Press

Vill du skriva om KP? Här hittar du kontaktinformation, pressbilder och annat pressmaterial.

Kontakt

press-lukas-2015

 

Lukas Björkman, chefredaktör
Växel: 08-736 53 88
lukas.bjorkman@kp.bonnier.se

 

 

press-malin-2015

 

Malin Bäcklund, webbredaktör
tel. 08-736 57 49
malin.backlund@kp.bonnier.se

 

 

Adress

Besök oss på:
Gjörwellsgatan 30, Stockholm

Eller skriv till oss på adress:
KP
105 44
Stockholm

 

Bilder och omslag

Om du vill ha högupplösta pressbilder på exempelvis tidningens omslag kan du kontakta Lukas Björkman

 

Loggan

Klicka här! eller på bilden för att ladda ner KP-loggan!

kp_logga

 

Omslag

Ladda ner senaste omslagen, KP 13, 2021

KP1321_Omslag

Foto: Mattias Andersson

 

Pressmeddelanden

Om du vill ta del av våra pressmeddelanden (via mejl) kan du kontakta Lukas Björkman.

2018-09-20

KP:s stora läsarundersökning 2018

KP:s stora läsarundersökning 2018 publicerades i KP 15.

Ny undersökning: Barnen mår bra, men papporna får underkänt igen

Den 1 oktober är det Internationella Barndagen. Med anledning av det har KP gjort en undersökning bland 1700 läsare mellan 8 och 14 år om hur de mår och vad de gör. Undersökningen bestod av tio tydliga frågor – och svaren är säkert överraskande för många vuxna.

Bottenbetyg för svenska pappor – igen!
 För tio år sedan gjorde Kamratposten en liknande undersökning där en fråga blivit flitigt citerad, bland annat av statsminister Stefan Löfven. Den handlade om vem barn helst vill prata med när de är ledsna och visade på ett uselt resultat för Sveriges pappor. Nu ställde vi precis samma fråga, med samma svarsalternativ, igen. Frågan var om pappornas procent skulle ha ökat under de senast tio åren? Men pappa-succén uteblev. Endast 7 procent av KP-läsarna vill helst prata med sin pappa, för tio år sedan var den siffran 6 procent. Och papporna är fortfarande långt efter alternativet ”Ingen alls” (som fick 17 procent i den nya undersökningen). 46 procent av KP-läsarna vill helst prata med sin mamma när de är ledsna. Svarsalternativet ”Pappa” fick en något högre procent bland pojkarna än bland flickorna. Men även på pojksidan var ”Mamma” det överlägset populäraste svaret.


Nöjda med utseendet
 Trots att många vuxna (lite på chans?) ondgör sig över att ”utseendehetsen sjunker i åldrarna hela tiden” och liknande så är KP-läsarna ganska obekymrade. Hela 73 procent är nöjda eller mycket nöjda med sitt utseende och sin kropp.

De flesta nöjda med skärmtiden
Det är vanligt att vuxna klagar på att barn vill använda sina smartphones på tok för mycket. Men 70 procent av KP-läsarna är nöjda med de regler för skärmtid som familjen har. Och 10 procent önskar sig till och med hårdare regler.

Nästan alla har kompisar
Bara 2 procent av KP-läsarna saknar helt vänner.

Läslust till tusen!
83 procent av KP-läsarna läser mycket – både böcker och tidningar.

Allt material bifogas
Undersökningen, som även innehåller frågor om sömn, sociala medier, fritidsaktiviteter och bråk inom familjen, presenteras i nya numret (nr 15/2018) av KP. De sidorna och omslaget finns här för nedladdning. Illustratör: Nino Keller.

Frågor?
Vid frågor om undersökningen och/eller Kamratposten ring eller mejla chefredaktör Lukas Björkman på 08-7365388.

 

20018-08-14

Nu släpps Stora boken om Kropp & Knopp!

Stora boken om kropp och knopp boken
Kropp & Knopp är Kamratpostens (KP) populäraste avdelning, dit har frågorna strömmat in i hundratusental genom åren. Nu släpps en bok med det mesta av det bästa från Kropp & Knopp – över 200 sidor fullmatade med frågor, svar och reportage. Allt rikligt illustrerat av Sveriges tecknar-elit.

Till Kropp & Knopp har hundratusentals barn skrivit med frågor de inte vågat ställa till någon annan än KP. Experten Annica Frithiof har besvarat dem sedan 1990 och kollegan Fox Foxhage har varit med sedan 2000. Frågorna fortsätter att strömma i oförminskad mängd, år efter år.

