Fram med is, mixer och frukt! Det är dags att fixa sommarens smarrigaste drinkar.

Pyssel-och-Recept_200716_jordgubbs-shake

Foto: Alexander Mahmoud

Shake it!

Du behöver
(till 4 portioner):

500 gram jordgubbar

2 rabarber-stjälkar

0,5 deciliter florsocker

0,5 liter jordgubbsglass

2 deciliter naturell yoghurt

4 deciliter mjölk

Gör så här:

  1.  Börja med bär-såsen, den ska hinna svalna innan du serverar. Skölj jordgubbar och rabarber. Skär av rabarber-stjälkarna ungefär 10 centimeter från botten. Spara topparna till servering. Skär rabarbern och sex stora jordgubbar i bitar. Lägg i en kastrull och häll över florsockret. Blanda och koka upp under omrörning. Ta från plattan och låt svalna. Mixa såsen slät.
  2. Shake-tajm! Mixa jordgubbarna (spara några till dekoration) med glass, yoghurt och mjölk.
  3. Ringla bär-sås på insidan av fyra glas. Häll i milkshake och toppa med sås och jordgubbar. Dela de två rabarber-topparna och stick ner en i varje glas. Skynda att servera innan shaken smälter!

Obs! Mixer-kniven är vass! Akta fingrarna och be en vuxen om hjälp om du känner dig osäker.

 

Pyssel-och-Recept_200716_appel-lemonad

Foto: Alexander Mahmoud

Äppel-lemonad

Du behöver
(till 4 portioner):

3 stora gröna äpplen

2 citroner

1,5 deciliter strösocker

1 liter vatten

Is

Gör så här:

  1.  Skölj äpplen och citroner. Skala äpplena. Spara skalen till att dekorera med.
  2.  Skär 2,5 äpplen i små bitar. Skär sista halvan i tunna skivor. De ska bli dekoration (droppa lite citronsaft på så blir skivorna inte bruna).
  3. Lägg äppelbitarna i en kastrull. Lägg en sil över och pressa i saften från citronerna. Ta bort silen. Häll i socker och vatten.
  4. Koka upp samtidigt som du rör om. Låt sjuda i ett par minuter. Dra från plattan och låt lemonaden svalna.
  5.  Sila bort frukt­bitarna och häll lemonaden i en kanna. Ställ i kylen och låt den bli riktigt kall. Servera med is. Dekorera med äppelskivor och skal.

Tips! Kasta inte äppelbitarna. Mixa dem så får du ett smarrigt äppelmos.

 

Pyssel-och-Recept_200716_vattenmelon-shake

Foto: Alexander Mahmoud

Melon-mums

Du behöver
(till 4 portioner):

1 kilo vattenmelon

1 lime

Färsk mynta

Gör så här:

  1. Skär en skiva av melonen och dela i små tårtbitar. Frys in dessa, de ska användas vid serveringen.
  2. Gröp ur resten av fruktköttet och lägg i en bunke eller mixer. Pressa över juicen från en lime och lägg i ett knippe myntablad.Myntan ger mycket smak, så prova hur mycket du vill ha.
  3. Mixa. Förvara i kylen. Servera shaken kall tillsammans med en fryst melonbit. Garnera med mynta.

 

Pyssel-och-Recept_200716_iste

Foto: Alexander Mahmoud

Svalkande iste

Du behöver
(till 4 portioner):

3 te-påsar (earl grey-smak)

1 liter vatten

0,5 deciliter

strösocker

1 citron

Citronmeliss

Is

Gör så här:

  1. Koka upp vatten. Lägg tepåsarna i en tekanna och häll över vattnet.
  2. Låt teet dra i cirka tre minuter. Ta bort tepåsarna, blanda i socker och låt kannan svalna. Kyl.  Dela citronen. Pressa saften från ena halvan i tekannan och rör om.
  3. Skär andra halvan i tunna skivor och lägg i kannan. Skölj citronmelissen. Servera isteet med meliss och krossad is.

Tips! Krossa isen i en mixer. Du kan också lägga den i en ren handduk och sedan banka med något hårt.