Nästan alla använder internet varje dag, men få vet hur det egentligen fungerar. Därför kan man behöva den nya boken Så funkar internet.

Tävla!

Ta chansen att vinna en bok. Fyll i formuläret längst ner på sidan och skicka ditt svar senast 14 augusti.

Det finns 5 böcker i prispotten.

Vi tittar på videor på Youtube, vi chattar med varandra och vi googlar sådant vi undrar. Men hur går allt detta till? Det berättar Karin Nygård och Johanna Kristiansson i sin bok.

– Jag tycker att jag har kommit fram till enkla och kortfattade förklaringar, säger Karin. Jag kunde egentligen ingenting när jag började med boken. Jag har fått praoa hos internetexperter.

Karin jobbar som lärare. För fem år sedan frågade hon sina elever hur ofta de använder internet. Då svarade de ”någon gång i veckan”. Nu använder alla det nästan varje dag.

– Jag tycker det är viktigt att ha med hur internet uppfanns och varför. Jag förklarar att alla är en del av internet och att vi därför kan påverka hur vi vill ha det. Tillsammans kan vi ta bort dumma kommentarer. Om vi alla lär oss hur det fungerar kan vi få bort det som är dåligt.

Boken tar upp viktiga frågor om säkerhet, men också roliga fakta som få känner till.

– Jag har fått veta en massa konstiga saker, berättar Karin. På 1980-talet skulle hela internet byta system. Innan bytet var människor väldigt nervösa att något skulle gå fel. Efteråt trycktes det upp knappar där det stod ”Jag överlevde övergången”. Jag har också lärt mig att det ligger internetkablar i Stilla havet som hajarna gillar att tugga på. En gång råkade en gumma hacka av en kabel vilket gjorde att hela Armenien blev utan internet i några timmar.

Karin använder nätet varje dag, nästan dygnet runt. Även om det finns mycket som hon gillar så finns det även en del dåligt.

Författaren Karin Nygård. Foto: Ulrica Zwenger

Foto: Foto:

Författaren Karin Nygård.
Foto: Ulrica Zwenger

 

– Det bästa är att vi får tillgång till så mycket. Det värsta är att det finns mycket skräp där. Folk som använder det till dåliga saker. De som är kriminella och bara vill luras.

Karin vill få in programmering i skolorna. Hon gick själv en kurs och blev helt fascinerad.

– Jag trodde att det bara var riktigt smarta människorna som kunde programmera, men det var inte så svårt. Det handlar om att ge instruktioner till datorn om vad den ska göra. Kan man programmera kan man göra egna program och spel.

KP-illustratören Johanna Kristiansson

KP-illustratören Johanna Kristiansson

Boken är fylld med fina och roliga bilder. Johanna Kristiansson, som bland annat tecknar Katten Nils i KP, har gjort dem. Hon var lite nervös i början.

– Jag är inte så tekniskt intresserad och trodde att det mest skulle vara tekniska bitar som skulle illustreras, säger Johanna. Därför fick jag lite prestationsångest. Jag har aldrig lagt ner så mycket tid på något annat jobb. Men jag tycker att boken blev väldigt fin och jag är stolt över att ha jobbat med den.

 

Data som skickas över internet består av koder som skrivs i ettor och nollor. Det finns två lustiga filurer, Ettan och Nollan, som följer med genom hela boken.

– En av redaktörerna hade sett några små monster som jag hade ritat i ett klur i Kamratposten. Han frågade om jag inte kunde rita några till den här boken också. Jag gjorde dem i formen som en etta och en nolla. De är som bokens maskotar.

Johanna mejlar mycket bilder i jobbet.

– Det har varit kul att lära sig hur det går till. Hur den bryts ner till ettor och nollor och sedan sätts ihop hos den som får bilden. Mejl är väldigt praktiskt, men jag kan tycka det blir lite tråkigt. Att träffa människor försvinner.

Hur mycket använder Katten Nils internet?

– Ha ha, han googlar nog olika sorters fisk. Fast jag tror egentligen att Nils nog hellre sitter och fiskar på bryggan mer än vad han surfar på nätet.

 

Tävla – vinn boken Så funkar internet.

KP har fem exemplar av boken. För att få chansen att vinna boken ska du svara på två frågor.

Fyll i formuläret och skicka ditt svar senast 14 augusti.

 

Tävlingen är avslutat.

Klicka här för att se om du är en av de lyckliga vinnarna.