…

Sommar = ensamma dagar i stan när alla kompisarna är bortresta?

Sommarlovet kan vara väldigt olika för olika personer. KPwebben har pratat med två som har ett ensamt sommarlov hemma.

Emmy, 13: ”Det blir inte som jag hade tänkt mig”

Emmy, 13, hade sett fram emot en sommar med bästa kompisen. Men de bråkade och nu sitter Emmy ensam hela dagarna. ”Nu kan jag bara leka med småungarna i kvarteret”, säger hon.

Det var bara några dagar före skolavslutningen. Emmy och hennes bästis skulle precis gå in efter rasten. I kapprummet frågade Emmy om de skulle hitta på något efter skolan.
– Nej. Jag tycker att vi ska ta en paus, för du brukar vara så sur, sa bästisen.

Emmy blev alldeles kall inuti.
– Det kändes inte alls bra. Jag är en sådan som har svårt att skaffa vänner. Visst har jag fler kompisar i klassen, men dem är jag aldrig med på fritiden, säger Emmy.

Hade tänkt sova över

Plötsligt föll allt ihop. Det skulle inte bli den sommar som Emmy hade föreställt sig.
– Jag hade planerat vad vi skulle göra. Som den där listan i KP med 101 saker att göra på sommarlovet. Jag tänkte att vi skulle göra nummer 81, att sova över och hålla sig vakna hela natten. Men nu blir det inte av.

Saknar syskon

I stället är Emmy ensam på dagarna, eftersom hon inte har några syskon. Och där hon bor finns inga i samma ålder. I stället är hon ibland med yngre barnen i kvarteret.
– De vill leka i lekparken. Jag brukar hänga på. Men det är ju inget som jag egentligen vill göra.

Annars är Emmy mest inomhus på dagarna. Hon tittar på tv eller sitter vid datorn.
– Det kan vara skönt att chatta med andra på msn eller KPwebben. Men när det inte är så många inne i chatten känns det ensamt.

Ibland längtar Emmy efter ett syskon. Då får hon ofta höra att hon i alla fall slipper syskon-bråken.
– Jag skulle gärna ta de där bråken, om jag bara hade ett syskon att vara med, säger Emmy.

Mimmi, 13: ”Det är inte kul att alltid få nej”

Mimmi känner sig ofta ensam. Men på sommarlovet är det som värst. ”Det finns ingen skola att fördriva tiden med”, säger hon.

I skolan har Mimmi två kompisar. Fast de är inte så bra kompisar att de träffas ofta på fritiden. Det händer bara någon gång då och då. Så på sommarlovet har Mimmi ingen att vara med.

– Det känns så tomt. Jag har inte ens lektioner eller läxor att fördriva tiden med. Jag går bara hemma och läser. När jag har varit ensam i flera dagar börjar jag tycka synd om mig själv.

Då försöker Mimmi hitta på något ensam. Hon cyklar runt sjön, klättrar i träd eller går ut på promenad. Fast det är inte samma sak som när man är två.

Har fått många nej

Ibland ringer Mimmi till sina klasskompiar, men det känns inte så kul längre.

– Jag är trött på att alltid vara den som ringer upp. Om man ringt flera gånger känns det som om man jagar dem. Det är inte kul att få nej hela tiden.

Men i morse hände det! Telefonen ringde.

– Det var en tjej i klassen. Hon ville hitta på något. Jag blev jätteglad! Hon är en sådan som alla gillar. Och hon är väldigt schyst. Vi ska ses i morgon.

Kompisar på sommarstället

Mimmi har faktiskt ännu mer att se fram emot. Några veckor på sommaren åker hennes familj till sommarstugan. Där har Mimmi två riktigt roliga kompisar.

– Det är inte ens jobbigt att ringa till dem. Annars brukar jag känna mig blyg. Men de är jättesnälla. Vi brukar rida, bada, hoppa studsmatta och fiska. Det är bland det roligaste som finns!