Här är några tips om vad som kan vara bra att tänka på när man surfar på internet.

När du berättar om dig själv
Var försiktig när du lämnar ut personlig information på internet. Personlig information är till exempel ditt riktiga namn, e-post, msn, telefonnummer, namnet på din skola eller din adress. Du vet aldrig vem som ser det du skrivit.

När du lägger upp bilder
En bild som läggs upp på internet kan vara väldigt svår att bli av med. Vem som helst kan ju ladda ner bilden och sprida den vidare. Lägg därför bara upp bilder som det inte gör något att alla kan se. Fråga alltid dina föräldrar om lov innan du lägger upp bilder på dig själv.

Om du vill lägga upp en bild på någon annan måste du också alltid fråga om lov.

Om du ska träffa någon i verkligheten som du bara har träffat på internet
På internet kan du bli kompis med människor från hela jorden. Jättebra så klart! Men. Var medveten om att alla kanske inte är den de säger sig vara. På internet är det ofta enkelt att ha en falsk identitet.

Om du ska träffa någon i verklightetet som du bara har träffat på internet ska du alltid ta med dig en vuxen eller en kompis. Stäm alltid träff på ett ställe där det finns mycket människor – aldrig hemma hos någon.

När du får information från nätet
Det finns fantastiskt mycket information på internet, men tyvärr är inte allting sant. Många hemsidor har dålig kontroll över vilka ”fakta” som läggs upp på sidan. Mycket är felaktigt och en del är rena lögner.

När du hämtar information från internet ska du alltid fundera på vem det är som har lagt upp informationen. Varför vill hemsidan berätta just det här? Är hemsidan värd att tro på? Står det var informationen kommer ifrån från början? Kolla också efter datum för att se när texten är upplagd. Kanske stämmer inte faktan längre?

Var inte rädd att för anmäla!
På alla seriösa hemsidor finns det möjlighet att anmäla den som behandlar andra illa. På det viset hjälper du de som har hemsidan att upptäcka saker som de annars kanske missar.