Hon sover i en skola och äter massor av stark mat. I fyra månader bor Signe, 9, i Indien.

Signe Jernudd-Pinto

allt-annat_25-03-14_Signes-skola-ligger-i-Indien_1

Foto: Foto: Disa Jernudd

Ålder: 9 år.

Bor: Just nu i Kalrayan Hills i Indien. Annars i Kista i Stockholm.

Familj: Mamma, pappa, lillasyster, halvsyster och bonusmamma.

Intressen: Dansa och rita.

Favoritmat: Pannkakor.

 

Ett av världens största länder

allt-annat_25-03-14_Signes-skola-ligger-i-Indien_2

Foto: Foto: Disa Jernudd

Indien ligger i Asien och är det sjunde största landet till ytan. Det är 320 mil långt och 300 mil brett. Jämför det med Sverige som är 157 mil långt och 50 mil brett!

2013 bodde 1 276 miljoner människor i Indien (i Sverige bor lite mer än nio miljoner). Det gör Indien till det näst största landet om man räknar antalet människor som bor där. Det är bara Kina som har fler invånare.

Den största staden är Mumbai, men huvudstaden heter New Delhi.

De officiella språken i Indien är hindi och engelska. Sammanlagt finns det omkring 300–400 språk, fast några av dem är mer som dialekter.

Hinduismen är den största religionen. Men det finns även andra religioner, som kristendom och islam.

Källor: Ne.se och wikipedia.se

Bland risfält och chiliodlingar ligger byn som Signe Jernudd-Pinto bor i. Här, i de indiska bergen, ska hon vara ända fram till sommaren. Det är 30 grader varmt och allt är väldigt annorlunda.

– Det är verkligen olikt Sverige, säger hon. I Indien finns så många fattiga människor. Här i byn bor många i hyddor som på stenåldern, med halmtak och väggar av lera. De både lagar mat och går på toaletten utomhus.

Signe, hennes mamma och lillasyster har varit i Indien sedan mitten av januari. De åkte hit för att Signes mamma ville hjälpa till som engelsklärare på byns skola. Det är också där familjen bor.

– Vi har ett rum med tre sängar och ett badrum med en riktig toalett. Skolans toalett är bara ett hål i marken. Men det är en väldigt fin skola. Här får barnen sitta i bänkar. På andra skolor sitter de på golvet.

Sex dagar i veckan kommer 130 barn hit för att lära sig att räkna, skriva och läsa – och för att äta.

– De flesta som bor i byn är bönder, och de säljer nästan all mat, så de får inte så mycket själva. Här i skolan kan barnen äta sig mätta, berättar Signe.

På skolan finns en kock som lagar mat åt barnen. Till lunch får de oftast något slags ris: Citronris, tomatris eller cocosris. Maten i Indien skiljer sig ganska mycket från den som vi äter i Sverige.

– Det är chili i nästan allt! Och de äter ganska konstig mat till frukost, som curry med ris. Men jag får havregrynsgröt.

Signe tog ledigt från skolan i Sverige för att följa med familjen utomlands. I väskan packade hon bland annat matteboken, så att hon slipper ta igen uppgifter när hon kommer tillbaka. Dessutom går hon ju i skola i Indien. Hon är med på matte- och engelskalektionerna och tycker att det fungerar bra.

– Lektionerna är som i Sverige. Fast de jobbar bara i böckerna,säger hon.

Och lärarna är väldigt stränga. De blir arga om eleverna gör fel.

– Då kastar de böckerna i golvet och skäller. Men barnen är väluppfostrade. De säger sir och miss till lärarna (magistern och fröken).

 

allt-annat_25-03-14_Signes-skola-ligger-i-Indien_3

Foto: Foto: Disa Jernudd

Bro, bro, breja…

I Indien kan många engelska. Därför går det rätt bra att prata med klasskamraterna.

– Vissa kan bättre än andra, men de är ganska duktiga. Det brukar vara ett äldre barn med som översätter om det blir för svårt.

Signe har lärt de indiska barnen några svenska ord också.

– Jag har lärt dem att leka Kom alla mina kycklingar och Bro, bro breja. De sjunger dem på svenska!

I slutet av maj är resan över. Då åker familjen hem till Sverige igen.

– Det kommer att kännas konstigt, men också skönt att leva som man är van vid. Fast det går ganska bra att bo här, jag börjar bli van nu, säger Signe.