Häftiga, trixiga och fartfyllda cykelsporter. Här får du tips på vad du kan göra med cykeln.

På 1860-talet uppfann två franska snillen velocipeden – föregångaren till cykeln. Och redan 1868 hölls världens första cykeltävling i Paris. De tävlande skulle ta sig fram futtiga 1,2 kilometer på lustiga cyklar med stora hjul.

Men sedan dess har tekniken blivit bättre och cyklarna har utvecklats. De har blivit mycket snabbare och säkrare. Den som i dag vill vinna världens hårdaste och mest kända cykellopp, Tour de France (Frankrike runt) måste ta sig runt en bana på 200 kilometer. Några påhittiga människor har också uppfunnit nya och coola cykelsporter. Kolla här vad du själv kan göra:

 

Bantävlingar

Runt, runt, runt cyklar de tävlande i en bana av trä eller betong med en lite annorlunda cykel. Däcken är supersmala och saknar växel för att cyken ska rulla så fort som möjligt. Bantävlingar är en OS-sport med flera grenar, till exempel sprinterlopp, förföljelselopp och poänglopp.

Det finns också andra lite mer ovanliga sätt att tävla i den här sporten. Tuffaste grenen är kanske ett sexdagarslopp. Varje lag består av två personer. Vinner gör det lag som kommer längst på de sex dagarna. Vad snurrig man måste bli av att cykla runt, runt så länge! Fast de tävlande får vila, men inter mer än åtta timmar varje dygn.

Låter det roligt? Hitta en slinga runt kvarteret och tävla mot dina vänner Först till tio varv kan vara ett lagom mål.

 

Cykelboll

En av de mest ovanliga, häftiga och svåra bollsporterna i världen. Man spelar fotboll två mot två sittandes på en cykel. Och du får bara putta bollen med hjulen! Planen är inte större än ett stort klassrum och målen är två meter breda. Vinner gör den som gjort flest mål efter 2×7 minuter, alltså 14 minuter totalt.

För att testa cykelboll behöver du några vänner med cykel och hjälm, en boll och målstolpar. Ställ upp målstolparna på en vändplan eller liknande, släpp ner bollen och kör!

 

allt-annat_15-05-13_Skoj-pa-hoj_1

Foto: Foto: Thinkstock

Cykelpolo

Tycker du att cykelboll lät lite knäppt och svårt kanske cykelpolo är bättre. Reglerna och planen är liknande. Men här ska du slå en liten boll med klubbor i stället, som hästpolo.

Vill du pröva cykelpolo hemma behöver du två markerade mål, krocket-klubbor och en tennisboll. Ställ upp målen på en vändplan eller liknande och låt spelet börja.

 

Cykelorientering

Någon som tyckte att löpning var tråkigt, men orientering roligt, uppfann cykelorientering på 1930 talet. Reglerna är precis som vanlig orientering, men man cyklar hela banan.

Gör cykelorientering till sommarens stora utflykt. Ta en karta över din ort och markera alla platser du vill åka till. Packa en stor picknick och ta med alla vänner på ett spännande äventyr.

 

Konstcykling

Gillar du att utmana ödet? Då kanske konstcykling något för dig. Sporten går nämligen ut på att göra supersvåra trick på cykel, samtidigt som man cyklar!

OM du ska pröva det här, ska du ha på dig hela uppsättningen skydd: hjälm, armbågsskydd, knäskydd, handledsskydd – och kanske en kudde på rumpan. Risken att ramla är nämligen nästan garanterad.