Idag börjar skolan för många, andra har några få lediga dagar kvar. Vilken dag man än börjar så är det hög tid att börja ladda med ett par riktigt roliga rastlekar!

 1. Här kommer vi

Hur många? Minst fyra.

Dela upp er i två lag. Det ena laget börjar genom att bestämma vad de ska vara (någonting som är lätt att visa genom rörelser). Sedan ställer de sig i armkrok och marscherar mot motståndarlaget och ropar: ”Här kommer vi!”. Motståndarlaget ropar: ”Halt! Vilka är ni?”. Då stannar de direkt och visar med rörelser vilka de är, de kan vara allt från brandmän till hönor eller stjärnor. När motståndarlaget gissat rätt jagar de det andra laget tillbaka till sin sida. De ska försöka fånga så många som möjligt, de som blir tagna går över till deras sida. Tillslut finns bara ett stort vinnarlag kvar!

2. Dr Chicago

Hur många? Ju fler desto bättre! 
Vad behövs?
 Fritt antal mjuka bollar.

Dela upp er i två lag och utse en varsin ”Dr. Chicago”. Sedan börjar leken! Det gäller att kulla motståndarna med en mjuk boll. De som blir kullade måste stå helt stilla tills deras lags Dr. Chicago lägger sin hand på deras huvud. Då är de fria. Dr. Chicago måste hållas hemlig för motståndarna och skyddas ordentligt. Om Dr. Chicago avslöjas eller blir bränd förlorar laget eftersom alla blir stående tillslut.

 

3. King out

Var? På asfalt.
Hur många? Minst fyra.
Vad? En boll.

Rita en stor fyrkant och dela upp den i fyra lika stora rutor. Rutorna har namnen: kung, dam, knekt, tjänare. Målet är att komma till kungarutan och försvara sin plats. Stå i varsin ruta, om ni är fler än fyra står resten på led och väntar tills en plats blir ledig. Kungen börjar spelet genom att studsa sin boll i någon annans ruta. När bollen studsat i rutan slår personen den vidare till någon annans ruta. Bollen måste studsa en gång innan den slås vidare men den får absolut inte studsas mer. Bollen får inte heller rulla. Om till exempel personen i damrutan misslyckas flyttar han/hon ner till tjänarrutan (om ni är fler än fyra får personen ställa sig längst bak i kön) och sedan flyttar alla upp ett steg. Knekten blir dam, tjänaren blir knekt osv.

 

4. Hökens vingar kom!

Hur många? Tre och uppåt.

En person står längst fram och säger: ”Under hökens vingar kom!” och då frågar de andra: ”Vilken färg?”. Höken väljer en färg och alla som har den färgen på sig får gå förbi höken. De som inte har färgen på sig försöker springa förbi utan att bli kullade av höken. De som blir kullade får också vara hökar. Vinnaren är den som är kvar sist.

 

5. Långnäsa

Hur många? Två och uppåt.
Vad behövs? En pinne.
Var? På sand, jord eller grus.

Alla står en bit från varandra och ritar en stor ring runt sig. En börjar med att kasta en pinne mot (attackera) någon annans ring. Om en del av pinnen hamnar i ringen så blir personen som ”äger marken” av med en bit av sin ring. Ett streck dras i pinnens riktning. Om ”markägaren” lyckas sparka bort pinnen innan den landat så får denne rita en långnäsa – en smal gång från sin ring fram till pinnen. Den som blev attackerad senast kastar nästa pinne. En person som bara har mark så att fötterna får plats åker ut.

SVG Grafik
SVG Ikoner