Hon vann Sveriges svåraste frågesport och var duktig i skolan. Men den nya programledaren Josefin Johansson är ändå inte smartare än en femteklassare ...

Hej, Josefin! Du vann ju På spåret, betyder det att du är smartare än en femteklassare?

– Nej, det är sjukt ju. I På spåret är man två, här är man själv. Nu inser jag att det är oändligt svårt. Om vissa frågor tänkte man ”det är väl ingen som lärt sig det!?” Men det är med i läroplanen, och jag är full av beundran inför barnen och de som tävlar.

Hur var du själv i femman?

– Jag var ganska blyg, men det är väl inte så konstigt tänker jag. Det var ju vuxna som bestämde hur man skulle se ut, till exempel. De kunde göra flätor på en och sedan säga ”kolla, Pippi Långstrump!” Det kanske var just i femman som jag började klä mig själv. Jag fick knasiga hattar av mormor som jag hade på mig.

 
osefin Johansson leder vårens säsong av Smartare än en femteklassare.

Foto: Bo Håkansson /SVT


Smartare än en femteklassare sänds på lördagar, kl 20.00 i SVT 1.

Varför hade du knasiga hattar?

– Jag tyckte inte om att alla såg så likadana ut. Jag tänkte mer ”kolla så fint man kan ha det”. Jag experimenterade med färger och klänningar och så, men det var inte alltid så poppis.

Hur då?

– Men så kan människor vara i dag också, jag ser ju fortfarande lite knasig ut. Ibland får man glada tillrop som ”shysst lugg!” eller så blir folk nervösa. Vissa reagerar med ”usch”.

Hur var du i skolan då?

– Jag var en pluggis. Jag gillade att lära mig grejer. Jag tyckte det var viktigt att utbilda sig och komma in på högskola.

Vad gjorde du på fritiden?

– Jag försökte hitta olika sätt att uttrycka mig och lekte. Det gör jag fortfarande, leker fram saker i huvudet som jag kan sitta och fundera på ett tag. Jag höll på med gymnastik och sjöng i kör. Sedan försökte jag mig på lite olika sporter, men det gick inte så bra. Bordtennis, till exempel …

Sjunger du fortfarande?

– Ja, jag sjunger ganska mycket. Jag har kommit på att man inte måste bli bara en grej och så är man det. Jag håller på med humor, musik och programleder. Man kan vara olika saker.

Vilket var ditt favoritämne i skolan?

– Svenska och engelska, jag gillar språk. Men också musik, bild och slöjd. Jag gillade träslöjd, särskilt när man fick smälta metall. Och jag sydde min egen klänning till avslutningen i sexan.

Hur blir man så smart att man vinner På spåret?

– Jag har försökt lära mig lite om allt. Om jag ska dra skämt inför massa människor från ett sminkföretag så läser jag om sminkets historia och sedan kan jag det. Jag har liksom lärt mig saker bakvägen. Till exempel att Carl von Linné trodde att kunskapens frukt i bibeln var en banan!

Vad är roligast med att vara programledare för Smartare än en femteklassare?

– Att jag har haft så himla kul med barnen, de tävlande och publiken. Jag har träffat så skojiga personer.

Vad har varit svårast?

– Att hantera människor, det är ju ändå en tävling om pengar. Det finns ju en risk att de förlorar och hur ska man hantera det? Man får komma ihåg att alla är riktiga människor, även om det är ett underhållningsprogram.

– Du kommer ju från Småland och Halland, vilka är landskapsdjuren där?

– Hallands är laxen, och smålands landskapsblomma är Linnéa… Men djuret kan jag faktiskt inte.

Det är uttern.

– Ah.