Rått kött och avklippta öron – har kocken blivit galen? När det bjuds på halloween-fest kan man aldrig riktigt veta!

Pyssel-och-Recept_Ruskigt-och-mumsigt_Kottfars

Foto: Stefan Bohlin

Rå köttfärs

Vem vågar ta första biten av denna läbbiga klump?

Du behöver:

25 gram vit choklad

1,5 matsked smör

5 deciliter mini-marshmallows

0,5 matsked kakao

Cirka 6 droppar röd hushållsfärg

6 deciliter krispiga rispuffar

 

Gör så här:

  1. Hacka chokladen i små bitar. Lägg ett bakplåtspapper på ett uppläggningsfat.
  2. Smält smöret i en kastrull, på låg värme. Häll i marshmallows och låt dem smälta. Rör så att smeten inte bränner fast.
  3. Blanda i kakao och så många droppar hushållsfärg att smeten får en köttig färg.
  4. Dra bort kastrullen från värmen.
    Rör ner rispuffarna och blanda ordentligt. Häll sist i chokladbitarna.
    De ska bara smälta lite grann.
  5. Häll smeten på bakplåtspappret. Blöt händerna i kallt vatten (då fastnar inte den superkladdiga smeten på fingrarna) och forma till en ”köttfärsklump”. Låt svalna i kylen.

 

Pyssel-och-Recept_Ruskigt-och-mumsigt_oron

Foto: Stefan Bohlin

Frasiga öron

Avklippta öron som bakats och serveras med en rejäl klick öronvax!

Du behöver (till cirka 8 öron):

250 gram färdig smördeg på rulle

Aprikosmarmelad

1 ägg

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Rita ett öra på ett papper och klipp ut. Nu har du en mall. Använd denna för att skära ut ett jämnt antal öron från rullen med smördeg (till 8 öron går det åt 16 degbitar).
  2. Lägg en bit utskuren deg som botten av det första örat. Använd rester av degrullen för att få till örats form – rulla ”brosk” och bygg upp och forma kanter. Fyll sedan örat med en klick marmelad. Lägg en till degbit på toppen och tryck försiktigt samman bitarna. Fixa till formen med fingrarna. Den kommer att ändras i ugnen, för degen sväller mycket.
  3. Lägg öronen på ett bakplåtspapper och pensla med vispat ägg. Grädda i 6–8 minuter tills de fått en gyllene färg. Servera med en extra klick öronvax/marmelad. Eller med röd sylt för en mer blodig effekt!

 

Pyssel-och-Recept_Rysligt-och-mumsigt_Glas

Foto: Stefan Bohlin

Blodet droppar

Kan det vara vassa kanter som fått blodet att rinna längs glaset?

Du behöver:

1,5 deciliter strösocker

2 matskedar vit sirap

2 matskedar vatten

0,5 tesked röd hushållsfärg

Ett par droppar grön hushållsfärg

 

Gör så här:

  1. Blanda socker, sirap och vatten i en kastrull. Rör ner färgen.
  2. Koka upp utan att röra om. Sänk sedan värmen, skaka kastrullen lite och låt sjuda försiktigt i cirka 8 minuter. Ta bort från plattan och låt smeten svalna (men inte stelna).
  3. Doppa glasens kant i blodröran och låt det trögflytande blodet rinna längs glaset. Doppa flera gånger om du vill att det ska se riktigt bloddrypande ut.
  4. Servera med valfri röd dricka.

 

Obs! Sockermeten blir jättevarm. Var försiktig så att du inte bränner dig!

 

Pyssel-och-Recept_Ruskigt-och-mumsigt_Tarmar

Foto: Stefan Bohlin

Tjocka tarmar

Allt man äter blandas i magen – men det får man aldrig se. Förrän nu! Bjud på välfyllda tarmar i grumlig tarmsaft!

Du behöver:

Till vetedegen

50 gram jäst för söta degar

150 gram smör

5 deciliter mjölk

1 deciliter strösocker

0,5 tesked salt

1 tesked röd hushållsfärg

1,4 liter mjöl

 

Till fyllningen

150 gram smör

1 deciliter socker

3 matskedar kanel

1 ägg

 

Till sockerlagen

0,5 deciliter vatten

0,5 deciliter strösocker

 

Till tarmsaften:

3 deciliter florsocker

0,5 deciliter vatten

 

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en stor degskål.
  2. Smält smöret i en kastrull, på låg värme. Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt).
  3. Häll mjölkblandningen i degskålen och rör om tills jästen har lösts upp. Blanda ner hushållsfärgen och sedan resten av ingredienserna, men spara 0,5 deciliter mjöl.
  4. Arbeta ihop degen noga. Det tar cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Degen ska kännas smidig och det ska inte finns några mjöl-klumpar. Täck med en ren kökshandduk och låt jäsa i 30 minuter.
  5. Häll ut degen på ett bakbord med det sista av mjölet. Knåda och dela i två delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
  6. Bred på det rumsvarma smöret och strö över socker och kanel. Skär degen i cirka 5 centimeter breda längder och rulla långsida mot långsida, så att det blir som långa korvar. Ringla längderna i en smörad bakform.
    Låt jäsa under en kökshandduk i 45 minuter.
  7. Pensla tarmarna med vispat ägg och grädda i 200 grader cirka 20 minuter. Under tiden gör du sockerlagen.
    Koka upp vatten i en kastrull. Häll i sockret och blanda tills det har lösts upp. Låt svalna.
  8. Pensla de nygräddade tarmarna med sockerlagen för en läskigt glansig look. När det är dags att servera: Blanda florsocker och vatten och häll över tarmarna.

 

Pyssel-och-Recept_Ruskigt-och-mumsigt_fotfil

Foto: Stefan Bohlin

Fotfils-mums

Tänk dig flagorna som blir kvar när man filat en riktigt torr häl … Perfekt att strössla på tårtan!

Du behöver:

Vit choklad

Gör så här:

Riv chokladen fint och använd smulorna som topping. Mums!

 

Här finns ännu fler halloween-recept:

En blodig buffé

Halloween – En fasansfull fest

Äckligt gott halloween-godis

 


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!