Den absolut vanligaste önskningen till ”Vad vill du läsa om på KP-webben?” är att få läsa mer, mer, mer om ett speciellt djur. Det är livsfarligt, mäktigt, vackert och väldigt gulligt. Det är tigern så klart!

Den smyger fram tills den är tätt intill sitt byte. Sedan gör den ett snabbt utfall och använder sin kroppstyngd och styrka för att knuffa bytet ur balans. Efter det biter den tag i ryggraden eller luftstrupen. Tigern kan ta stora djur som oxar, vilka kan väga upp till ett ton.

Namnet tiger kommer från det grekiska ordet tigris som har med ordet för pil, tigri, att göra. Det skulle kunna syfta på att djurets kan komma upp i väldigt höga hastigheter när det springer. Tigern är det största nu levande kattdjuret och kan väga så mycket som 320 kilo. För en av de största kända tigrarna uppmättes hela kroppslängden till tre meter. Tigern är ungefär tio gånger starkare än människan.

fakta_01-03-12_Tigerspecial_1

Pälsen är ljusare och tjockare hos nordliga tigrar och mörkare och tunnare hos sydliga. Grundfärgen går från vit till mörkt orange. Halsen, magen och insidan av benen är beigevita. Ränderna varierar från svart till grått och brunt. Mönstret finns inte bara i pälsen utan i själva huden också. De flesta tigrar har ungefär hundra ränder. Och varje tiger har ett eget unikt mönster av ränder!

Tigern är aktiv på natten. Den jagar ensam och äter medelstora djur som svin och hjortar. Men tigern tar det den kommer över, så ibland lever den på fisk, fåglar, insekter, reptiler, gnagare, eller piggsvin. När den letar efter mat vandrar den ofta långa sträckor och kan simma genom stora floder som är upp till tjugonio kilometer breda! Tigern är bra på att simma och badar ofta, i motsats till lejonet och leoparden. Trots att tigerns klor kan vara upp till tio centimeter långa så är den inte någon bra klättrare, alls. Det händer om den blir hotad av förvildade hundar eller liknande men helst undviker den det.

Tigern lever i Asien. I Indien, Nepal, Bhutan, Bangladesh, Burma, Thailand, Vietnam, västra Malaysia, Sumatra, östligaste Ryssland och Kina, för att vara exakt.

Det finns sex olika sorters tigrar, kan man säga. Bengalisk tiger, eller indisk tiger, är en av underarterna. De finns i Indien och Bangladesh men finns också i Nepal, Bhutan och västra Burma. Den bengaliska tigern är den näst största. Det finns en vit variant av den bengaliska tigern. Varianten är inte albinos, vilket man kan konstatera eftersom de har blåa ögon. De vita bengaliska tigrarna har uppkommit genom människans avel. Den bengaliska tigern har de längsta hörntänderna, de kan ha en längd på tio centimeter.

Den sibiriska tigern, eller amurtigern, är det största nu levande kattdjuret. Den lever i Rysslands och Nordkoreas björkskogar men också i barrskog. Anledningen till att just dessa tigrar är så stora är att det krävs stor fettmassa och tjock päls för att klara kylan de lever i. Pälsen är hos de flesta tigrarna kort men den sibiriska tigern har anpassats till kallt klimat och har därför lång och tät päls. När den sibiriska tigern rusar fram i snön kan hastigheten bli upp till 60 kilometer i timmen. Det finns bara cirka 330-390 sibiriska tigrar kvar i dag.

Sumatratigern lever på ön Sumatra i Indonesien och är den minsta av de nu levande underarterna. Strimmorna är ofta delade i en rad fläckar, hanarna har skägg vid kinden.

Indokinesisk- och Malayatigern är två underarter som är i stort sett identiska. Tigrarna är lite mindre och mörkare än de bengaliska. Det finns ungefär 830 till 1 500 individer.

Sydkinesisk tiger är en medelstor underart. Den är mer rödaktig än bengalisk tiger. De svarta strimmorna är bredare och har större avstånd från varandra. Strimmorna delar sig ofta vid kroppens sidor och vid buken går de över i svarta fläckar.

Källa: Nationalencyklopedin, National Geographic, Wikipedia.