Rulla ihop picknickfilten och rulla i väg på cykeln. Och framför allt – rulla maten! Här är fyra recept som garanterat gör succé.

Pyssel-och-Recept_190613_Rullpicknick_grona-godsaker

Foto: Annika Goldhammer

Gröna godsaker

De här vietnamesiska rullarna kan fyllas med nästan vilka grönsaker som helst. Välj det du gillar bäst.

Du behöver
(till cirka 8 rullar):

1 paket rispapper

1 mango

0,5 gurka

1–2 morötter

1 avokado

1 näve färska sockerärter

1 paprika

några salladsblad

färsk mynta eller koriander

Till såsen:

1 deciliter jordnötssmör

1 matsked japansk soja

0,5 matsked sriracha eller annan chilisås

0,5 tesked malen ingefära

0,5–1 deciliter vatten

 

Gör så här:

  1. Blanda allt till såsen, utom vatten. Späd med lite vatten i taget, såsen ska inte vara för rinnig. Smaka av så att du tycker den är lagom stark, annars ta i mer chilisås.
  2. Skala mango och morot. Skär mangon och alla grönsaker i strimlor.
  3. Fyll ett djupt fat med vatten. Fatet ska vara tillräckligt stort för att rymma ett rispapper.
    Doppa ett papper i vattnet tills det börjar mjukna. Det tar cirka 30 sekunder. Bred sedan ut pappret på en skärbräda.
  4. Lägg grönsaker, mango och mynta eller koriander i mitten av rispappret. Vik in sidorna av pappret över fyllningen. Vik sedan över botten och rulla ihop till en tajt rulle.
  5. Servera med dippsåsen vid sidan av.

 

Tips! Första rullen kan vara lite trixig att forma. Men sedan brukar det bli lättare.

 

Pyssel-och-Recept_190613_Rullpicknick_Restrullar

Foto: Annika Goldhammer

Bästa resterna

Gör mumsiga tunnbrödsrullar – och ta vara på rester som annars hade slängts. Fyll med det som finns i kylen och låt fantasin flöda!

Gör så här: Gå igenom kyl och skafferi och ta fram alla rester. Ofta brukar det finnas några burkar längst in i kylen som tycks ha glömts bort.

  • Kanske finns det lite tacofärs, en burk salsa och en liten ostbit som kan rivas? Gör då en taco-wrap!
  • Hittar du en kokt potatis och ett kokt ägg? Skiva och blanda med majonnäs och dill. Och lägg till tonfisk, om du gillar det.
  • Finns det fetaost och en skål med ris eller andra gryn? Fetan blir en god röra ihop med en klick crème fraiche eller yoghurt. Bred ut den på tunnbrödet, toppa med grynen och skivade rotsaker, spenat, paprika eller andra grönsaker.
    Hittar du ett par jordgubbar är det också gott till!

 

Tips! Varva något krämigt, som kikärts eller oströra, med något knaprigt, som färska grönsaker eller nötter. Toppa med färska örter om du hittar det.
Men undvik vattniga ingredienser, de blöter upp brödet.

 

Pyssel-och-Recept_190613_Rullpicknick_pannkaks-sushi

Foto: Annika Goldhammer

Pannkaks-sushi

Rulla pannkakor och skär i stubbar – och vips har du en ny sorts sushi! De kan göras både som efterrätt och mat.

Du behöver:

25 gram smör (plus lite till stekningen)

2 ägg

2,5 deciliter vetemjöl

0,5 tesked salt

5,5 deciliter mjölk

 

Söt fyllning:

3 bananer

rumsvarmt jordnötssmör

färska hallon

Frystorkade hallon eller salta jordnötter som dekoration

 

Matig fyllning:

100 gram fetaost

0,5 deciliter tjock yoghurt eller crème fraiche

1 paprika

1 avokado

Sesamfrön till dekoration

 

Gör så här:

  1. Börja med pannkakorna. Smält smöret och låt svalna. Knäck äggen och vispa med mjöl, salt och hälften av mjölken. Vispa till en slät smet. Blanda i resten av mjölken och smöret. Låt stå i kylskåp i 30 minuter.
  2. Smält lite smör i en stekpanna på medelvärme. Stek pannkakor. Låt dem svalna på en tallrik i kylskåp.

 

Söta fyllningen: Bre jordnötssmör på pannkakan. Lägg en hel, skalad banan i mitten och några hallon vid sidan av. Rulla ihop till en tajt rulle. Skär i bitar. Gör likadant med fler pannkakor. Hacka jordnötterna eller hallonen. Strössla dem över pannkaks-sushin när du serverar.

 

Matiga fyllningen: Mosa fetaosten och blanda med yoghurt eller crème fraiche. Skiva paprikan och avokadon tunt. Bre ut rikligt med fetakräm på en pannkaka, lägg på avokado och paprika och rulla ihop tajt. Skär i skivor. Strössla över sesamfrön vid servering.

 

Tips! Grädda pannkakorna i god tid innan picknicken. Då hinner de kallna innan de ska fyllas.

 

Pyssel-och-Recept_190613_Rullpicknick_chokladbullerulle

Foto: Annika Goldhammer

Chokladbulle-rulle

 

Vem har sagt att chokladbollar måste vara runda? Gör dem som en rulltårta – och imponera på picknick-gästerna.

Du behöver, till chokladsmeten:

200 gram rumsvarmt smör

2 deciliter strösocker

1 deciliter kakao

7 deciliter havregryn

1 nypa salt

0,5 deciliter bryggt kaffe

 

Till vaniljbollssmeten:

150 gram rumsvarmt smör

1,5 deciliter strösocker

5 deciliter havregryn

1 matsked vaniljsocker

0,5 deciliter kokosflingor

0,5 deciliter mjölk

Kokos eller pärlsocker

4 smörpapper

 

Gör så här:

  1. Ta fram två bunkar. Blanda smör och socker till chokladbollssmeten i ena bunken. Gör likadant med vaniljbollssmeten i den andra. Blanda i resten av ingredienserna i vardera bunke.
  2. Häll ut chokladsmeten på ett smörpapper. Lägg ett till papper ovanpå och kavla eller platta ut smeten till en stor rektangel. Jämna till kanterna med en kniv. Gör likadant med vaniljsmeten.
  3. Ta bort de översta smörpappren och lägg vaniljsmeten på chokladsmeten. Rulla ihop från långsidan.
    Lägg rullen i kylen i minst 1 timme.
  4. Häll pärlsocker eller kokos på en bricka. Rulla tårtan så att den täcks runtom. Skär i skivor.

 


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!