Halloween närmar sig. Bjud alla häxor och mumier på en läskig söt-chock!

Zombie-ögon

Du behöver:

Några bitar vit choklad

Några bitar mörk ­choklad

Gör så här:

  1. Smält den vita chokladen. Lägg bakplåtspapper på en skärbräda som får plats i kylen. Använd en tand­petare och droppa eller måla ögonvitor, stora som pärlor. Låt stelna i kylen.
  2. Smält mörk choklad. Droppa pupiller av mörk choklad på ögonvitorna. Låt ­stelna.

 

Pyssel-och-Recept_201008_Halloween_Fladdermus_ogon

Foto: Fredrik Funck

Fluffiga fladdermöss

Du behöver:

10 stora marshmallows

200 gram mörk choklad

Några rutor vit choklad

10 pinnar eller sugrör av papper

20 zombie-ögon (se receptet här på sidan)

Gör så här:

  1. Gör mallar. Rita tio par vingar på baksidan av ett bakplåtspapper. Lägg pappret på en bricka eller ­skärbräda som får plats i kylskåpet.
  2. Smält den mörka chokladen i mikron på låg värme. Spritsa tio vingar på bakplåtspappret, med en spritspåse (spara resten av chokladen). Låt vingarna stelna i kylen.
  3. Blanda den vita chokladen i det som är kvar av den mörka. Smält i en mugg i mikron.
  4. Sätt en pinne i varje marshmallow. Doppa i den smälta chokladblandningen. Låt över­flödig choklad droppa av och ställ att torka. En tom äggkartong är perfekt att sticka pinnarna i.
  5. Lossa försiktigt vingarna från bakplåtspappret. Droppa lite smält choklad i mitten av varje vingpar och sätt på fladdermuskroppen. Låt stelna.
  6. Fäst försiktigt ögonen. Måla en mun av mörk choklad genom att spritsa eller använda en tandpetare.

 

Pyssel-och-Recept_201008_Halloween_Mumier

Foto: Fredrik Funck

Mumsiga mumier

Du behöver:

15 stora marshmallows

100 gram vit choklad

15 pinnar eller sugrör

30 zombie-ögon

Gör så här:

  1. Sätt en pinne i varje marshmallow.
  2. Smält vit choklad, låt den svalna lite och fyll en sprits­påse.
  3. Fäst zombie-ögonen med lite smält choklad. Låt torka.
  4. Spritsa choklad runt marshmallowsen. Det blir mumiens ”bandage”. Lägg på bakplåts­papper och låt stelna i kylen.

 

 

Pyssel-och-Recept_201008_Halloween_Fruktpumpa

Foto: Fredrik Funck

Fruktansvärd pumpa

Du behöver:

Apelsin

Några av dina favoritfrukter

Gör så här:

  1. Gröp ur apelsinen. Skölj den ordentligt och skär bort ­toppen. Skär försiktigt några snitt i fruktköttet. Då blir det lättare att ta ut. Använd en sked och dra med fingrarna.

Obs! Varning för kladd – håll apelsinen i en skål.

  1. Rita ögon, näsa och mun på apelsinen. Skär försiktigt ut. Skölj och torka ­apelsinskallen.
  2. Skär apelsinköttet och den övriga frukten i bitar och blanda till en smarrig sallad. Servera i skallen.

 

 

Kusliga kakor

(24 stycken)

Du behöver:

200 gram rumsvarmt smör

1 deciliter strösocker

4 deciliter farinsocker

2 ägg

6 deciliter havregryn

2,5 deciliter mjöl

3 teskedar vaniljsocker

2 teskedar bikarbonat

0,5 tesked salt

100 gram vit choklad

Gör så här:

  1. Blanda smör, strösocker och farinsocker i en ­matberedare. Tillsätt äggen, ett i taget.
  2. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i smeten.
  3. Hacka chokladen i små bitar och blanda i. Ställ smeten i kylskåpet i cirka 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 175 grader. Förbered två ugns­plåtar med bakplåtspapper.
  5. Rulla smeten till små bollar. Platta till dem lite på plåten. Räkna med tolv kakor per plåt. Det ska vara ganska stort avstånd mellan kakorna, de rinner ut lite under gräddningen.
  6. Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Låt kakorna svalna på ett ugnsgaller.

 

 

Pyssel-och-Recept_201008_Halloween_Draculas-tander

Foto: Fredrik Funck

Draculas tänder

Du behöver:

10 kusliga kakor (se receptet till vänster)

Mini-marshmallows

Mandel

Till frostingen:

75 gram rumsvarmt smör

4 deciliter florsocker

1 tesked vaniljpulver

2 matskedar mjölk

Några droppar röd gelfärg ­eller hushållsfärg (gelfärg ger en kraftigare nyans).

Gör så här:

  1. Häll alla ingredienser till frostingen utom ­färgen i en bunke. Blanda ­ordentligt med elvisp. ­Droppa i färg och blanda tills du har en bra nyans. Låt svalna i kylen.
  2. Dela kakan tvärs över. Bre frosting på undersidan av båda delarna. Sätt mini-marshmallows i frostingen på ena halvan och lägg på andra som ett lock. Skär ­mandeln så det ser ut som huggtänder och sätt fast.

 

 

Pyssel-och-Recept_201008_Halloween_Haxhatt

Foto: Fredrik Funck

Häxhattar

Du behöver:

8 glasstrutar

4 portioner chokladmousse

8 kusliga kakor

Lite mörk choklad

Strössel

Gör så här:

  1.  Strutarna ska stå upp och ner på ­kakorna. Om det behövs, bryt bort små bitar vid öppningen så de står ­stadigt.
  2. Fyll strutarna med mousse och ställ dem på kakorna.
  3. Smält chokladen. Spritsa som ett band runt botten (öppningen) av glasstruten. Pynta med strössel medan chokladen fortfarande är varm.

 

 

Pyssel-och-Recept_201008_Halloween_Spindelkaka

Foto: Fredrik Funck

Knapriga spindlar

Du behöver:

6 kusliga kakor

Mörk choklad

12 chokladgodisar

12 zombie-ögon

Gör så här:

  1. Smält den mörka chokladen.
  2. Godisarna ska bli spindelns kropp. Spritsa en klick choklad på dem (med spritspåse) och fäst på kakan. Spritsa även ben av choklad.
  3. Fäst ögonen med en klick choklad.

 

 

Pyssel-och-Recept_201008_Halloween_spoken

Foto: Fredrik Funck

Pinniga spöken

Du behöver:

Salta pinnar

Vit choklad

Mörk choklad

Gör så här:

  1. Doppa de salta pinnarna till hälften i vit smält choklad. Lägg på ett bakplåtspapper och låt stelna.
  2. Droppa på lite mer ­choklad med en tesked. Upprepa tills du har lagom stora spöken.
  3. När chokladen stelnat ­målar du ögon och mun med smält mörk choklad. Du kan också använda ­strössel som ögon.

 

Fler halloween-recept finns här!