Den senaste tiden har det pratats mycket om sexuella övergrepp. Att respektera andra människor och deras kroppar är viktigt. Ändå blir många utsatta.

Hashtaggen Metoo har fått stor spridning på sociala medier.
Under den skriver miljontals människor om sina erfarenheter. Undersökningar visar att ett
av fem barn utsätts för sexuella övergrepp under uppväxten.
Hanna Thermaenius, psykolog vid Rädda barnen, tycker att det är jätteviktigt att ta
problemet på allvar.

Här kan du få hjälp

Har du ingen vuxen att prata med? Du kan ringa Bris på 116 111.

dagsattprataom.se och jagvillveta.se kan du läsa mer om övergrepp och vad du kan göra om du blivit utsatt.

Vad är ett övergrepp?

– Det kan vara att någon tar på din kropp utan lov, föreslår sexuella aktiviteter eller pratar om sex på ett sätt som känns obekvämt. Många övergrepp sker på nätet. Att få eller övertalas att skicka nakenbilder kan vara ett exempel.

Varför har många, även vuxna, svårt att berätta om vad de utsatts för?

– Det är vanligt att känna skam, trots att man själv inte har gjort fel. Vissa är dessutom rädda för att inte bli trodda. Kanske har man först sagt ja, men sedan ändrat sig. Då kan det kännas otydligt var gränsen går.

Hur ska man veta vad som är över gränsen?

– Om du känner skam, obehag, blir övertalad eller inte har mod att säga ifrån, då är det troligen ett övergrepp. När en vuxen gör sådant mot ett barn är det ett allvarligt brott och ska utredas av polisen. Att ha sex med någon under 15 år är alltid olagligt. Förövaren kan också vara en jämnårig. Skolan har ansvar för det som sker där.

Varför är det mest kvinnor som pratar om övergrepp?

– Historiskt sett har män haft mer makt, och det påverkar oss än i dag. Det verkar även som att tjejer är bättre än killar på att berätta.
Att få alla, oavsett könsidentitet, att våga prata om övergrepp är viktigt.

Vem ska man berätta för?

– Att prata med en kompis kanske känns enklast. Men det är viktigt att även en vuxen får veta. Kanske en förälder eller någon i skolan.
Du ska aldrig behöva oroa dig för att problemet inte är ”stort nog”.

Vad är viktigt att tänka på för att inte själv behandla någon fel?

– Att alltid vara försiktig när det handlar om andra personers kroppar. Fråga, lyssna och kolla av så att den andra tycker att det du gör eller säger är okej. Och är du inte säker, låt hellre bli. Kom ihåg att ett nej alltid är ett nej. Det gäller även på nätet.

 

Började i USA

I oktober kom det fram att den amerikanska filmproducenten Harvey Weinstein under många års tid utsatt kvinnor för sexuella övergrepp. För att visa hur stort problemet är uppmanade skådespelaren Alyssa Milano alla kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier att skriva ”me too” (jag också) på sina sociala medier. På bara några timmar hade hashtaggen spridits över hela världen.

 

Artikeln publicerades i KP 18