– Många har efterfrågat en ny Kropp & Knopp-bok. Suget efter Kropp & Knopp-material tycks ibland omättligt. Så jag tänkte att vi gör väl en bok med så mycket frågor, expertsvar, reportage och fina illustrationer som det bara går, för att stilla åtminstone den akuta hungern, säger Lukas Björkman, chefredaktör och ansvarig utgivare på KP.

Många av Sveriges bästa illustratörer har medverkat i boken: Jojo Falk, Elin Lindell, Nino Keller, Mati Lepp, Gunilla Kvarnström, Sonja Härdin, Emma Adbåge, Carolina Ståhlberg med flera.

Boken innehåller det mesta av det bästa om puberteten, kroppen och känslor som KP gjort sedan 2015. Och det är alltså inte bara frågor och svar, utan även många reportage och en mäktigt pubertetsordlista från A till Ö.

– Boken blev riktigt maxad, om jag får säga det själv. I varje KP-tidning har vi två Kropp & Knopp-sidor. Stora boken om Kropp & Knopp är på över 200 sidor, praktiskt indelade i kapitel som Allt om snoppar och Massor om mens. Det handlar om frågor som barn inte vågar ställa till någon annan än KP – och nu äntligen finns alltså alla svar samlade, fortsätter Lukas Björkman.

Frågorna om puberteten och kroppen är i mångt och mycket desamma nu som för 50 år sedan, då KP började med frågespalter. Det som har kommit mer och mer på senare år är frågor om relationer på sociala medier. Därför är det ett helt kapitel med i boken om fördelar och fällor med smartphones, spel och sociala appar.

Boken finns i handeln från nästa vecka, men går redan nu att beställa här.

Få ett smakprov av boken här.

För frågor, kontakta:

Lukas Björkman, Chefredaktör och ansvarig utgivare på KP
lukas.bjorkman@kp.bonnier.se
087365388

 

2017-04-19

Kamratposten fyller 125 år – nu är jubileumstidningen här!

Kamratposten

Foto: Illustration: Carolina Ståhlberg

I veckan landar både KP 6 och KP 7 i de cirka 50 000 prenumeranternas brevlådor. KP 6 är en ordinarie tidning, med allt det som KP ska innehålla. KP 7 är en jubileumstidning med en unik genomgång av Kamratpostens lååååånga historia. Hur startade Kropp & Knopp? Hur såg läsarteckningarna ut för 100 år sedan? Och vilka var de största idolerna förr i tiden? Alla svaren och mycket mer finns i KP 7!

Dessutom:

Filiokus – Astrid Lindgrens unika debutsaga från 1934 (elva år före första Pippi Långstrump-boken) – finns nu under en begränsad tid att läsa här.

Exklusiv jubileumsintervju med Drottning Silvia, där drottningen bland annat avslöjar vilka knep hon använde när hon vann en försäljningstävling som ung. Läs intervju med Silvia här.

KoPémon – påkostat kortspel till alla KP-prenumeranter. Bara som bilaga i KP 7 och för gratis utskrift till alla barn här på KPwebben.

#kp125 samlar unikt och roligt jubileumsmaterial samt grattishälsningar från många kändisar på sociala medier.

 

Läs KP 6 och KP 7 som pdf-tidningar HÄR!

Frågor besvaras av chefredaktör Lukas Björkmanlukas.bjorkman@kp.bonnier.se

 

2016-10-05

Sushi är barnens nya favorit

KP:S stora undersökning om mat

Foto: Illustration: Jenny Karlsson

Tror ni att spaghetti med köttfärssås, pizza och hamburgare är de rätter som barn längtar efter till middag? Helt fel! Sushi har seglat upp som verklig favorit bland barn mellan 9 och 15 år. Det visar Kamratpostens stora undersökning om mat som presenteras i det senaste numret av tidningen.

Drygt 2 300 KP-läsare har svarat på 20 frågar om mat och matvanor. Favvo-rätten sushi är tätt följd av tacos. Långt efter kommer pizza, thai-mat och hamburgare.

Andra resultat från undersökningen:

  • 28 procent av KP-läsarna får ibland för lite mat i skolan.
  • 26 procent tycker att de har för lite tid att äta skollunch.
  • 26 procent hoppar ibland över att äta i skolan.
  • 29 procent har någon matallergi. Vanligast är laktosintolerans.
  • 10 procent är vegetarianer och 1,5 procent är veganer.
  • 53 procent äter bara godis på lördagarna.

– En fjärdedel av KP-läsarna har klart bristfällig skollunch. Det är allvarligt. Och det är märkligt hur det kan skilja så mycket mellan olika skolor. Men som tur är så kryllar det av matglädje bland KP-läsarna också. Det syns tydligt i senaste KP, nummer 15. Där har vi ett rejält mat-tema, hälsar Kamratpostens chefredaktör Lukas Björkman.

