I KP 16 kan du läsa om Lee Winroth, 17, som tagit inofficiellt världsrekord i marklyft! Se Lee lyfta 190 kilo!

Lee Winroth

Ålder: 17 år.

Bor: I Borlänge.

Familj: Mamma, pappa och storebror.

Husdjur: Hunden Adam.

Intressen: Fotboll (spelar för Kvarn­svedens IK) och styrketräning.

Aktuell: Har slagit världsrekordet i marklyft.

När började du med styrketräning?

– När jag var 12 år fick jag diagnosen skolios. Det betyder att ryggraden är sned och skör. Därför var det risk att jag inte skulle kunna spela fotboll mer. Jag hade spelat sedan jag var 8, så det var det värsta som hänt. Min pappa har styrketränat i 30 år. Jag började träna med honom, för att göra kroppen starkare.

När började du tävla?

– Förra hösten gjorde jag min första styrkelyftstävling. I våras på SM lyfte jag 170 kilo i marklyft, nordiskt rekord i min viktklass.

Wow! Hur kändes det att lyfta 190 kilo och slå världsrekordet då?

– Jättebra, men jag förstod inte först. Jag bara tränade som vanligt. Pappa filmade och la upp på Youtube. Senare messade han, när han kollat upp vad världsrekordet var … Men jag har inte det officiella rekordet. Det kan bara slås i de stora mästerskapen.

Ska du satsa på det?

– Nja. Det är fotboll jag brinner för. Vi har gått upp i Allsvenskan. Jag hoppas att få spela någon match där nästa säsong.