Vem är det jag chattar med egentligen? Och hur vet jag att det som står på internet är sant? Det får eleverna på Ängdala skolor lära sig. För sitt arbete med internet har skolan vunnit Surfa Lugnt-priset 2013.

Ludwig Hammarberg, 11, och Ida Lassen, 10, går i fjärde klass på Ängdala skolor i Vellinge kommun. Ibland har de speciella lektioner som handlar om internet.
– Då pratar vi om vad man får göra och så, berättar Ida. Vi får lära oss hur man kollar fakta. Och att man ska vara försiktig med att lämna ut sitt namn.

Klassen diskuterar också problem som mobbning på nätet och hur man ska göra för att stoppa det.
– Vi tittade på en film om mobbning. Sedan pratade vi om att det är lika fel att skriva något dumt som att säga det i verkligheten. Och så har vi fått lappar med namn på personer att höra av sig till om man skulle vilja prata med någon vuxen, berättar Ludwig.

Både Ida och Ludwig vet hur svårt internet kan vara. Svårt att veta vad som är bra eller dåligt. Svårt att veta vad som är rätt och fel. Båda tycker att de nya lektionerna är bra och roliga.
– Det är viktigt att få veta hur man ska göra och så. Så viktigt att vi till och med har fått priset Surfa lugnt för att vi lär oss just det, säger Ida.

Priset delas ut till den som har varit bäst på att lära barn och vuxna hur det fungerar på internet. Ängdala skolor var den enda skola som var med och tävlade om priset. De vann mot 12 andra bidrag som hade blivit framröstade på nätet.
– Vi har inte firat på något särskilt sätt förutom att vi har pratat om priset i klassen. Det är roligt att vi har fått pris och att vi gör något viktigt, tycker Ludwig. Ida håller med.

Idas och Ludwigs surfa lugnt-tips:
1. Fråga någon vuxen som vet, om du undrar något. Till exempel om en konstig hemsida ploppar upp.
2. Ta alltid reda på vem det faktiskt är du chattar med. Det går att luras med namn och ålder.
3. Om du letar fakta ska du titta på flera sidor, för inte alla är sanna.
4. Om du ser något som är fel, till exempel mobbning, så ska du säga till någon vuxen.
5. Var försiktig med att skriva ditt namn och att säga ja till saker som du inte vet vad det är.