I KP 4 kan ni läsa om 7 sjuka sportsaker. KPwebben har frågat experter och fått förklaringar som gör allt lite tydligare ... Eller?

1. Varför har tjejer så små kläder i friidrott, men inte killarna?

– Det beror dels på modetrender och på vad klädleverantörerna ger för valalternativ. Men främst beror det på vad enskilda idrottare tycker att det är bekvämt att träna och tävla i. Vill tjejerna tävla med heltäckande tröja så finns det alternativ för det också. Att killar inte får tävla med bar överkropp i friidrott är en gammal tradition. Numera finns många olika klädstilar inom friidrott. Man har också börjat tävla i kläder med långa armar och ben.

2. Varför finns det en damklass i schack?

– Det enkla svaret är väl att det inte finns någon damklass i schack. Nästan alla tävlingar som spelas, både för barn och vuxna, är öppna för alla. Det finns inget som säger att vare sig pojkar eller flickor skulle vara bättre på schack och därför spelas nästan allt tillsammans. Sedan finns det några få tävlingar där bara damer får vara med, till exempel dam-VM. Men det finns inget motsvarande herr-VM. I den öppna klassen är alla välkomna.

3. Varför måste det vara tyst när man spelar tennis och golf?

– I tennis står det i reglerna att det ska vara tyst för att spelarna och huvuddomaren ska höra om en linjedomare dömer ut en boll och då skriker ”out” eller ”ute”. När bollen inte är i spel är det fritt fram att jubla. Golfare vill helt enkelt ha det tyst för att de koncentrerar sig bättre då.

4. Varför delas stilpoäng ut i backhoppning? Hur kan stil vinna över längd?

– Sedan backhoppning blev en sport har det alltid varit en stilsport. Över tid har stilen förändrats. I början hoppade man till exempel med armarna framåt. Idag hoppar man med v-stil (när man har skidorna som ett v). Idag vinner inte stil över längd. Maximalt kan man få 60 poäng i stil och det händer inte ens en gång per år. Det är om man lyckas hoppa till k-punkten (där backen har ungefär 34 graders lutning) i en backe som man får 60 poäng. Varje meter längre ger mer poäng och varje meter kortare ger lika mycket avdrag per meter.

Hur mycket varje meter är värd beror på backens storlek. Mindre backar har högre metervärde. och större backar har lägre metervärde.

5. Varför får fotbollsspelare mer ont efter en smäll än vad handbollsspelare får?

– Idrotterna är i grunden olika. Fotbollen har betydligt större spelplan. Därför blir det svårare för alla inblandade, inte minst domarna, att hantera alla situationer. Fotbollsspelare kan ha högre fart än handbollsspelarna. Därför blir det större kollisionsrisker inom fotbollen. Fotbollen har också längre speltid och det är fler spelare på planen samtidigt.

Handbollsplanen är på en mindre yta. Därför har domarna i handboll närmare till spelet och kan gripa in tidigare vid kollisioner än i fotbollen. Då kanske också själva händelsen blir mindre allvarlig.

6. Varför sprattlar inte brottare mer för att komma ur motståndarens grepp?

– Jo, visst sprattlar den brottare som är nära att ligga på rygg och förlora matchen. Men det kanske kan tyckas att man ska sprattla mera. Rent tekniskt så är det bättre att krypa upp på sidan, trycka sin arm/hand mot motståndarens rygg och den vägen komma ur greppet. Då finns också möjlighet att ta sig runt, upp på motståndarens rygg och själv få poäng.

7. Varför har spelarna i amerikansk fotboll mer skydd på sig än rugbyspelare?

– Spelen utvecklade sig på lite olika sätt och då passar det med skydd i amerikansk fotboll och utan i rugby som ju spelas kontinuerligt under 80 minuter. Att ha en massa skydd skulle bara tynga ner och göra rugbyspelarna ännu tröttare. Det är också fler moment i rugby där skydden skulle vara i vägen för spelaren. Man måste dock vara försiktig när man spelar rugby då det är lika hårt som amerikansk fotboll. Det gäller att träna mycket så att kroppen orkar med att både springa och tacklas. Proffsen tränar sex timmar varje dag. Det gäller att vara en flitig besökare på både gymmet och i löpspåret. Det gäller också att vara med på alla träningar om man ska bli bra och inte skada sig på rugbyplanen.