Visste du att en ko kan ge tio ton mjölk på ett år och att de kan gråta? KPwebben bjuder på tio roliga och intressanta ko-fakta!

Kossan kommer från vildoxen. Människan tämjde och förändrade oxen så att den passade hennes behov. Uroxen var mycket större och hade längre horn än den tidigaste tama formen. Så människan måste på väldigt kort tid ha fått fram den mindre och fridsammare kossan vi har i dag!

En ko kan föda tvillingar. Det är vanligare för vissa raser än för andra. En liten del, tio procent, av tvillingparen kommer från samma ägg och är alltså exakt identiska.

Kossan är ett hondjur inom gruppen nötkreatur. En ko som inte har kalvat ännu kallas kviga. Men oftast kallas all nötkreatur för ko.

Kor kan gråta! När de har ont råmar de på en särskilt sätt, de kan stöna och sucka djupt också. Men några tårar får de aldrig, så de gråter inte på samma sätt som oss.

Det finns kor som saknar horn, till exempel den svenska fjällkon. Det beror på att människan har avlat dem så, eftersom det är skönt att slippa risken att bli stångad.

Det finns fler än tusen olika raser av nötkreatur. Många är tyvärr utrotningshotade eftersom de trängts tillbaka av de raser som producerar mest mjölk. I Sverige finns det 1,5 miljoner kor.

En våmfistel är en öppning på vänster sida av kossans mage, som människan gjort. Genom hålet, som opereras in permanent, kan prov tas som senare används i vetenskapliga undersökningar eller medicinska prov.

En ko kan ge upp till tio ton mjölk på ett år.

Kossor är idisslare. Idisslare är djur som tuggar och sväljer födan två gånger. Alla partåiga klövdjur, utom kameler och svin, är idisslare. Idisslarna har fyra magar. När de äter går födan först ner i våmmen. Där finns särskilda bakterier som bryter ner växtdelarna. Från våmmen fortsätter födan till nätmagen, där den jäser. När maten jäst klart stöts den upp till munnen, där den tuggas om och blandas med saliv. Nu sväljs den igen och hamnar då i bladmagen, där den blandas med vatten. Den sista magen kallas löpmagen.

Precis som andra oxdjur så har kossan inga tänder i överkäken. I stället har de en hård valk som de arbetar med underkäkens tänder mot.

Källa: Nationalencyklopedin.