Känner du till "grooming-lagen"? Här berättar KPwebbarna, polisen och BRIS om sina erfarenheter – och ger tips till hur du bäst skyddar dig.

Internet kan som alla vet vara en fantastisk plats, fylld av information, spel och nya kompisar. Men det finns också en del problem. Ett av de allvarligaste kallas för ”grooming”, eller ”gromning”. Det innebär att vuxna försöker locka barn och unga till olagliga saker. Det kan vara att få barn att skicka avklädda bilder, eller att vuxna vill träffa barn för att ha sex.

Den 1 juni 2009 kom ”grooming-lagen”. Den ska göra det lättare att stoppa grooming på internet. Med den nya lagen vill man komma åt de vuxna redan när de planerar ett möte med ett barn.

 

Johan, 15 år: ”Jag blev lurad”

15-åriga Johan har varit intresserad av datorer och internet länge. Han har stött på otäcka vuxna flera gånger.

Johan berättar att han själv blev lurad när han var 12 år gammal. Han hade träffat vad han trodde var en snäll 14-årig tjej på en populär hemsida. Men efter ett tag blev Johan misstänksam. Tjejen ställde mer och mer privata frågor.

– Hon frågade vad jag hade på mig för kalsonger och så, berättar Johan.

Omedelbart avstängd
Efter ett tag ville tjejen prata med Johan i en webb-kamera. Då fick han en chock. ”Tjejen” var en 40-årig man! Johan lyckades ta en bild, en ”screendump”, av sin bildskärm. Dessutom hade han sparat deras chatt-konversation. Han skickade alltihop till de som skötte hemsidan och mannen blev omedelbart avstängd.
– Det är viktigt att man vågar anmäla. Vissa kanske skäms över det som hänt, men det behöver man absolut inte göra, säger Johan.

Utnyttjar barns osäkerhet
Johan tror att många vuxna utnyttjar att man ofta är ganska osäker som ung. Om man inte är nöjd med sitt utseende så blir man väldigt glad om någon skriver att man är snygg.
– Många söker bekräftelse och det är det taskigt av de vuxna att utnyttja.
Johan tror att man kan göra mycket för att förhindra grooming. Bland annat måste det vara lätt att kontakta andra vuxna på nätet. Nätvandrarna är till exempel jättebra tycker Johan. Sedan kan sidorna bli bättre på sitt säkerhetsarbete.
– Många skriver bara ”lämna inte ut för mycket information” och tycker att det räcker, säger han.

Höjt självförtroende
Johan tycker att man även borde arbeta mer med att höja barn och ungas självförtroende. Trivs man med sig själv så är man inte lika lättpåverkad av de vuxnas smicker och är svårare att lura, tror Johan.
– Man ska alltid ta det säkra före det osäkra. Folk skickar bilder på sig själva alldeles för lätt.

”Johan” heter egentligen något annat.

 

Sara, 13 år: ”Jobbigt när föräldrarna är så oroliga”

Sara, 13 år, har själv aldrig råkat ut för grooming. Med det påverkar henne ändå – genom att göra hennes föräldrar oroliga.

Sara tycker att många vuxna är för överbeskyddande. Hennes föräldrar kan vara överdrivet misstänksamma mot hennes vänner på nätet.

– De är mer oroliga än man behöver vara, säger Sara
Hon menar att föräldrar istället borde försöka skapa en bra relation till sina barn. Om man litar på varandra så kommer man att prata med föräldrarna om sådant här. Samtidigt förstår Sara föräldrarnas oro och säger att det vore värre om de inte brydde sig alls. Men det verkar svårt för många vuxna att hitta en lagom nivå.
– Man måste få vara privat och ha ett eget liv på internet! De behöver inte kolla upp allt, säger Sara.

Föräldrar ska informera
Sara tycker att föräldrarna borde lära sina barn om farorna på internet. Men sedan ska de inte alltid lägga sig i och ”hänga över axeln” när man surfar.

Du säger att många vuxna överdriver farorna på internet. Men tror du att vissa barn tar för lätt på dem?
– Ja, en del lämnar ju ut information hej vilt, säger Sara.
Om hon ska ge sin adress eller telefonnummer till någon brukar hon alltid prata med sina föräldrar först. Det känns bäst så.
– Man ska tänka igenom vad man gör på internet. Man måste tänka på vad det kan leda till.

”Sara” heter egentligen något annat.

 

Polisen: ”Det är fortfarande lite vilda västern på internet”

Polisen Björn Sällström arbetar bland annat med att försöka stoppa grooming på internet. Han tycker att många borde vara mer försiktiga med hur mycket information de lämnar ut om sig själva.

– Det finns en falsk trygghet när man sitter på sitt rum. Som en mjuk bubbla där världen där ute känns långt borta, säger Björn.

Han berättar om ett fall i Uppsala för inte så länge sedan. Då hade en vuxen man samlat information om unga tjejer på internet. Tjejerna hade berättat om sig själva på olika sidor, lite här och lite där. Efter ett tag hade mannen pusslat ihop ganska mycket information. Han visste till exempel vad deras föräldrar hette, vart de bodde och hur deras kompisar såg ut. Sedan använde han den informationen för att hota tjejerna att visa sig på sin web-kamera. ”Visar du inte brösten så skadar jag din syster. Jag vet vad hon heter och vart hon bor”, kunde han skriva på MSN.

