Han blev känd som Jonas i tv-serien Skam. Nu reser skådespelaren Marlon Langeland, 19, ut i världen för att möta unga på flykt.

Marlon Langeland

Ålder: 19 år.

Bor: I Oslo.

Bakgrund: Spelade Jonas i den norska ungdomsserien Skam, som gjorde succé över hela världen. ”Många förväxlar fortfarande mig med Jonas och säger fel namn till mig. Det känns lite konstigt. Samtidigt kan jag förstå det. I serien bar jag ofta mina egna kläder, och mycket i Jonas är hämtat från mig själv.”

I Marlons resa åker norska Marlon Langeland till tre världsdelar för att möta unga flyktingar. Där tar han reda på hur deras liv skiljer sig från hans eget hemma
i Oslo.

– Min pappa kom som flykting från Chile till Norge. Ändå visste jag väldigt lite om hur det är att vara på flykt, säger Marlon.

Inför resorna förberedde han sig noga. Bland annat fick han utbildning i hur man hanterar svåra situationer i krigsdrabbade länder. Men det var inte den egna säkerheten som oroade honom.

– Min största rädsla var att jag inte skulle förstå mig på människorna jag mötte. Eller att de inte skulle vilja släppa in mig i sin värld, säger Marlon.

Men redan under den första resan, som gick till Mellanöstern, kunde han släppa oron.

– Alla jag mötte var otroligt öppna och vänliga. De bjöd in mig i sina hem, tog med mig på aktiviteter och gav mig presenter. Trots att de knappt ägde någonting. De har mött enorma motgångar i livet, ändå lyckas de hålla hoppet uppe, säger Marlon.

Han slogs även av hur mycket ungdomarna påminde om honom själv.

– I grunden söker vi samma saker. Som tillhörighet, upplevelser och kunskap. Men vi har helt olika förutsättningar. Många har varken möjlighet att gå i skolan eller träffa sina föräldrar. De vet inte om de någonsin kan återvända till sina hemländer och gamla liv.

Trots allt tungt som Marlon har tagit del av, ser han hoppfullt på framtiden.

– Jag tror mycket på min egen generation. Unga i dag växer upp i multikulturella samhällen och lär sig att alla har samma värde, oavsett var man kommer ifrån.

Enligt NRC, hjälporganisationen som ligger bakom serien, är nära 70 miljoner människor på flykt i världen. Över hälften av dem är barn och ungdomar.

 

Serien Marlons resa visas på Instagramkontot nrc_flyktinghjelpen.

 


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!