PH3 består av Profilen och Eye N’I. De är aktuella med sin nya skiva Moderna tider.

Profilen och Eye N’I, eller Richard Vrede och Henrik Blomqvist som de egentligen heter, har varit med nästan ända sedan hiphopen kom till Sverige på 80-talet.

KP 12 1988

Foto: Foto: Jens Andersson

KP 12 1988

– Jag minns en artikel i KP, faktiskt. ”Lite hip som hop” var rubriken. Då tänkte jag ”vad coolt, det är ju det jag håller på med”, berättar Henrik.

Då var han och Richard runt femton år och lite blyga. Men så upptäckte de att de var rätt bra på att prata i takt med musik.

– Fast första gången jag uppträdde var jag livrädd, säger Richard. Jag sprang och gömde mig och Henrik fick leta upp mig och tvinga mig upp på scen.

– Haha, jag stod med ryggen mot publiken tills någon kom in och vände på mig, sägerHenrik.

Sedan dess har hiphop vuxit och blivit väldigt populärt. När Richard och Henrik växte upp var det helt annorlunda. Den som ville lyssna på hiphop fick verkligen anstränga sig för att hitta den.

– När det ryktades om att någon skulle spela på en fritidsgård kunde man sätta sig på tunnelbanan och åka till andra sidan stan. Bara för att upptäcka att det var just ett rykte, säger Richard och skrattar.

– Ja, det var bara att åka hem igen, minns Henrik.

noje_15-11-13_PH3-gillar-varlden_2

Foto: Foto: Jens Andersson

Det var också svårt att få tag på hiphop-kläder. Richard och Henrik tittade på bilder hur banden och artisterna från USA såg ut och så härmade de så gott det gick.

– Man brukade köpa alldeles för stora jeans, och i efterhand har jag undrat hur det egentligen såg ut, säger Henrik.

– Jag var väldigt blyg men försökte skapa den hårda ytan med tuffa hiphop-kläder. Ändå var jag aldrig riktigt bekväm med det. Fast det blir lättare ju äldre man blir. Många av våra texter handlar om att vara sig själv, berättar Richard.

Killarna lärde känna varandra på Fryshuset och började göra musik tillsammans. Sedan dess har de varit bästa vänner.

Under hösten släpptes singeln Även undergången går över från nya skivan Moderna tider. Den handlar om att brytas ner och ändå komma tillbaka.

– Det är en låt om hopp och tröst. En påminnelse om vilken sjukt superhäftig upplevelse livet är. Man kan gå under hur många gånger som helst, men återfödas lika många gånger, säger Henrik.

De känner sig nöjda med nya skivan och med att bitarna har fallit på plats. Inspiration till musiken hämtar de överallt. Från filmer, böcker, poesi och vetenskap.

– Vi är nyfikna människor, säger Henrik.

– Världen är en spännande plats, avslutar Richard.

Tidigare skivor:

PH3 löser ett fall (2010)
På väg till planet PH3 (2005)