På en av önskebilderna i KP4 får man en riktig närbild på en orangutang. Så varför inte passa på att lära dig mer om de rödbruna hövdingarna som svingar sig fram, högt upp i regnskogens trädkronor. De är ju nämligen världens största trädlevande däggdjur!

Fakta

– Var lever orangutangerna? Det finns två orangutangarter och de lever på öarna Borneo och Sumatra i världsdelen Asien.

– Vad äter en orangutang? Favoritmaten är de stora durianfrukterna med taggigt skal som växer på Durian-trädet. Annars äter de helst mogen frukt, växter, honung och insekter. De använder grenar för att fånga insekter eller att nå de godaste frukterna längst ut i trädet. Äldre apor lär ut tricken till de yngre.

– Hur stora blir de?
 Hanen blir större än honan och som vuxna kan aporna väga mellan 50-100 kilo. De kan hela 1,8 meter långa. En orangutang kan bli cirka 35-50 år gammal.

– Vad betyder namnet orangutang? Det betyder skogsman, vilket passar bra eftersom den lever i regnskogen och påminner om människan.

När regnet faller över regnskogen plockar orangutangen fram sitt paraply, en gren full med löv. Påhittighet är en av orangutangens egenskaper som gör att den påminner om oss människor. Det är egentligen inte så konstigt eftersom den tillsammans med gorillan, schimpansen och människan hör till släktet människoapa.

Allra högst upp i trädkronorna tillbringar orangutangerna helst sin tid. Det är där de bor, sover och äter. Oftast bygger de nya bon varje kväll och ibland även under dagen för att ha någonstans att sova och leka.

Orangutanger är duktiga på att göra grimaser eftersom läpparna är väldigt rörliga. Armarna är långa och mycket bra att ha när de svingar sig fram mellan trädens grenar. När en stor orangutang sträcker ut sina armar kan avståndet mellan händerna vara över två meter! De har mycket rörliga leder och är viga, vilket gör att de lätt kan slänga upp ena benet bakom huvudet.

När de är små leker gärna orangutangerna tillsammans, men som vuxna lever de hellre ensamma. Ungarna är cirka 7 år gamla när de lämnar sina mammor och börjar leva på egen hand. Honorna stannar oftast i närheten av sin mamma medan hanarna flyttar längre bort. När orangutangerna blir könsmogna och kan få ungar får både hanarna och honorna skägg på könsorganen, samtidigt som hanarnas kinder blir enorma.

Idag finns det tyvärr inte så många orangutanger kvar eftersom det är ett av världens mest utrotningshotade djur. Det största hotet är de människor som sågar ner regnskogen och fångar dem för att sälja dem. Som tur är finns det organisationer med människor som jobbar för att hjälpa och rädda orangutangen från att bli utrotad.

Källa: wwf.se, orangutan.org