I KP10 2011 kan du läsa om några av naturens mest okända katter. Spännande! Men hundarna då? Oroa dig inte, KPW visar vildhundarna du inte visste fanns.

Fennek

Fenneken är den snabbast flämtande vildhunden i världen. Den tar 690 andetag på en minut. Det gör den för att kyla ner sig så snabbt som möjligt. Även de stora öronen sänker kroppstemperaturen, värmen går ut ur kroppen genom dem. Var Fenneken bor? I Nordafrikas varma öknar så klart. Pälsen sandgul och svanstippen är svart. Hunden har päls även under tassarna, vilket gör det lättare att röra sig på sanden.
Fenneken lever på ökenråttor, ödlor och insekter. Ibland äter den även bär, rötter och frukter. Dricka behöver den knappt, Fenneken kan klara sig långa perioder utan vätska.

fakta_28-06-11_Naturens-okanda-hundar_1

Asiatisk vildhund

Den asiatiska vildhunden finns i de flesta miljöer men den har väldigt svårt för att leva nära människan. Helst lever den i en stor flock på upp till åtta djur. Men endast en av honorna får valpar, de andra vuxna tikarna är barnvakter. I en flock kan det finnas mellan två och tolv ungar. De jagande hundarna transporterar hem mat i sin mage och kräks upp den vid bohålan. Låter inte så gott, va?

Dholo looking at camera.

Buskhund

Buskhunden är väldigt olik andra hunddjur till utseendet. Den har korta ben, små ögon, kort svans och knubbig kropp. Mellan tårna har den simhud.

Denna annorlunda, runda, hund lever i Sydamerika. Den har extra långa och skärande rovtänder och lever främst på kött. Den jagar i grupp, ofta upp till tio stycken, och tar stora byten som hjortar och kapybaror.

Bush Dog walking towards camera

Öronhund

Denna storörade jycke äter inte samma slags mat som de flesta andra hunddjur, kött, utan mumsar i stället i sig insekter. Tack vare sina enorma öron hör hunden var gnagande insekter finns. Öronhunden lever på torra gräsmarker och savanner i Afrika. De går i grupper på två till fem hundar och bor i hålor i marken.

fakta_28-06-11_Naturens-okanda-hundar_4

Manvarg

Manvargen lever i Sydamerika och håller helst till på de stora gräsmarkerna. För att se över det höga gräset har manvargen ovanligt långa ben. Dess syn är mycket bättre än andra hundars, vilket göratt den lätt upptäcker faror. Manvargen lever på både djur och växter.

fakta_28-06-11_Naturens-okanda-hundar_5