Karin, Ella, Hanna och Ida, alla 12, vill göra mer för miljön än att släcka lamporna på Eart hour. För andra året i rad ordnar de därför Miljöveckan.

Miljöveckan

– Ät minst tre vegetariska måltider.

– Byt ut sju bilturer mot buss, cykel eller gång.

– Försök köpa så mycket ekologisk mat som möjligt.

– Köp inga nya kläder, bara second hand.

– Dra ut alla elektronik under natten.

De fyra tjejerna går på Karl Johans skola i Örebro. Under en NO-lektion förra året såg de en film om den globala uppvärmningen.

– Det gjorde oss inspirerade och motiverade att göra något för miljön, säger Hanna. Det händer så hemska saker i världen med torka, översvämningar och isar som smälter.

Tillsammans ordnade det förra året en miljövecka där alla i klassen fick en lista med mål som de ska försöka uppnå. I år ordnar klassen Miljöveckan vecka 13, men tjejerna vill sprida det ännu mer.

– Vi vill nå ut till fler skolor i Örebro och i hela Sverige, säger Hanna. Det bästa skulle vara att nå ut till hela världen, då kan man verkligen göra skillnad.

– Vi skulle också vilja hålla föredrag på föräldrars jobb för att få vuxna mer medvetna, säger Ida.

Tjejerna vill göra människor ännu mer medvetna om problemen.

– Många vet nog vad som händer men en del kanske inte vet vad de kan göra åt det, och andra bryr sig nog inte om det som händer med jorden, säger Hanna.

Tjejerna och de har flera idéer som de vill ska engagera hela Örebro. Dessa ska de prata med Kommunalrådet Björn Sundin om.

– Vi vill ha en skräpplockardag som som hela Örebro är med i, berättar Hanna. En annan idé är en tävling mellan skolor om vilka som är mest miljövänliga och ekologiska.

I dag är det som sagt Earth hour och alla fyra ska så klart släcka hemma hos sig. De uppmanar även alla att dra ur all elektronik och inte heller använda sina mobiltelefoner.

– Mobilerna måste ju sedan laddas och då tar det ström. Alla borde använda den nedsläckta timmen till att prata om miljön, säger Hanna.

Earth hour

Lördagen 19 mars klockan 20.30–21.30.

Släck ned alla lampor och stäng av all elektronik i hemmet.

Det hålls för att göra folk uppmärksamma på miljöproblemen i världen.

Hölls för första gången i Sydney, Australien, i mars 2007.

Förra året deltog en miljard människor från 172 länder.