Nästan alla fåglar flyger. Men pingviner har för små vingar för att ta sig upp i luften. Desto bättre är de på att simma!

Kejsarpingvin matar sin unge

Foto: Foto: Mario_Hoppmann/Shutterstock

Foto: Mario_Hoppmann/Shutterstock

Kejsarpingvin

Kejsarpingvin är den största pingvinen. Arten lever på isen och i havet runt Antarktis, där vindarna kan vara minus 60 grader! För att hålla värmen står de nära varandra i en klunga. De turas om att stå i mitten, för att alla ska få vara där det är som varmast.

På vintern lägger honan ett enda ägg. Sedan ger hon sig ut och jagar i två månader. Under tiden får hanarna ta hand om ägget och skyddar det mot Antarktis kyla. Under tiden hanarna tar hand om äggen äter de ingenting! När äggen har kläckts kommer honorna tillbaka med mat till ungarna. Då får hanarna äntligen ge sig ut till havs för att hitta något att äta. Kejsarpingviner kan dyka ner till 250 meter och vara kvar under ytan i 18 minuter, vilket är längre än någon annan fågel!

Längd: Cirka 115 centimeter.

Vikt: Upp till 40 kilo.

Livslängd: 15–20 år.

 

Klipphopparpingviner

Foto: Foto: Ondrej Prosicky/Shutterstock

Foto: Ondrej Prosicky/Shutterstock

Klipphopparpingvin

Klipphopparpingvinen är en av de minsta pingvinarterna. Den blir cirka 55 centimeter lång och väger bara 2-3 kilo! Förutom att den är liten är det lätt att känna igen klipphopparpingvinen eftersom den har tofsar av gula fjädrar på huvudet. Namnet kommer från att den skuttar, till skillnad från de flesta andra pingviner som vaggar fram. De håller till nära strandkanter på öar norr om Antarktis. När de ska ta sig upp ur vattnet ”flyger” klipphopparpingvinerna ofta upp och landar på med ett magplask på klipporna.

Under parningssäsongen samlas de i stora kolonier och gör sina bon i det långa gräset. Varje år kommer de tillbaka till samma bo och oftast väljer de samma partner som året innan. Båda föräldrarna turas sedan om att ruva och beskydda äggen.

Längd: Cirka 55 centimeter.

Vikt: 2–3 kilo.

Livslängd: 10 år.

 

Adéliepingvin ruvar sitt ägg.

Foto: Foto: Dmytro Pylypenko/Shutterstock

Foto: Dmytro Pylypenko/Shutterstock

Adéliepingvin

Adéliepingviner lever på Antarktis och öarna runt omkring. De spenderar hela vintern i havet runt isen. Precis som andra pingviner är de mycket bra simmare. De kan simma 300 kilometer bara för att skaffa mat.

Under parningssäsongen häckar de på klippor längs med kusten. Där bygger de sina bon av stenar. Ibland stjäl de till och med stenar från grannens bo för att bygga sitt eget!

Både hanen och honan ruvar äggen och tar hand om ungarna. När den ena är ute tills havs för att äta stannar den andra hos äggen. Tre veckor efter att äggen har kläckts kan föräldrarna lämna ungarna ensamma. Då samlas ungarna i en grupp för att skydda varandra. Först när de är nio veckor börjar de simma. Då har deras duniga fjädrar bytts ut mot vattentäta vuxenfjädrar.

Längd: Cirka 70 centimeter.

Vikt: 4–5,5 kilo.

Livslängd: Upp till 20 år.

 

Youtubetips

Kejsarpingviner

 

Klipphopparpingviner

 

Adèliepingviner

Har du inte fått nog av pingviner? Sök efter filmen Happy feet på streamingtjänster!

 

Källor: Nationalencyklopedin, National Geographic.