Spökdjur, dödskalleapa och tasmansk djävul. En del djur har riktigt kusliga namn. Men är de verkligen så läskiga som de låter? KPwebben har tagit reda på saken.

Ett livs levande spöke
fakta_30-10-10_Skrammande-sotnosar_1

Har du hört talas om spökdjuret? Trots namnet rör det sig varken om ett utdött eller övernaturligt djur. Nej, spökdjuret är faktiskt ett livs levande litet däggdjur som bor inne i Sydostasiens skogar.

Spökdjuret har ett stort huvud, stora öron och enorma ögon. Kanske är det just de jättelika ögonen som gör att djuret har ett spöklikt utseende. Dessutom är djuret som mest aktivt på natten. Men inte med att skrämmas, utan med att hoppa runt uppe bland trädtopparna. Tack vare sina långa bakben är spökdjuret en riktigt snabb och skicklig hoppare.

En rolig egenskap är att spökdjuret kan vrida sitt huvud ett halvt varv – precis som en uggla. Spökdjuret kan alltså se om någon står bakom ryggen, bara genom att vrida på nacken.

Ingen riktig djävul

fakta_30-10-10_Skrammande-sotnosar_2
Den tasmanska djävulen är trots sitt namn ett gulligt djur. Den lever bara på ett enda ställe i världen– på den Australiensiska ön Tasmanien. Tidigare fanns den över hela Australien. Numera räknas den som utrotningshotad.

Den tasmanska djävulen är ett rovdjur. Den har korta ben och en kraftigt byggd kropp. Pälsen är svart med vita partier på bröstet och på rumpan. Men trots sitt söta utseende finns det en förklaring till varför djuret liknas vid djävulen. Det har nämligen ett riktigt hetsigt humör och kan vara mycket aggressiv mot sin omgivning. Pungdjävlar bråkar ofta med varandra inom arten också, om alltifrån mat till revir. När de bråkar är de extremt högljudda och skrikiga.

En livlig dödskalle

fakta_30-10-10_Skrammande-sotnosar_3
Dödskalleapan lever inne i Sydamerikas urskogar. Den håller till uppe i trädtopparna, där den klättrar omkring och samlar frukt och insekter. Dödskalleapan är ett flockdjur och lever ofta i stora flockar på uppemot 100 apor.

Det är inte svårt att lista ut hur apan har fått sitt namn. Den svartvita teckningen i ansiktet gör att den ser ut precis som en dödskalle. Men trots likheterna är apan allt annat än en döing. Dödskalleaporna är tvärtom pigga, livliga och smarta djur.

De flesta känner nog igen dödskalleapan tack vare Pippi Långstrumps apa – Herr Nilsson. Han spelades av just en dödskalleapa på tv. Sedan dess har många barn drömt om att ha en likadan apa som husdjur. Trots att Herr Nilsson är söt, är sanningen den att han var riktigt odräglig under inspelningarna. Det sägs att han brukade bitas och att han kissade och bajsade överallt.