Frissig frilla på morgonen? Jobbigt att tvätta håret? Det behöver de här djuren aldrig bekymra sig om.

Det finns djur med hår, och så finns det djur som kanske borde ha hår, men inte har det. Vissa är naturligt hårlösa. Andra har människan avlat fram.

Naturligt naken

Som man hör på namnet har en kalråtta inte något hår. Den rosa, skrynkliga huden och de utstickande framtänderna gör att det lilla mullvadsdjuret ser rätt konstigt ut. Men det är ingenting jämfört med hur underligt de lever.

fakta_03-07-13_Titta-vi-ar-nakna_1

Foto: fakta, titta vi är nakna

Under den torra jordskorpan i Etiopien, Kenya och Somalia bor de i stora kolonier som styrs av en drottning. Hon uppvaktas av två eller tre hanar. Alla i flocken är arbetande honor som inte kan få ungar. Honorna jobbar antingen med att hålla ordning i boet eller som vakter. Det är bara de som sköter om boet som verkligen sliter dagarna i ända. Nya gångar måste grävas och gamla gångar repareras. Dessutom ska drottningen och alla andra få mat. Rötter står alltid på menyn. Samtidigt som boskötarna sliter ligger vakterna mest och slappar inne med drottningen. Och hennes lathet ska vi inte prata om, hon tar inte ens hand om sina egna ungar.

fakta_03-07-13_Titta-vi-ar-nakna_2

Foto: Foto: Thinkstock

Avklädd av människan

Vill du slippa ludna kläder och att borsta katten varje vecka? Inga problem! Det är bara att skaffa sig en nakenkatt eller nakenhund. Deras hår har avlats bort med en muterad gen. Genen har också använts för att få andra arter hårlösa, som kaniner, möss och marsvin.

Utan päls ser många djur både söta och lite läskiga ut. I Sverige behöver många av dem kläder för att inte frysa, precis som vi människor. Vissa behöver också äta mer för att hålla värmen, som till exempel skinnysar – marsvin utan hår.

fakta_03-07-13_Titta-vi-ar-nakna_3

Foto: Foto: Thinkstock

Rasen skinnysar har bara funnits i Sverige sedan 1970-talet. De blev populära efter att ha smugglats ut ur ett laboratorium i Kanada. Där använde man dem i forskning om bland annat hudsjukdomar.

fakta_03-07-13_Titta-vi-ar-nakna_4

Foto: Foto: Thinkstock

Den olösta nakenheten

Ett ”naket” djur som fortfarande förbryllar forskarna är människan. Varför vi tappade nästan all vår hårighet är fortfarande oklart.