Får du brev som hotar med otäcka straff om du inte skickar dem vidare? Då är du inte ensam. Kedjebreven verkar finnas överallt, till och med i KPosten. KPwebben har pratat med tre personer som är trötta på dem.

Ett kedjebrev är ett brev som ska skickas vidare till en eller flera personer. Ofta hotar man i brevet läsaren med vad som kommer att hända om man bryter kedjan och inte skickar brevet vidare. Det kan till exempel stå att man kommer att få otur i kärlek eller att ens husdjur kommer att bli sjukt.

De flesta förstår att det bara är struntprat, men ändå känner sig många tvingade att skicka vidare breven mot sin vilja. På grund av det så sprids breven till fler och fler personer varje dag. Vilma, Sofia och Oskar har alla fått olika typer av kedjebrev. Alla tre skulle helst vilja att breven inte fanns.

allt-annat_19-03-08_Skicka-vidare-annars_1

Foto: Illustration: Elin Lindell

Vilma, 10: ”Jag blev jätterädd och började gråta”

En gång fick Vilma ett brev som var så otäckt att hon började gråta. ”Jag var rädd att det skulle hända på riktigt”, säger hon.

Trots att det var långt efter läggdags var Vilma klarvaken. Hon var alldeles för rädd för att kunna somna. På dagen hade Vilma fått en obehaglig överraskning bland sina mejl. Det var ett brev som handlade om en 13-årig flicka som hade blivit mobbad i skolan. Till slut hade flickan begått självmord. Om inte Vilma skickade vidare brevet skulle flickan komma tillbaka till livet för att hämnas på henne. Det trodde inte Vilma på, så hon skickade inte vidare brevet. Gud vad hon ångrade sig på kvällen.

– Jag tänkte inte så mycket på det när jag läste brevet. Men senare på kvällen när jag skulle sova blev jag jätterädd att det skulle hända på riktigt, säger Vilma, 10 år.

Till slut blev rädslan för den döda flickan för mycket och Vilma började gråta. Hon fick gå in till sina föräldrar för bli tröstad.

Vilma får fortfarande brev där det står att hon kommer att dö om hon inte skickar breven vidare. Men nu är det flera år sedan Vilma blev så rädd att hon började gråta. I dag skickar hon aldrig vidare kedjebrev.

– Det var mer när jag var liten som jag blev rädd. Nu blir jag irriterad, säger hon.

Vilma har också fått en annan typ av kedjebrev. Det handlar om en flicka som har cancer. I brevet står det att för varje person som man skickar vidare till så kommer flickan att få två kronor. Men Vilma tror inte att det stämmer och brukar inte skicka vidare de breven heller.

– Det kanske finns en flicka som har cancer. Men jag tror inte att hon får några pengar bara för att jag skickar vidare brevet, säger hon.

De flesta kedjebreven kommer från en enda kompis. Vilma har försökt prata med henne om att hon inte tycker om kedjebrev, men det hjälper inte.

– Hon säger att hon inte är rädd, men hon skickar ändå. Jag vet inte varför.

allt-annat_19-03-08_Skicka-vidare-annars_2

Foto: Illustration: Elin Lindell

Oskar, 12: ”Jag stör mig extremt mycket på kedjebrev”

När Oskar får kedjebrev blir han arg. Han önskar att folk kunde sluta skicka breven till honom. ”Det är bara att sluta skicka vidare, om alla skulle sluta så så finns de ju inte kvar”, säger han.

Det senaste kedjebrevet som Oskar fick hotade inte med olyckor eller spöken. I stället stod det att han och hans kompisar skulle få det jätteroligt på en viss tid nästa dag om han skickade det vidare. Även om brevet lovade en belöning i stället för att hota med ett straff så tycker Oskar att det var minst lika jobbigt som alla andra kedjebrev han har fått. Han tycker att de som skriver kedjebrev verkar korkade.

– De skrev att vi skulle få jättekul klockan 10.29. Det är helt absurt! Hur ska man få kul helt plötsligt, ska det regna pengar från himlen då eller vadå? säger han.

Oskar får ungefär ett kedjebrev i veckan. Oftast är det hans klasskompisar som skickar.

