Slemmiga, äckliga och onödiga. Eller smaskiga, mysiga och underbara? Oavsett vad du tycker om kyssar finns det säkert saker du undrar om dem. Här är tio frågor och svar om kyssar.

Hur gör man?
De flesta vet nog hur man ger en puss. Pluta med läpparna, smack, och så är det klart! Men hur gör man när man kysser någon? Klicka här så får du läsa KP:s Kropp & Knopp-expert Daniel Foxhages fem tips för första kyssen.

Vad är en kyss?
En fransk läkare har undersökt vad en kyss egentligen innehåller. Det han hittade var: 9 milligram vatten, 0,7 gram protein, 0,18 gram organiskt material, 0,7 gram fett, 0,45 gram salt och 250 olika sorters bakterier.

Uääck! Finns det inget bra med kyssar?
Jodå, trots alla bakterier är det bra för kroppen att kyssas. Puls och blodtryck stiger lite när man kysser någon. Det tillverkas också mer saliv, vilket gör tänderna och tandköttet renare.

Varför är det så mysigt?
På tungan sitter massor av nerver och känselkroppar. Huden på läpparna är också extra tunn och känslig. Därför känns det extra härligt med beröring där. Under kyssen skapar kroppen hormoner som gör oss glada och lugna.

Kysstes man förr i tiden också?
Jadå, men forskarna är inte säkra på när kyssandet började. Kanske kysstes redan de första människorna? En del forskare tror att det började med att man slickade på varandras ansikten för att det smakade salt.

Det äldsta kyss-beviset man har hittat är 4000 år gammalt. I de indiska Vedaskrifterna beskrivs två människor som pressar näsorna mot varandra. Sedan verkar de ha halkat ner en bit och känt hur mycket godare det var att trycka munnarna mot varandra.

Hur länge kan man kyssas egentligen?
De flesta blir nog trötta i munnen efter några minuter, men världsrekordet ligger på 17 dagar och 9 timmar. Vilken långtradare!

Finns det djur som kysser varandra?
Ja, men bara dvärgschimpanserna. De är de enda djur som sticker in tungorna i varnadras munnar för att visa ömhet. Gorillor och vanliga schimpanser kan också pussas, men utan tunga.

Även fiskar kan pussas. Kyssguramin är en akvariefisk som brukar möta sina kompisar mun mot mun. Men det är inga kärleksfulla pussar, utan ett sätt att visa vem som är starkast.

Gillar människor på hela jorden att kyssas?
Nej, det finns faktiskt ställen där man inte kysser varandra. Till exempel på Nya Guinea. Där gnuggar man sig mot varandra i stället.

Kan en kyss vara farlig?
Om man bortser från att man kan smittas av en och annan förkylning så ska man akta sig för att bli kysst av en gangster inom maffian. I maffia-världen är det nämligen tradition att kyssa den som man ska döda.

Till sist, har alla andra gjort det?
Nej, alla andra har inte kysst någon, även om det ibland kan kännas så. Den vanligaste åldern för första kyssen är väldigt olika. Tidigare i veckan fick ni KPwebbare svara på frågan ”Har du kysst någon (med tunga)?” Av de 782 som svarade hade de allra flesta, 85 procent, inte fått sin första kyss. Bara knappt en sjättedel (15 procent) av KPwebbens medlemmar hade testat att kyssas.

Källa: ”Kyssar” av Dan Höjer och ”En puss är inte bara en puss” av Carina Bodström.