Vid frågor, vänligen kontakta: 

Lukas Björkman, Chefredaktör och ansvarig utgivare på Kamratposten:
lukas.bjorkman@kp.bonnier.se, 08-7365388

Läs hela undersökningen i Kamratposten

Ladda ner pressmeddelande.

 

2016-06-01

Första stora intervjun med Marcus ”Stamsite” Nyman

Marcus

Foto: Foto: Marie Ullnert

Han är en av landets största youtubers, med 260 000 följare. Men han ställer aldrig upp på tidningsintervjuer. Kamratposten har gjort den första stora intervjun med Marcus ”Stamsite” Nyman.

Dataspel är ett populärt ämne för Youtube-kanaler. Den största kanalen i världen har Pewdiepie. Den största på svenska heter Stamsite.

Många spel-kanaler har anklagats för sexism. Men inte Stamsite.

– Ovanligt många av mina besökare är tjejer. Statistiken visar 28 procent. Det är mycket inom gaming. Men jag strävar efter en ännu jämnare könsfördelning, säger han till Kamratposten.

Marcus har kämpat mycket med sin blyghet genom åren. Att redovisa i skolan var det värsta han visste.

– Andra drömde om att bli advokater och journalister. Det enda jag kunde föreställa mig var att jobba på ett lager, för där skulle jag inte behöva prata med så många människor.

– För några år sedan skulle jag prata inför 300 personer på en mässa. Jag var så nervös! Precis innan det var dags började jag blöda näsblod. Men det gick ändå jättebra.

– Youtube har gjort mig mycket mer social.

Hela intervjun bifogas. Även omslagen till sommarens stora dubbelnummer av KP (där intervjun ingår) bifogas.

Vid frågor, vänligen kontakta: 

Lukas Björkman, Chefredaktör och ansvarig utgivare på Kamratposten:
lukas.bjorkman@kp.bonnier.se, 08-7365388

Läs hela intervjun.

Ladda ner pressmeddelande och Kamratpostens omslag.

 

2016-03-07

Beppe Singer från Hjärnkontoret: ”Jag har adhd”

Beppe Singer, programledare och föreläsare.

Foto: Foto: Anders G Warne

Beppe Singer, programledare och föreläsare.

Barn-tv-profilen Benjamin ”Beppe” Singer, 38 , fick i december diagnosen adhd. I det senaste numret av Kamratposten och i ett längre klipp på KPwebben berättar han om den tuffa skoltiden, sitt missbruk, framgångarna och till sist – beskedet som förklarade allt.

– Plötsligt förstod jag varför mitt liv sett ut som det gjort. Nu vill jag att så många barn som möjligt kollar på min video på KPwebben. Ingen ska behöva skämmas för adhd, säger han.

För mer information kontakta:
Lukas Björkman, chefredaktör Kamratposten: 08 736 53 88, lukas.bjorkman@kp.bonnier.se
Benjamin ”Beppe” Singer: 070 602 99 18, beppe@beppesinger.se

Se klippet med Benjamin Singer.

Läs Benjamins krönika i KP

Ladda ner pressmeddelande, Kamratpostens omslag och bild på Beppe. Ange fotografens namn Anders G Warne vid publicering.

 

2015-09-17

Blandat betyg till svenska skolan – många elever är konstant stressade

Foto: Illustration: Emma Adbåge

Över hälften av barnen mår dåligt av skolstress, majoriteten tycker det är bra med betyg från sexan, 41 procent har låtit bli att säga sin åsikt för att de varit rädda för att få sämre betyg, men 85 procent trivs bra i skolan. 2126 KP-läsare mellan 7 och 15 år har svarat på frågor om skolan, läxor, betyg och stress.

– En del av våra läsare har hört av sig om stress i skolan, så vi bestämde oss för att undersöka hur det låg till. Vi fick in över 2 000 svar, så resultaten säger verkligen något. I årskurs sex till nio mår mer än var femte elev konstant dåligt av stress. Det är ett stort misslyckande för skolan. Samtidigt så trivs de flesta eleverna bra i skolan och det är ju positivt, säger Lukas Björkman, Kamratpostens chefredaktör.

 

Ladda ner pressmeddelandet här!
Ladda ner artikel/dokument (PDF) här!

 

För mer information kontakta gärna:
Lukas Björkman, chefredaktör Kamratposten
08-736 53 88, lukas.bjorkman@kp.bonnier.se

Agneta Ljungman, kommunikationschef Bonnier Tidskrifter
076-535 68 50, agneta.ljungman@bt.bonnier.se

 

 

2015-05-12

pressmeddelande_foraldrar-bryter-mot-barnkonventionen

Ladda ner pressmeddelandet här!