Kompisarna Alice, Louise och Linn går i 8:an och har gjort serien Miljötjuven. De skickade in den till KP. Vi ringde upp och pratade med Linn och Louise om miljön och hur det funkar att skapa serier tillsammans.

Varför har ni gjort den här serien?

Linn: Jo, från början var det ett skolarbete. Vi fick i uppgift att diskutera ett viktigt ämne. Så vi valde att göra en serie om miljön för vi har gjort serier innan.

Hur går det till när ni gör serier?

Louise: Vi har varit kompisar sedan mellanstadiet och vi började göra serier i femman. Vi har faktiskt gjort hela tidningar och gett ut dem i klassen. De handlar ofta om fågeln Sigge, han har gjort massa olika saker i de här serierna. Gjort bort sig till exempel. Jag och Linn ritar mest och Alice kommer med idéer.

Varför började ni?

Louise: Vi ville ha någonting att göra och rita tillsammans, så hade Linn kommit på den här figuren, Sigge. Hon hade ritat den förut. Vi ville utveckla det och gjorde då en serie.

Vad inspireras ni av?

Linn: Andra serier. Jag har läst Kalle Anka och Bamse.

Serien handlar ju om att vara miljö-smart. Gör ni själva något bra för miljön?

Louise: Ja, i serien har vi tagit upp att man ska köpa ekologiskt och att man ska sopsortera. Det tycker vi är viktigt. Vi vill att fler ska börja göra det!

Ge ett miljövänligt tips!

Linn: Småsakerna som också gör skillnad. Inte slänga skräp i naturen till exempel. Det är väldigt enkelt att göra och det hjälper.

Louise: Att sopsortera är väldigt enkelt också. Att man helt enkelt slänger papper, plast och glas där det ska vara!