Svampar är ett säkert hösttecken – och idag (7:e september) är det faktiskt Svampens dag! Vi firar den med massor av spännande fakta och tips.

Vad är en svamp?

Svampar tillhör varken växt- eller djurriket. Nej, de utgör ett helt eget rike. Svampar kan se ut på många olika sätt, men de flesta svampar vi äter är så kallade ”hattsvampar”. De består av en fot med en större hatt högst upp. Men det vi ser är bara en liten del av hela svampen. Under jorden finns ett nät av långa svamptrådar, eller ”mycel” som det kallas. På hösten växer svampen upp över jorden för att fortplanta sig, men resten av året består den faktiskt bara av mycel.

Världens största svamp

fakta_05-09-10_Svampens-dag_1
FörstoraUnder jorden kan svampar kan bli riktigt stora. Den största svampen man känner till finns i Amerika och är en slags honungsskivling. Forskare har beräknat att rekordsvampen och dess ”mycel” (se texten ”vad är en svamp”) väger flera hundra ton! Men ingen våg är tillräckligt stor för att kunna väga svampen på riktigt. Området den täcker är nämligen lika stort som 30 fotbollsplaner!

Världens populäraste svamp?

fakta_05-09-10_Svampens-dag_2
Världens populäraste svamp är antagligen den tecknade figuren SvampBob Fyrkant. Men är SvampBob verkligen en svamp? Ja, fast inte en sådan svamp som den här artikeln handlar om. Han är en tvättsvamp! Tvättsvampen är ett djur som man kan hitta i bland annat medelhavet. De lever på bakterier och andra små partiklar som de får i sig genom att suga in och vatten i sina mjuka kroppar. Förr i tiden var det vanligt att man fiskade svamparna för att använda när man tvättade sig, men i dag är det mycket mer vanligt med konstgjorda tvättsvampar.
Visste du förresten att delfiner ibland använder tvättsvampar för att skydda nosen när de letar efter mat på havsbotten?

Giftiga svampar

fakta_05-09-10_Svampens-dag_3
Det finns många gifitga svampar. Bara omkring 100 av de 5000 svampsorter som finns i Sverige är bra att äta. En av de allra giftigaste svamparna i Sverige är vit flugsvamp. Den är väldigt lik champinjonen till utseendet och därför måste man vara noga med att inte plocka fel av misstag. Svampförgiftning kan i värsta fall leda till döden.

 

Flugsvamp
fakta_05-09-10_Svampens-dag_4

Det sägs att vikingarna åt röd flugsvamp innan de drog ut i strid. Svampen skulle göra så att de blev extra vilda och bra på att kriga. Hur mycket sanning som ligger i det vet man inte, kanske är det bara en myt. Vad man däremot vet är att flugsvampen är giftig och gör att man mår illa om man äter den. Det är alltså en dum idé att försöka äta som vikingarna!
Namnet flugsvamp kommer från att man förr i tiden ofta använde mosad flugsvamp som gift för att ta död på insekter.

fakta_05-09-10_Svampens-dag_5

Tv-spels-svamp

Känner du igen Toad? Han är Super Marios medhjälpare – och en livs levande svamp. Toad bor i Mushroom Kingdom (”Svampriket”) och beskyddar prinsessan Peach. Trots att Toad är en svamp betyder hans namn faktiskt ”padda” på svenska.

Mumiens förbannelse – en svamp?

fakta_05-09-10_Svampens-dag_6
När forskare år 1922 öppnade faraon Tutankhamuns grav fann de inte bara mängder med guld och värdefulla föremål. Man hittade även ett otäckt budskap inristat på en keramikskärva: ”Döden skall med sina vingar slå den som stör Faraos ro.”
När några av forskarna dog en tid efter gravöppningen spred sig snabbt ett rykte om ”Mumiens förbannelse”. I dag finns det flera olika teorier om vad som dödade männen. Man har bland annat hittat giftiga svampar på ett 40-tal undersökta mumier. Kanske blev forskarna förgiftade när de andades in den 3000 år gamla luften i graven?

Varma svampmackor

2 portioner
Det viktigaste med svamp är ju ändå att den är så god att äta. Här är ett supersmarrigt recept!
Du behöver:
2 skivor vitt bröd
2 hekto (ungefär två fulla händer) färsk svamp, till exempel champinjoner eller kantareller
50 gram smör
1 klyfta vitlök
½ deciliter hackad persilja
Gör så här: 
Sätt ugnen på 250 grader. Skär bort kanterna på brödet och rosta det. Skär under tiden svampen i så tunna skivor som du kan. Pressa vitlöken och blanda den med smör och persilja. (Gegga till det blir mjukt). Lägg det rostade brödet på en plåt och bred ut svampen ovanpå. Klicka sedan över din smörblandning. Värm mackorna i ugnen till svampen fått lite färg. Ät med ett glas mjölk.

Svampmusik

Musikgruppen Röyksopp från Norge har tagit sitt namn från det norska ordet för röksvamp. Det finns flera olika röksvampar i Sverige och de flesta är ätliga. När en röksvamp är mogen torkar den ut. Då lossnar miljarder små frön, eller sporer, från svampen och blåser i väg som rök. 
Röyksopp släppte sin första skiva år 2001. De låter så här: