Han är mittfältaren som verkar orkar springa hur mycket som helst. Vi har tagit pulsen på Oscar Hiljemark inför Sverige–Frankrike på fredag.

Han kom till Borås för att gå på idrottsgymnasiet och skrev på för stadens största lag IF Elfsborg. Han spelade i det gulsvarta laget när de vann SM-guld 2012. Det var då Fotbollseuropa fick upp ögonen för den unga, löpstarka mittfältaren från Gislaved i Småland. 2013 skrev Oscar Hiljemark på sitt första utlandskontrakt med PSV Eindhoven i Holland. Nu är han högaktuell i kampen att ta herrlandslaget till VM i Ryssland 2018.

Hur var det att komma till Holland?

170601_Allt-annat_Oscar-Hiljemark_F

Foto: Foto: Susanna Björninger

Oscar Hiljemark

Ålder: 24.

Bor: I Genoa, i Italien.

Familj: Sambon Elin och hunden Milo.

Favoritmat: Tacos.

Klubb: Genoa (på lån från Palermo).

Tröjnummer: 15.

Position: Mittfältare.

– Jag fick en bra start direkt. Mycket speltid första halvåret. Sedan hade jag en lite tuffare tid, där jag var tvungen att operera båda höfterna. Jag var borta från spel i några månader. Men jag hann komma tillbaka och vann ett holländskt ligaguld. Tiden i Holland var fantastisk. Ett mycket trevligt land och en stad som jag verkligen trivdes i. Folket i och runtomkring klubben var också fantastiska. Jag har fortfarande kontakt med några av dem.

U21-EM i Tjeckien sommaren 2015 förändrade karriären för många av killarna i det svenska laget. De vann oväntat finalen mot Portugal – och Oscar, som var lagkapten, fick lyfta guldpokalen först! Flera lag från italienska Serie A visade intresse för Oscar. Palermo var laget som han slutligen skrev kontrakt med. Och flytten gick från Holland till Italien.

Vad är skillnaden mellan att spela i Holland och att spela i Italien?

– Skillnaderna mellan lagen är stora. I PSV spelade man alltid för titlar, man var nästan alltid ett lag som förde matcherna. I Italien har det varit annorlunda. I både Palermo och nu Genoa får man slåss för varje poäng. Men att gå till Italien har gjort mig till en mycket bättre fotbollsspelare och människa. Det är det som driver mig att hela tiden: att sätta upp mål. Att inte stanna upp och vara nöjd, utan att ständigt jobba på att förbättra detaljer i mitt spel och att utvecklas som människa!

Oscar bor i Italien med sin flickvän Elin och deras lilla hund Milo.

Hur ser en vanlig dag ut hos er?

– En vanlig dag startar med frukost, oftast tränar vi sent på eftermiddagen, så tid för en rejäl frukost finns alltid. Förmiddagen brukar innehålla en promenad i området där vi bor eller en bilresa för att strosa i stan. På kvällen äter vi god middag. Antingen på någon av våra favoritrestauranger eller så lagar vi något hemma, till exempel tacos!

Bästa egenskap hos en fotbollsspelare enligt dig?

– En svår fråga, alla positioner kräver olika egenskaper. Men smarthet eller spelförståelse, som det också heter, är en egenskap som jag gillar. Spelare som ofta gör smarta och rätta val.

Har du någon förebild?

– Jag har haft en del olika spelare i fotbollsvärlden som jag verkligen gillar, men min stora idol är förra hockeystjärnan Peter Forsberg. En idrottsman som hade allt!

Kosten är viktig för elitidrottare. Hur är du i köket?

– Ganska okej, men ingen superstjärna. Framförallt kan det vara roligt om man är några stycken och lagar mat tillsammans. Gärna krämig pasta, risotto eller någon fin köttbit.

Mode ligger dig varmt om hjärtat, berätta!

– Ja, jag är mycket intresserad av mode och kommer ihåg när jag som barn spanade runt i min morbrors butik bland kläderna. Jag bor ju i ett land där mode är viktigt så jag trivs som fisken i vattnet. Jag gillar bara att klä mig snyggt. Om jag inte skulle spela fotboll så skulle jag mycket väl kunna tänka mig att jobba inom modebranschen

Nu väntar landskamp på Friends arena den 9 juni. Ni förlorade med 2–1 borta mot Frankrike. Hur går tankarna kring returmötet?

– En otroligt rolig och viktig match! Vi gjorde en riktigt bra insats i Frankrike och hade lika gärna kunnat vinna, så vi får ta med oss det och förhoppningsvis krydda med något extra som kan resultera i tre poäng.

Hur stor är skillnaden på hemma- och bortaplan när det kommer till landslag?

– Givetvis är det en viss skillnad, även om den gula väggen, som våra supportar kallas, brukar vara på plats på bortaplan. På hemmaplan är stödet ännu större!

Hur laddar man upp inför en VM-kvalmatch?

– Att representera landslaget är fantastiskt och bland det största man kan göra som fotbollsspelare, men när det kommer till matcherna måste man bryta ner det till att det är som vilken annan match som helst. Och så laddar man på det sättet man alltid gör inför en match.

Segraren i varje grupp går till VM. Tvåan får kvala. Vad tror du om Sveriges chanser att komma till VM i Ryssland 2018?

– Vi har startat kvalet otroligt bra och gett oss själva chansen att slås om platserna till VM. Gruppkänslan är en fantastisk. Alla drar åt samma håll. Så jag tror chanserna är stora om vi kan fortsätta som vi börjat.

Vilket lag i gruppen känns svårast att möta?

– Frankrike, de har störst kvalitet och det gör dem till ett slagkraftigt och svårslaget lag.

Har det utvecklat dig som spelare att spela för Sverige?

– Ja, väldigt mycket. Att få spela landskamper mot de bästa spelarna i Europa och världen gör att man utvecklas enormt.

Vilka är dina bästa minnen så här långt i din karriär?

– De två ligagulden och U21-EM-guldet!

 

Meriter:

2012 SM-guld, IF Elfsborg

2015 EM-guld, U21-landslaget

2015 Liga-guld i Holland, PSV Eindhoven

 

Klubbar:

Fram till 2008: Gislaved IS

2008–2013: IF Elfsborg

2013–2015: PSV Eindhoven

2015– 2017: Palermo

2017–              Genoa