Ibland kan det vara skönt att bara prata. Då finns Tjejzonens storasystrar som bryr sig. Mimmi är en av dem som gärna tar sig an tjejer mellan 12 och 23 år.

Tjejzonen

Tjejzonen är Sveriges största stödorganisation för tjejer från 12 till 25 år. Organisationen erbjuder stöd i flera former. Det finns Chatt-systrar, Skype-systrar och Storasystrar som man träffar i verkligheten. Det finns också chattar att vända sig till vissa dagar i veckan och en mejljour dit man kan skriva och få svar via mejl. Tjejzonen har också en blogg där tjejer bidrar med texter och klipp om allt möjligt.

Mimmi Alm är 25 år. Hon pluggar på universitetet i Uppsala, dricker kaffe till frukost och gillar grapefrukt. På kvällarna tränar hon dans och lyssnar på musik. Ibland äter hon tapas, små plockrätter, med sina vänner. Hon är som alla andra – och något mer: Hon är Storasyster åt tjejer utanför sin familj. En gång i veckan loggar hon in på msn och chattar med en yngre Lillasyster från Tjejzonen.

– Då är jag en äldre kompis, någon som lyssnar och bryr sig, säger hon.

Mimmi har varit Storasyster i snart två år och hon har chattat med flera tjejer. Alla har själva hört av sig till Tjejzonen och bett om att få kontakt med någon de kan prata med, men som de inte träffar i verkligheten.

Mimmi Alm

Mimmi Alm

– Jag tror att många tjejer har lätt för sig att skriva ner tankar och känslor. Mina Lillasystrar har varit väldigt duktiga på att uttrycka sig på chatten. Man har verkligen kunnat leva sig in i deras tankar och känslor.

En Lillasyster pratar med sin Storasyster via chatt en timme en gång i veckan, som mest i ett år. Men så länge har Mimmi inte chattat med någon.

– Vissa behöver bara prata av sig några få gånger innan de känner att de inte vill chatta längre. Medan andra vill prata i flera månader. Hur länge man chattar bestämmer man helt själv, förklarar Mimmi.

De samtal som Mimmi har med sin Lillasyster handlar om allt mellan himmel och jord.

– Vi pratar om fritidsintressen, killar och plugget. Men också om problem som tjejerna har. Som problem hemma med föräldrar som bråkar, problem i skolan med till exempel vänner, eller en känsla av att inte vara tillräckligt duktig.

När Mimmi pratar med sin Lillasyster försöker hon alltid förstå hur det känns och hon försöker sätta sig in i problemen.

– Inget är för stort eller för litet. Ofta kan jag känna igen mig från när jag själv var yngre.

En Storasyster är alltid några år äldre än Lillasystern och alla jobbar frivilligt, även Mimmi.

– Det är alltid roligt och det känns alltid bra. Därför känner jag aldrig att tiden jag lägger ner är onödig. Och jag tror att många kan behöva prata ibland, även om det känns svårt, säger hon. Då finns vi Storasystrar där.

 

Alla som jobbar på Tjejzonen har tystnadsplikt. Det betyder att de inte får sprida information vidare till någon. Allt som sägs är hemligt!

Vill du veta mer om tjejzonen och att ha en Storasyster kan du gå in på deras hemsida här.