– Jag stör mig extremt mycket på kedjebrev, det är så sjukt det som står i dem, säger Oskar.

Han tror att de som skickar vidare breven kanske inte tror på det som står, men att de skickar vidare ändå bara för att vara på den säkra sidan. Det tycker Oskar är dåligt, eftersom det bara finns ett sätt att bli av med kedjebreven.

– Det är bara att sluta skicka vidare, om alla skulle sluta så så finns de ju inte kvar.

 

Sofia, 12: ”Jag blir glad av en del kedjebrev”

Det finns vissa kedjebrev som Sofia blir glad när hon får. Men det är väldigt få. Hon tror att de som skriver hemska kedjebrev bara vill sprida olycka till andra.

– På alla hjärtans dag fick jag ett brev där det stod ”Jag kommer alltid att vara din vän”, säger Sofia, 12 år.

Det var ett brev som man skulle skicka vidare till alla sina bästa kompisar. Sofia blev glad över att en av hennes kompisar hade skickat brevet till henne.

Sofia får flera kedjebrev i veckan. Det är väldigt få som hon blir glad över och det är ännu färre som hon verkligen sänder iväg. Hon tycker att man ska tänka sig noga för innan man skickar vidare kedjebrev till sina kompisar.

– Man ska veta var gränsen går när man skickar, säger hon.

De flesta breven får Sofia på msn, men också i sin mejl och KPost. Oftast är de inte så farliga, men ibland är de riktigt otrevliga.

– I ett jag har fått så stod det typ ”Den här flickan slogs ihjäl i badkaret. Om du inte skickar vidare så kommer hon att förfölja dig”. Jag tänker ”ska jag skicka vidare?” fast jag vet att det inte är sant. Men jag går ändå och halv-oroar mig för att det ska hända, säger Sofia.

Sofia tror att det är människor som gillar att förstöra som skapar kedjebrev.

– Det är bara för att de vill vara dumma. Varför hackar sig folk in på hemsidor, liksom? De vill bara sprida olycka.

 

Tre vanliga kedjebrev

Kedjebrev har funnits väldigt länge. Innan internet fanns så skickade man kedjebrev med vanlig post. Men idag när det finns mejl så har det blivit mycket lättare att skicka dem. Därför har antalet ökat enormt mycket.

Den cancersjuka flickan Amy Bruce
Vilma som vi skriver om i artikeln här intill pratar om ett kedjebrev med en cancersjuk flicka i. Sedan 1999 har det funnits ett liknande brev om Amy Bruce.
Amy är enligt brevet sju år gammal och har fått lungcancer därför att hennes föräldrar röker. Det står också att Amy kommer att dö om hon inte får vård, men att hennes föräldrar inte har råd. Enligt brevet ska därför organisationen Make a wish (Önska dig något på svenska) skänka 7 amerikanska cent till Amy för varje gång som brevet skickas vidare.
Problemet är bara att det inte finns någon Amy Bruce med lungcancer.Make a wish, som är en riktig organisation, säger att de inte skulle skänka pengar bara för att ett kedjebrev skickas vidare.

MSN-brevet
Ett annat exempel på ett kedjebrev är ett meddelande som i olika varianter sprids på det populära chatt-programmet MSN Messenger. I meddelandet, som sägs vara skrivet av höga chefer på MSN, står det att programmet inte längre ska vara gratis för alla. För att man ska kunna fortsätta ha programmet gratis ska man skicka vidare meddelandet till alla sina kompisar.
MSN har nu skrivit på sin hemsida att meddelandet inte är sant. OmMSN vill kontakta sina medlemmar så gör de det via direkta meddelanden. Inte via kedjebrev.

Den försvunne Evan Trembley
I över ett år har det skickats omkring ett brev om en försvunnen 15-årig kille som heter Evan Trembley. Brevet sägs vara skriven av Evans mamma som ett sista desperat försök att hitta sin son.
Det har nu bevisats att brevet är en bluff, som antagligen har skapats av Evan själv.

Källa: www.snopes.com

Vad kan du göra?

Skicka inte vidare om du får ett kedjebrev. Om du vill kan du i stället svara den som skickat kedjebrevet. Berätta på ett snällt sätt att man inte får skicka kedjebrev och att det som står i kedjebrevet inte är sant.