Nu är det dags! Potatisen ska sättas och ärtorna planteras. Kolla in KPwebbens guide till hur du börjar sommarplanteringen på fönsterbrädan eller balkongen

Du behöver:

  • Jord
  • Spade
  • Vatten
  • Något att odla i
  • … och något att odla, förstås.

Det är roligt att odla eget. Och det är gott att äta det man planterat själv. Dessutom är det superlätt. Plast- och plåtburkar bli bra ”krukor” och fröna finns att köpa i trädgårdsbutiker.

Saker som kan vara bra att ha, men inte är nödvändiga, är grenar som stöd till vissa plantor, och glasspinnar att skriva plantans namn på. Den stoppar du ner i krukan så att du vet vad du har där, innan något börjat gro.

Du måste inte köpa vanliga krukor. Du har säkert saker hemma att odla i. Det kan vara en mjölkkartong med avklippt topp, en trasig hink eller kastrull, vindruvspaket och glasslådor. Bara fantasin sätter gränser! Men kom ihåg att göra hål i botten, om det går. Då kan vatten som plantan inte behöver, rinna ut. Och glöm inte att ställa någonting under.

Olika växter behöver olika mycket plats och olika mycket ljus och värme. Många grönsaker går bra att odla inne hela tiden. Men de flesta vill bo ute, när det inte längre är frost.

KP-webben har kollat upp några grönsaker som är enkla och roliga att odla inne eller på balkongen och som ska planteras nu.

Potatis

pyssel-och-recept_03-04-13_Odla-din-egen-middag_1

Foto: Foto: Thinkstock

Låt vanlig matpotatis ligga svalt och ljust, men inte i direkt sol. Efter ett tag växer det ut skott. De ser lite ut som små vita ögon som blir till långa ”rötter”. Låt skotten växa till sig ordentligt innan plantering. Två eller tre potatisar är lagom att plantera i en stor hink. Varje potatis kan bli många nya. De ska grävas ner ungefär tio centimeter och täckas noga med jord. Vattna och ställ potatisen varmt till en början. Flytta den sedan till en svalare och lite skuggig plats. Tänk på att vattna rikligt och regelb

pyssel-och-recept_03-04-13_Odla-din-egen-middag_2

Foto: Foto: Thinkstock

undet.

Odlar du potatisen nu, i början av april, är den färdig vid midsommar. Vill du veta hur mycket potatisen vuxit, gräver du bara försiktigt med handen och känner efter.

Morötter

De behöver mycket solljus och ganska gott om plats. Plantera fröna i något ganska högt med ungefär fem centimeters mellanrum, en centimeter ner i jorden. Vattna ofta. Jorden ska alltid vara lite blöt. Plantera dem nu, så kan du skörda någon gång i augusti, september.

Sockerärtor

Plantera i en ganska stor bytta. Sätt fyra frön med så stort mellanrum som möjligt, så att plantorna slipper trängas. Sockerärtorna kan planteras inne, men vill gärna komma ut i mitten av maj. Plantan

pyssel-och-recept_03-04-13_Odla-din-egen-middag_3

Foto: Foto: Thinkstock

klättrar också gärna i någonting. Därför är det smart att sticka ner en grenad kvist i krukan. Ärtorna skördas när de är ungefär fingerlånga.

Rädisor

pyssel-och-recept_03-04-13_Odla-din-egen-middag_4

Foto: Foto: Thinkstock

De behöver inte så stor plats. Ett avklippt mjölkpaket rymmer ungefär fyra rädisor. Frön finns att köpas i trädgårdsbutiker. Tänk på att vattna jorden innan fröna stoppas ner. Annars kan de flyta iväg. Rädisor kan planteras när som helst under våren och sommaren. De växer snabbt. Tänk på att ställa plantorna svalt och ljust, men inte i direkt sol. Ge dem mycket vatten. Skörda rädisorna innan de är för stora, annars blir de träiga och smakar inte gott.