– Det är väldigt lätt att samla information om någon på internet. Det kan göra att man känner sig väldigt övervakad, fast man egentligen inte är det, säger Björn.

Viktigt vara medveten
När man läser i tidningar om grooming är det lätt att tro att internet är en väldigt farlig plats. Så är det inte säger Björn, i grunden är internet något jättebra. Man kan få massor med kompisar och massor med information. Men man ska vara medveten om riskerna.
– Får man kontakt med fel person kan det vara farligt, säger han.
Björn berättar att vuxna som sysslar med grooming ofta är väldigt trevliga i början. De letar särskilt efter de som är lite osäkra. Sedan försöker de skapa förtroende. ”Jag förstår dig, jag hade det också svårt när jag var yngre”, kanske han eller hon säger.

Vuxna borde ta ett större ansvar
Björn tycker att föräldrar och skolan borde ta ett större ansvar för vad som händer på internet. Föräldrar borde prata om vad deras barn gör och vilka sidor de är inne på. Han hade också gärna sett att man lärde sig ”internet-kunskap” i skolan. Inte bara för att skydda mot grooming, utan även för att motverka mobbning och taskiga kommentarer.
– Det är fortfarande lite vilda västern på nätet, säger Björn.

 

BRIS: Så ska du göra om du blir utsatt för grooming

Så gör du om du får kontakter som du tycker är obehagliga eller opassande.

1. Bryt kontakten. Försök gärna spara ”bevis”, till exempel mejl eller SMS.

2. Berätta för de som driver hemsidan vad som har hänt.

3. Prata med andra om vad som har hänt. Till exempel med en vuxen som du litar på. Har du ingen vuxen att prata med kan du alltid kontakta BRIS (www.bris.se). Där får du vara anonym.

4. Bestäm dig för om du vill göra en polisanmälan. Det kan en vuxen hjälpa dig med.

Risken för att få drabbas av grooming på internet är ganska liten. Men det är ändå bra att prata om problemet med kompisar och vuxna man litar på.

Thomas Jonsland arbetar med internetfrågor på BRIS, Barnens Rätt I Samhället. Han säger att de flesta barn och unga har väldigt bra koll på grooming-problemet. De vet vad de ska göra om de får opassande eller obehagliga meddelanden från vuxna.

– Först ska man bryta kontakten, men det brukar falla sig naturligt. Man kan blockera på MSN, till exempel, säger Thomas.

Försök att spara bevis
En av fördelarna med internet är ju faktiskt att det är lika lätt att skapa en kontakt som att bryta den. En annan fördel är att det är ganska enkelt att spara bevis. Ofta har man svart på vitt vad någon har sagt eller gjort. Därför är det bra att försöka spara sådana bevis, även om det kan kännas jobbigt.
– Man vill gärna ”sudda bort” det som har hänt. Men man kan spara det i en fil som man sällan behöver öppna, säger Thomas.

Viktigt att man får prata
För att stoppa personen från att kontakta fler barn bör man kontakta de som har hand om sidan. Om man tycker det är jobbigt kan man be en vuxen om hjälp. Över huvud taget säger Thomas att det är jätteviktigt att prata om sådant här. Om man har drabbats så är det lättare att man går och grubblar och kanske mår dåligt.
– Det är viktigt att man får bolla funderingar man har. Dels med vuxna man litar på, men det är minst lika viktigt att man kan prata med jämnåriga. Kanske om vad de har varit med om och vad de gjorde då, säger Thomas.

Ska man göra en polisanmälan?
– Det kan man bestämma tillsammans med en vuxen man litar på. Man ska dra samma gränser på internet som man gör utanför.

Det är ALDRIG ditt fel!
Tyvärr lägger många skulden på sig själva när något har hänt. Man kanske skäms för vad man gjort, eller över att man blivit lurad. De här skamkänslorna kan göra att man inte vågar berätta vad som har hänt.
– Då är det viktigt att man skakar av sig de känslorna. Det är aldrig barnets fel, säger Thomas.

Hur farligt är det på internet egentligen?
– Jaa… Vad ska man svara på det? Jag tycker att man ska ha respekt och vara medveten om vad som kan hända. Därför är det bra att man pratar om problemet, även om man kanske aldrig utsätts. Så att man är lite förberedd om det skulle hända.

Så lugnar du oroliga föräldrar
När man läser medias skräckrubriker så får man lätt en bild av att internet är fullt av ”fula gubbar” på jakt efter barn. Men Thomas berättar att av de cirka 20 000 samtal och brev som BRIS fick förra året från barn, så var det bara 10-20 stycken som handlade om problem med grooming. Trots det så är det här en av de saker som föräldrar är mest oroliga för på internet. Kanske skulle de vara mindre oroliga om de visste hur deras barn tänker?
– Föräldrar tycker att det här är väldigt otäckt. Då kan det vara bra om man lugnar föräldrarnas oro genom att prata om det, säger Thomas.