I KP 5 2014 tipsar vi om tårtor. Gör Kycklingarnas marängmums, Kladdig chokladchock eller Solgul godisbomb. Här hittar du recepten!

Kladdig chokladchock

Du behöver:

150 gram smör

2 ägg

3 deciliter strösocker

2 deciliter vetemjöl

1 deciliter kakao

1 tesked bakpulver

4 tesked vaniljsocker

pyssel-och-recept_02-04-14_Tartkalas_1

Foto: Foto: Johanna Lundholm

Chokladglasyr:

2 deciliter grädde

1 matsked honung

1,5 matsked strösocker

100 gram mörk choklad

2 tesked smör

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret. Blanda ägg och socker i en bunke och häll ner det smälta smöret i blandningen.

3. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke.

4. Häll ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda noga, men försiktigt. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter.

5. Grädda i ugnen i 30 minuter. Känn med en sticka – kakan ska vara kladdig. Tryck ner kanterna på kakan, så att den blir jämntjock.

6. Chokladglasyr: Blanda grädde, honung och socker i en kastrull. Låt det koka upp. Bryt chokladen i en bunke och klicka i smöret. Häll den varma blandningen över chokladen och smöret och mixa slätt med en stavmixer eller elvisp. Låt svalna och stelna i kylskåp. Bred glasyren över kakan när den kallnat.

7. Dekorera med glasyr och/eller godis och strössel.

(Om du vill ha dekorationsglasyr som på blomman på bilden, gör du så här: Vispa en äggvita och blanda den med 0,5 teskedar ättiksprit, 2,5 deciliter florsocker och några droppar karamellfärg. Häll glasyren i en liten fryspåse och klipp ett litet, litet hål i ena hörnet. Nu kan du spritsa ut glasyren på tårtan.)

TIPS! Var försiktig när du gräddar kakan till den här tårtan, och när du kokar och häller på chokladglasyren. Ta gärna hjälp av en vuxen.

 

Solgul godisbomb

Du behöver:

pyssel-och-recept_02-04-14_Tartkalas_2

Foto: Foto: Johanna Lundholm

3 deciliter mjölk + 1 deciliter chokladpuddingpulver

3 deciliter mjölk + 1 deciliter vaniljkrämpulver eller färdig vaniljkräm

Tredelad tårtbotten

4 deciliter vispgrädde

Gul karamellfärg

Massor av godis!

 

Gör så här:

1. Vispa ihop mjölk och chokladpuddingpulver i en bunke och ställ in i kylskåpet i cirka 15 minuter, eller till det blivit tjockt. Gör samma sak med mjölk och vaniljkrämpulver.

2. Vispa grädden och blanda i några droppar gul karamellfärg. Var försiktig så att det inte blir för mycket färg, då kan det bli en konstig smak.

3. Lägg en tårtbotten på ett tårtfat och bred ut vaniljkrämen på den. Lägg på en botten till och bred ut chokladpuddingen på nästa lager.

4. Lägg på sista tårtbotten och bred sedan grädden över hela tårtan, ner över kanterna.

5. Dekorera med massor av påskgodis.

 

Kycklingarnas marängmums
pyssel-och-recept_02-04-14_Tartkalas_3

Foto: Foto: Johanna Lundholm

Du behöver:

Tvådelad marängbotten

4 deciliter grädde

1 deciliter chokladpulver

2 bananer

gul marsipan

 

Gör så här:

1. Börja med att forma små påskkycklingar av marsipanen. Använd en chokladpenna att göra ögon med och blanda i lite röd färg i lite av den gula marsipanen – då får du orange färg till näbbarna. Eller hitta på något annat påskigt. Använd fantasin!

2. Vispa grädden. Blanda i chokladpulvret när grädden är lagom tjock.

3. Skiva bananerna.

4. Lägg en marängbotten på ett tårtfat. Bred hälften av chokladgrädden jämnt över marängen. Lägg sedan på bananskivorna. Ovanpå dem lägger du den andra marängbotten och breder på resten av grädden.

5. Placera ut dina påskkycklingar på tårtan.

Ät tårtan ganska snart efter att den är klar. Om den står för länge blir marängen mjuk. Men det gör ju ingenting att man ”måste” äta den genast, eller hur?

TIPS! Chokladpennor finns till exempel i hobbybutiker. Man kan också smälta choklad och doppa tandpetare i den. ”Dutta” ögon på kycklingarna.