Tre Sune-filmer har Morgan och William gjort ihop. Nu ska de spela teater i stället. KP har träffat dem för att prata om hur det är att stå på scen – och om mobbing.

När vi träffas på ett fik i Stockholm berättar Morgan Alling för William Ringström om det precis färdiga manuset till Kaos i fredagsmyset, som nya Sune-teatern heter. William har inte hunnit läsa det än. Med en dryg månad kvar till premiären ska de precis börja repetera.

Morgan Alling

Ålder: 47 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Fru Anna-Maria, barnen Love, 4 år och Wilhelm, 7 år.

Intressen: Umgås med familjen, sporta och resa.

Aktuell: Som Sunes pappa Rudolf i teaterföreställningen Kaos i fredagsmyset och som programledare för SVT:s Morgans mission.

William Ringström

Ålder: 15.

Bor: I Täby.

Familj: Mamma Christina, pappa Ola och storebror Oskar.

Intressen: Hänga med kompisar och träna på gym.

Aktuell: Som Sune i teaterföreställningen Kaos i fredagsmyset.

 

Morgans Misssion sänds på SVT1 på måndagar klockan 20.00.

Kaos i fredagsmyset har premiär 27 november på Annexet i Stockholm. 12 föreställningar är planerade.

Vad handlar föreställningen om?

– Den handlar som vanligt om familjen Andersson, säger Morgan. De ska resa bort och fira Rudolf och Karins bröllopsdag i Rom. Och Rudolf har planerat att hyra ut hemmet under tiden. Men hyresgästerna kommer en dag för tidigt, mitt i familjens ”heliga” fredagsmys.

Är det skillnad mellan Sune på film och teater?

– Framförallt ska alla känna igen sig från filmerna, karaktärerna kommer inte att förändras. Det kommer vara samma fina värme och humor. Men när man står på scen måste det hela tiden hända något, det måste finnas rörelse. Till exempel är det första som händer att det ringer i telefonen. Och in störtar Sune, säger Morgan.

Hur är det att stå på scenen William?

– Det känns bra. Jag har lärt känna Sune bra, och nu kastas jag in i det här. Men jag har faktiskt aldrig stått på en scen tidigare. Jag är rookie. Eller nja, jag har ju redovisat på lektionerna i svenska, säger han.

Både William och Morgan börjar skratta. Morgan tillägger:

– William är en bra skådespelare som känner av situationer och människor. Om jag säger en replik lite annorlunda märker han det direkt och anpassar sig. Jag spelar inte bara Rudolf, utan regisserar också. Det är jag som ska ge honom bra instruktioner.

De andra skådespelarna byts ut. Hur känns det?

– Ja, det är bara vi två från filmerna som är med, säger Morgan. Anja Lundqvist (mamma Karin) var upptagen och Hanna Elffors Elfström (syster Anna) tyckte att hon blivit för gammal. Och vi vet inte vilka de nya blir. Jag vet vilka jag hoppas på, men vi får se.

– Det är spännande, flikar William in. Även om det skulle varit fint med samma gäng, så är det roligt att jobba med nya människor.

Morgan du är aktuell med tv- programmet Morgans mission, där du hjälper en skolklass som haft problem med mobbing. Hur har reaktionerna varit?

– Vi har fått galet mycket respons. I princip alla som hört av sig är positiva. Det är ett ämne som berör. Det finns de som har blivit mobbade, de som är det nu. Alla har någon relation till det.

Du har varit engagerad i frågan länge. Vad är det som driver dig?

– Jag har växt upp i en skitfamilj, där jag blev nedtryckt hela tiden, men i dag är jag vuxen. Jag kan välja och säga ifrån. Ingen människa ska bli mobbad. Oavsett hur hen ser ut, var hen kommer ifrån, hur hen klär sig eller vem hen älskar. Vi försöker få folk, föräldrar och barn, att prata mer om vad som händer. Och att jobba med civilkuraget. Alltså att våga säga ifrån när någon blir nedtryckt.

Hur har inspelningen gått?

– Jag är skådespelare och van att gå in i roller. Men här var jag bara mig själv. Det var tufft. Men det var fint att se vilken skillnad man kan göra. När någon som aldrig innan vågat prata i klassrummet räcker upp handen och svarar på lärarens frågor. Då blir man skitglad.