Den stora knölvalen är grym på att hoppa och är väldigt nyfiken. Och visste du att varje knölvalshane har en egen sång?

Fakta om knölvalen

Längd: 11 – 18 meter. Honorna är vanligtvis större än hanarna.
Vikt: 24 – 40 ton.
Var lever knölvalen? I alla de stora haven. Under sommaren simmar de till kallare vatten vid polarområdena. På vintern söker den sig till varmare vatten. Knölvalen färdas cirka 25 000 kilometer varje år.
Knölvalens ungar: Knölvalen föder sina ungar under vintern. En nyfödd unge väger 700 kilo och är cirka 4 meter lång.

Om du någon gång får möjligheten att se en knölval finns det en chans att du också får se den hoppa. Knölvalen är nämligen en väldigt nyfiken och orädd val som är känd för sina stora hopp. Oftast hoppar de så högt att hela den stora valkroppen kommer ovanför vattenytan. När knölvalen faller tillbaka bildas ett väldigt plask. Genom ljudet som kommer från plasket skickar den signaler till andra knölvalar.
Hanarna är kända för sina sånger. Varje valhanne har sin egen sång och de sjunger mest under parningssäsongen. Fortfarande vet forskarna inte exakt varför de sjunger, men troligtvis är det ett sätt att locka till sig honorna. Och faktum är att knölvalarna sjunger med olika dialekter!

På huvudet,
 bröstfenorna och på underkäken sitter det små knölar. Knölarna är små hårsäckar och det är vanligt att de är täckta av havstulpaner. Det är från knölarna som knölvalen har fått sitt namn. På ryggen sitter det en stor puckel och därför kallas de på engelska humpback whale (humpback = puckelrygg).

Knölvalen tillhör arten bardvalar. Det betyder att de inte har några tänder. Istället sitter det så kallade barder i knölvalarnas mun. Barderna fungerar som kammar som silar maten. Knölvalar lever på krill (som är små kräftdjur) och småfisk. När de känner sig hungriga omringar de sitt byte med luftbubblor, som de blåser ut från blåshålet som sitter uppe på huvudet. Bubblorna bildar en cirkel som stänger inne bytet, till exempel ett fiskstim. Knölvalen minskar sedan cirkeln och fångar in tusentals bytesstim på en och samma gång i det stora gapet.

Det gäller att
 knölvalarna äter sig mätta när de jagar. För de äter faktiskt bara under halva året. Resten av året lever de på sina egna fettreserver.

Källor: ne.se, illvet.se, wikipedia.org.