Tabitha Chawinga blev straffad när hon spelade fotboll i stället för att läsa läxor. Men kärleken till sporten gjorde att hon stod ut. Nu är Chawinga bäst i Sverige på att göra mål och på väg att bli världens bästa anfallsspelare.

Tabitha Chawinga

Född: Den 22 maj 1996 i landet Malawi i Afrika.

Bor: I Borlänge i Dalarna.

Klubbar: DD Sunshine 2010–2013, Krokom/Dvärsätt 2014, Kvarnsveden 2015–nu.

Aktuell: Leder den dam­allsvenska skytteligan överlägset med 18 mål på 13 matcher.

Sverige åkte ut redan i kvartsfinalen i fotbolls-EM, mycket på grund av att laget hade så fasligt svårt att göra mål. Förmodligen hade det gått bättre om Kvarnsvedens 21-åriga anfallsstjärna Tabitha Chawinga spelat i blågult. Men det gör hon inte – och kommer heller inte att göra. Chawinga spelade sin första match i Malawis landslag redan som 16-åring.

Nu gör hon sin fjärde säsong i Sverige och har gjort 18 mål på 13 matcher. Det är fyra fler än vad de svenska landslagsspelarna Lotta Schelin och Olivia Schough samt det tyska anfallsesset Anja Mittag har mäktat med – tillsammans.

– Som jag ser det är Tabitha redan i dag en av världens bästa anfallare. Om jag ska jämföra henne med Alex Morgan (USA) eller Marta (Brasilien) är det faktiskt så att hon redan nu matchar dem, säger Kvarnsvedens tränare Jonas Björkgren.

Men om Tabithas mamma och pappa fått bestämma hade det inte blivit någon proffskarriär utomlands. Det hade inte blivit någon fotboll alls.

– När mamma och pappa upptäckte att jag spelade fotboll fick jag stryk av min mamma, säger Tabitha.

Hon sökte sig till planer utanför hembyn i Malawi för att inte bli påkommen. Men fläckarna från landets röda jordar avslöjar den som borde komma hem med rena kläder. Och steniga planer och vasst gräs är inte snälla mot bara fötter. Så det blev mer stryk och skäll.

– Ibland tänkte jag att jag måste sluta med fotboll, men Gud gav mig den här talangen och jag fick en styrka av att spela. Det var som en röst som sade till mig ”go, go, go”.

Till sist lyckades hon övertyga sina föräldrar. De uppmuntrade henne till och med att fortsätta spela när hon vid 14 års ålder blev erbjuden en plats i laget Sunshine i huvudstaden Lilongwe.

– I dag är de mycket stolta över mig och vi hörs av varje dag.

Efter två år i Sunshine fick hon för första gången spela i landslaget. Och två år senare hamnade hon i Sverige, sedan fotbollsföreningen Krokom/Dvärsätt fått ett tips om att just Chawinga hade en fantastisk förmåga att göra mål. I den jämtländska division 1-klubben blev det succé med 39 mål på 14 matcher!

Säsongen därpå blev det flytt till Kvarnsveden och 43 mål på 26 matcher i elitettan. Första året i högsta serien blev det 15 mål på 22 matcher. I år har hon blivit vassare och gör alltså mer än ett mål per match! Nu är frågan hur länge Chawinga blir kvar i damallsvenskan. Flera europeiska storklubbar har visat intresse för att värva henne.

Men det enda Tabitha Chawinga själv vill är att på sikt hjälpa fler afrikanska flickor att nå sina fotbollsdrömmar.

– I Malawi satsar förbundet alla pengar på killarna, så man tar död på tjejernas lust att lära sig fotboll. Jag vill hjälpa till att hitta spelare och betala för att de ska komma hit och provspela. Och om det går bra för dem vid uttagningen kan de betala tillbaka. Det finns så otroligt många talangfulla spelare som inte blir upptäckta.

En spelare har Tabitha redan lyckats få till Sverige – sin lillasyster Temwe. Tidigare i somras gjorde Kvarnsveden klart med den 16-åriga anfallaren. Hon var då i ledning i den malawiska skytteligan. Tabitha kan alltså snart få sällskap av sin lillasyster längst uppe på fotbollsplanen. Det lär betyda dubbeltrubbel för motståndarna i allsvenskan.